Her er Teslas Model X - men det mest interessante er stadig softwaren

Tesla har netop lanceret tredje model, en lynhurtig SUV kaldet Model X. Mød den her.

Som ventede lancerede Tesla selskabets tredje bilmodel tidligt onsdag morgen dansk tid.

Bilen, som får navnet Model X, er en såkaldt SUV med syv sæder og baggage-rum både for og bag.

I modsætning til de fleste andre mellemstore, familievenlige firehjulstrækkere har Model X kræfter som en moderne sportsvogn - i hvert fald hvis du vælger modellen P90D, som Tesla har udstyret med to motorer: En med 259 hestekræfter til forhjulene og en med 503 hestekræfter til baghjulene.

Til sammen kan de to motorer få Model X op på 100 kilometer i timen på 3,8 sekunder - og med den såkaldte "Ludicrous Speed Upgrade" kan du sove mindst 0,6 sekunder længere om morgenen, i det 0-100 klares på blot 3,2 sekunder.

Kan du leve med lidt mindre specifikationer, tilbyder Tesla også model 90D, som fortsat har firehjulstræk, men er hele 4,8 sekunder om at nå op på 100 kilometer i timen.

Begge modeller angives til at have en rækkevidde på lidt over 400 kilometer på en opladning og har en tophastighed på 250 kilometer i timen. Model X skiller sig desuden ud ved at have såkaldte mågevingedøre, som folder op over bilens tag i stedet for at åbne ud til siderne.

Det design så dagens lys i de første prototyper, men det er forholdsvis usædvanligt, at den slags specielle - og dyre - detaljer også kommer med i den endelige produktionsmodel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla i Danmark vedrørende pris og levering, men Teslas hjemmeside angiver, at du forvente at modtage din X i andet halvår 2016, hvis du bestiller nu.

Hvad angår prisen er vores gæt en lanceringspris som er 15-20 procent over grundprisen for en Model S som for tiden ligger på 642.300 kroner. Så regn med at skulle lægge et sted mellem 750.000 og 800.000 kroner for din X.

Den store joker i prisberegningen er dog hvorvidt fritagelsen for registreringsafgiften forlænges for elbiler.

Det er ikke tilfældet i det finanslovsforslag, som Venstre-regeringen præsenterede tirsdag, i stedet skal afgift på elbiler - ifølge Ingeniøren - indfases fra 2016 indtil den fulde afgift er lagt på elbiler i 2020.

Tesla er lige så software som bil
Det er en politisk prioritering, men fra en it-mæssig betragtning er det en skam, at der efter al sandsynlighed kommer færre af de velkørende Tesla-biler på gaden.

For Teslas magi er ikke nødvendigvis i samlekvalitet eller køreoplevelse, som snildt matches af mærker som Mercedes og BMW, men i den softwareløsning, som samler hele biloplevelsen, uanset om det foregår via den store touchskærm i midterkonsollen eller i nytænkningen omkring de traditionelle instrumenter. 

Her har de traditionelle bilfabrikanter haft svært ved at tænke brugervenlighed ind i oplevelsen af bilen på trods af, at også deres biler bliver stadig mere digitaliseret. 

Her er Teslas instrumentering fortsat en klasse bedre - selv om der arbejdes intenst hos konkurrenterne for at matche det niveau.

På videoen kan du se hvordan Computerworld oplevede informationssystemet i en Tesla Model S:


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.