Scor.dk er måske lidt for smart - Forbrugerombudsmanden ser nærmere på sagen

Scor.dk kan være på kant med både persondataloven og markedsføringsloven. Datingsiden gemmer nemlig e-mailadresser på folk, som aldrig har været kunder, og sender dem uopfordrede reklame-mails. Datatilsynet afventer en anmeldelse og Forbrugerombudsmanden ser på, om sagen skal tages op til behandling

Danmarks frækkeste mødested er blevet lidt for frækt. Datingsiden Scor.dk er nemlig på kant med både markedsføringsloven og persondataloven.

Du kan stadig være med
Scor.dk sender nemlig uopfordrede mails til personer, som har været ved at udfylde en tilmelding til hjemmesiden, men aldrig gennemførte oprettelsen. En praksis som har vækket Forbrugerombudsmandens interesse.

I mails med overskrifter som "Du kan stadig være med!" og "Det koster ikke noget at prøve lykken" opfordrer Scor.dk til at komme tilbage og udfylde tilmeldingen for at oprette en profil.

På kant med markedsføringsloven
Det går direkte imod markedsføringslovens paragraf seks, som fastslår, at folk selv skal bede om elektroniske reklamer, før en virksomhed må sende dem.

"En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det."

Eller som fuldmægtig hos forbrugerombudsmanden Linda Tørngren udtrykker det:

"Hvis man vil sende mails med markedsføring, skal der gives samtykke forud for henvendelsen."

Læs også: Fona får bøde sendt i nakken efter spam-udsendelser

Et es i ærmet
Scor.dk har dog et es i ærmet.

For alle som har indtastet deres e-mailadresse på hjemmesiden giver nemlig Scor.dk lov til at sende uopfordrede markedsføringsmails.

Det kan man læse i de brugerbetingelser, som Scor.dk henviser til nederst på tilmeldingsformularens første side.

" § 1: For at oprette en profil på Scor.dk skal du være fyldt 18 år og have en gyldig e-mail adresse. Ved at indtaste din e-mail kan du aktivere din konto og evt. få tilsendt ny adgangskode. Samtidigt accepterer du ved indtastning af din e-mail adresse, at Scor.dk må fremsende nyhedsbreve til dig med relevant indhold. E-mail nyhedsbreve kan indeholde annoncer."

Men det er heller ikke nok til at Scor.dk må sende alle de mails de lyster.

For hvis en virksomhed skal have lov til at sende markedsføring via e-mails, kræver det, at modtagerne aktivt giver lov til det.

"Modtageren skal være klar over, at man giver samtykke, og umiddelbart lyder det ikke som om, man er tilstrækkeligt informeret. At indtaste sine oplysninger er ikke det samme som aktivt at give tilladelse," vurderer Linda Tørngren fra Forbrugerombudsmanden.

På baggrund af Computerworld's henvendelse ser Forbrugerombudsmanden nu nærmere på, om sagen skal tages op til behandling.

Hvad med persondataloven?
Men Scor.dk er ikke kun i en gråzone, når de sender uopfordrede e-mails.

Scor.dk kan nemlig kun sende de e-mails, fordi Scor.dk gemmer e-mailadresser fra folk, som springer fra, før de har udfyldt hele datingsidens tilmeldingsformular. Og det er som udgangspunkt ikke tilladt.

"Umiddelbart vil jeg mene, at de skal slette det hele," lyder vurderingen fra jurist i Datatilsynet Birgit Kleis.

Den vurdering baserer hun på persondatalovens paragraf seks, som fastslår, at den slags data kun må opbevares, hvis "den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke hertil," eller det er nødvendigt for, "at den dataansvarlige... ...kan forfølge en berettiget interesse og hensynet til den registrerede ikke overstiger denne interesse."

Og Scor.dk kan godt få lejlighed til at forsvare den interesse.

"Hvis nogen klager over det her, vil vi sende en høring til Scor.dk og høre, hvad deres interesse er i at beholde de mailadresser. Vi vil i den forbindelse gøre opmærksom på reglerne i persondataloven og spørge ind til, om de mener at have hjemmel til at behandle oplysningerne," afslutter Birgit Kleis fra Datatilsynet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Blandt 18.000 indberetninger om databrud er menneskefejl den mest almindelige: Sådan undgår din virksomhed de mest basale databrud
18.000 anmeldelser om databrud er tikket ind hos Datatilsynet siden siden GDPR-loven trådte i kraft. "Mange af de fejl, som vi ser, beror på relativt banale fejl,” lyder det fra tilsynets it-sikkerhedspecialist Allan Frank. Se her, hvordan du relativt nemt kan undgå dem.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.