Artikel top billede

Her er Teslas Model X - men det mest interessante er stadig softwaren

Tesla har netop lanceret tredje model, en lynhurtig SUV kaldet Model X. Mød den her.

Som ventede lancerede Tesla selskabets tredje bilmodel tidligt onsdag morgen dansk tid.

Bilen, som får navnet Model X, er en såkaldt SUV med syv sæder og baggage-rum både for og bag.

I modsætning til de fleste andre mellemstore, familievenlige firehjulstrækkere har Model X kræfter som en moderne sportsvogn - i hvert fald hvis du vælger modellen P90D, som Tesla har udstyret med to motorer: En med 259 hestekræfter til forhjulene og en med 503 hestekræfter til baghjulene.

Til sammen kan de to motorer få Model X op på 100 kilometer i timen på 3,8 sekunder - og med den såkaldte "Ludicrous Speed Upgrade" kan du sove mindst 0,6 sekunder længere om morgenen, i det 0-100 klares på blot 3,2 sekunder.

Kan du leve med lidt mindre specifikationer, tilbyder Tesla også model 90D, som fortsat har firehjulstræk, men er hele 4,8 sekunder om at nå op på 100 kilometer i timen.

Begge modeller angives til at have en rækkevidde på lidt over 400 kilometer på en opladning og har en tophastighed på 250 kilometer i timen.

Model X skiller sig desuden ud ved at have såkaldte mågevingedøre, som folder op over bilens tag i stedet for at åbne ud til siderne.

Det design så dagens lys i de første prototyper, men det er forholdsvis usædvanligt, at den slags specielle - og dyre - detaljer også kommer med i den endelige produktionsmodel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla i Danmark vedrørende pris og levering, men Teslas hjemmeside angiver, at du forvente at modtage din X i andet halvår 2016, hvis du bestiller nu.

Hvad angår prisen er vores gæt en lanceringspris som er 15-20 procent over grundprisen for en Model S som for tiden ligger på 642.300 kroner. Så regn med at skulle lægge et sted mellem 750.000 og 800.000 kroner for din X.

Den store joker i prisberegningen er dog hvorvidt fritagelsen for registreringsafgiften forlænges for elbiler.

Det er ikke tilfældet i det finanslovsforslag, som Venstre-regeringen præsenterede tirsdag, i stedet skal afgift på elbiler - ifølge Ingeniøren - indfases fra 2016 indtil den fulde afgift er lagt på elbiler i 2020.

Tesla er lige så software som bil

Det er en politisk prioritering, men fra en it-mæssig betragtning er det en skam, at der efter al sandsynlighed kommer færre af de velkørende Tesla-biler på gaden.

For Teslas magi er ikke nødvendigvis i samlekvalitet eller køreoplevelse, som snildt matches af mærker som Mercedes og BMW, men i den softwareløsning, som samler hele biloplevelsen, uanset om det foregår via den store touchskærm i midterkonsollen eller i nytænkningen omkring de traditionelle instrumenter. 

Her har de traditionelle bilfabrikanter haft svært ved at tænke brugervenlighed ind i oplevelsen af bilen på trods af, at også deres biler bliver stadig mere digitaliseret. 

Her er Teslas instrumentering fortsat en klasse bedre - selv om der arbejdes intenst hos konkurrenterne for at matche det niveau.

På videoen kan du se hvordan Computerworld oplevede informationssystemet i en Tesla Model S:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere