Artikel top billede

Analyse: Apple-styresystemer vil snart overhale Windows

Apples to styresystemer - iOS og OS X - vil snart være større end verdens engang totalt dominerende styresystem, Windows.

Microsofts Windows var i pc'ernes storhedstid verdens absolut største styresystem. Sådan er det ikke længere.

Efter smartphonens fremkomst har Microsoft støt tabt terræn, idet selskabet aldrig har været i stand til for alvor at få fodfæste på mobilmarkedet, hvor Android og iOS i dag sidder grundigt på flæsket.

Vil snart blive overhalet

Ser man på det totale marked for styresystemer - altså både til smartphones og computere - kan Microsoft i kraft af sin solide position på pc-markedet - fortsat være med.

Ifølge analysehuset Gartner vil Apples suite af styresystemer, iOS og OS X, nemlig overhale Windows i løbet af 2017.

Antallet af Windows-brugere falder støt, lyder det fra analysehuset.

I år vil der blive solgt omkring 308 millioner Windows-devices - inklusive pc og mobile devices. Det svarer til et fald på seks procent i forhold til i fjor.

De 308 millioner Windows-enheder svarer til 12,9 procent af samtlige solgte maskiner i 2015, hvoraf 80 procent er smartphones, hvoraf langt størstedelen kører på Android, der er verdens største styresystem målt på styk.

Gartner har ret stabilt gradvist nedskrevet forventningerne til Windows gennem hele 2015.10.01

Analysehuset forventer nu, at der i 2017 vil blive solgt 325,9 millioner Windows-enheder, hvilket til den tid vil svare til 12,9 procent af samtlige solgte maskiner.

Til gengæld mener analysehuset, at Apples styresystemer vil vinde så meget frem, at de i 2017 vil overhale Windows, der altså dermed vil blive henvist til en tredjeplads efter Android og iOS/OS X.

Der vil i år ifølge Gartner blive solgt 298 millioner Apple-maskiner - altså både iOS og OS X. Det svarer til 12,4 procent af alle solgte maskiner.

Det antal står til at stige ret betydeligt i de kommende, mener Gartner.

I 2017 vil der således ifølge analysehusets beregninger blive solgt 326,6 millioner Apple-maskiner - knap en million flere end antallet af solgte Windows-maskiner.

En væsentlig del af æren skyldes det stærke salg af iPhone, som har fået nyt liv efter lanceringen af iPhone 6-modellerne, som i den grad ramte plet.

Det kan du læse mere om her: iPhone 6 tonser frem: Får europæiske Android-brugere til at skifte

Til gengæld har Microsoft trods opkøb af Nokia og mange forsøg aldrig været i nærheden af et gennembrud på mobilmarkedet.

Fornylig nedskrev selskabet milliard-købet af Nokia til nærmest ingenting. Samtidig har selskabet meddelt, at antallet af nye telefoner skal skæres drastisk ned.

Det kan du læse mere om her: Microsofts vej ud af Windows Phone-katastrofen: Hvorfor ikke bare gøre ligesom Apple?

Hverken Windows eller iOS/OS X kommer dog i nærheden af Googles Android, der alt medregnet uden sammenligning er det styresystem, der bliver solgt flest eksemplarer af hvert år.

I 2017 vil der ifølge Gartners beregninger blive solgt 1,6 milliarder Android-enheder, hvilket svarer til 65 procent af samtlige solgte smartphones, computere og tablet-computere.

Gartner skriver i øvrigt, at den hastighed, hvormed forbrugerne udskifter deres telefoner og computere, er faldende.

Vi anvender kort og godt vores computere og telefoner i længere tid, inden vi udskifter dem med nye modeller.

Gartner mener dog, at Windows 10 vil få pc-markedet til at vokse igen.

"Erhvervslivets indkøb af Windows 10 vil tage rigtigt meget fart i 2017, hvor vi forventer, at pc-markedet igen vil begynde at vokse med fire procent," lyder det fra Gartner.

Læs også:

Windows 10 Mobile lurer på et gennembrud hos virksomhederne - men iPhone kan være for suveræn

Microsoft fyrer 7.800 mand i sin mobil-division efter Nokia-fiasko - helt ny smartphone-strategi på trapperne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere