Artikel top billede

Her er Teslas Model X - men det mest interessante er stadig softwaren

Tesla har netop lanceret tredje model, en lynhurtig SUV kaldet Model X. Mød den her.

Som ventede lancerede Tesla selskabets tredje bilmodel tidligt onsdag morgen dansk tid.

Bilen, som får navnet Model X, er en såkaldt SUV med syv sæder og baggage-rum både for og bag.

I modsætning til de fleste andre mellemstore, familievenlige firehjulstrækkere har Model X kræfter som en moderne sportsvogn - i hvert fald hvis du vælger modellen P90D, som Tesla har udstyret med to motorer: En med 259 hestekræfter til forhjulene og en med 503 hestekræfter til baghjulene.

Til sammen kan de to motorer få Model X op på 100 kilometer i timen på 3,8 sekunder - og med den såkaldte "Ludicrous Speed Upgrade" kan du sove mindst 0,6 sekunder længere om morgenen, i det 0-100 klares på blot 3,2 sekunder.

Kan du leve med lidt mindre specifikationer, tilbyder Tesla også model 90D, som fortsat har firehjulstræk, men er hele 4,8 sekunder om at nå op på 100 kilometer i timen.

Begge modeller angives til at have en rækkevidde på lidt over 400 kilometer på en opladning og har en tophastighed på 250 kilometer i timen.

Model X skiller sig desuden ud ved at have såkaldte mågevingedøre, som folder op over bilens tag i stedet for at åbne ud til siderne.

Det design så dagens lys i de første prototyper, men det er forholdsvis usædvanligt, at den slags specielle - og dyre - detaljer også kommer med i den endelige produktionsmodel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla i Danmark vedrørende pris og levering, men Teslas hjemmeside angiver, at du forvente at modtage din X i andet halvår 2016, hvis du bestiller nu.

Hvad angår prisen er vores gæt en lanceringspris som er 15-20 procent over grundprisen for en Model S som for tiden ligger på 642.300 kroner. Så regn med at skulle lægge et sted mellem 750.000 og 800.000 kroner for din X.

Den store joker i prisberegningen er dog hvorvidt fritagelsen for registreringsafgiften forlænges for elbiler.

Det er ikke tilfældet i det finanslovsforslag, som Venstre-regeringen præsenterede tirsdag, i stedet skal afgift på elbiler - ifølge Ingeniøren - indfases fra 2016 indtil den fulde afgift er lagt på elbiler i 2020.

Tesla er lige så software som bil

Det er en politisk prioritering, men fra en it-mæssig betragtning er det en skam, at der efter al sandsynlighed kommer færre af de velkørende Tesla-biler på gaden.

For Teslas magi er ikke nødvendigvis i samlekvalitet eller køreoplevelse, som snildt matches af mærker som Mercedes og BMW, men i den softwareløsning, som samler hele biloplevelsen, uanset om det foregår via den store touchskærm i midterkonsollen eller i nytænkningen omkring de traditionelle instrumenter. 

Her har de traditionelle bilfabrikanter haft svært ved at tænke brugervenlighed ind i oplevelsen af bilen på trods af, at også deres biler bliver stadig mere digitaliseret. 

Her er Teslas instrumentering fortsat en klasse bedre - selv om der arbejdes intenst hos konkurrenterne for at matche det niveau.

På videoen kan du se hvordan Computerworld oplevede informationssystemet i en Tesla Model S:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere