Interne mails:Netcompany har kendt til datatyveri lang tid før offentligheden fik det at vide

Artikel top billede

Her er Teslas Model X - men det mest interessante er stadig softwaren

Tesla har netop lanceret tredje model, en lynhurtig SUV kaldet Model X. Mød den her.

Som ventede lancerede Tesla selskabets tredje bilmodel tidligt onsdag morgen dansk tid.

Bilen, som får navnet Model X, er en såkaldt SUV med syv sæder og baggage-rum både for og bag.

I modsætning til de fleste andre mellemstore, familievenlige firehjulstrækkere har Model X kræfter som en moderne sportsvogn - i hvert fald hvis du vælger modellen P90D, som Tesla har udstyret med to motorer: En med 259 hestekræfter til forhjulene og en med 503 hestekræfter til baghjulene.

Til sammen kan de to motorer få Model X op på 100 kilometer i timen på 3,8 sekunder - og med den såkaldte "Ludicrous Speed Upgrade" kan du sove mindst 0,6 sekunder længere om morgenen, i det 0-100 klares på blot 3,2 sekunder.

Kan du leve med lidt mindre specifikationer, tilbyder Tesla også model 90D, som fortsat har firehjulstræk, men er hele 4,8 sekunder om at nå op på 100 kilometer i timen.

Begge modeller angives til at have en rækkevidde på lidt over 400 kilometer på en opladning og har en tophastighed på 250 kilometer i timen.

Model X skiller sig desuden ud ved at have såkaldte mågevingedøre, som folder op over bilens tag i stedet for at åbne ud til siderne.

Det design så dagens lys i de første prototyper, men det er forholdsvis usædvanligt, at den slags specielle - og dyre - detaljer også kommer med i den endelige produktionsmodel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla i Danmark vedrørende pris og levering, men Teslas hjemmeside angiver, at du forvente at modtage din X i andet halvår 2016, hvis du bestiller nu.

Hvad angår prisen er vores gæt en lanceringspris som er 15-20 procent over grundprisen for en Model S som for tiden ligger på 642.300 kroner. Så regn med at skulle lægge et sted mellem 750.000 og 800.000 kroner for din X.

Den store joker i prisberegningen er dog hvorvidt fritagelsen for registreringsafgiften forlænges for elbiler.

Det er ikke tilfældet i det finanslovsforslag, som Venstre-regeringen præsenterede tirsdag, i stedet skal afgift på elbiler - ifølge Ingeniøren - indfases fra 2016 indtil den fulde afgift er lagt på elbiler i 2020.

Tesla er lige så software som bil

Det er en politisk prioritering, men fra en it-mæssig betragtning er det en skam, at der efter al sandsynlighed kommer færre af de velkørende Tesla-biler på gaden.

For Teslas magi er ikke nødvendigvis i samlekvalitet eller køreoplevelse, som snildt matches af mærker som Mercedes og BMW, men i den softwareløsning, som samler hele biloplevelsen, uanset om det foregår via den store touchskærm i midterkonsollen eller i nytænkningen omkring de traditionelle instrumenter. 

Her har de traditionelle bilfabrikanter haft svært ved at tænke brugervenlighed ind i oplevelsen af bilen på trods af, at også deres biler bliver stadig mere digitaliseret. 

Her er Teslas instrumentering fortsat en klasse bedre - selv om der arbejdes intenst hos konkurrenterne for at matche det niveau.

På videoen kan du se hvordan Computerworld oplevede informationssystemet i en Tesla Model S:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere