Telenor-topchef sætter den danske Telenor-forretning til salg: Derfor er han så klar i mælet

Computerviews: "Telenor behøver ikke at være i Danmark," lyder den overraskende melding fra Telenors koncernchef, der dermed sender et klart signal ud i det danske telebranche.

Computerviews: Dønningerne har endnu ikke lagt sig i den danske telebranche, efter at Telia og Telenor i september højst overraskende måtte kaste håndklædet i ringen og droppe den eller så stort anlagte fusion af de to selskaber.

For nok fik EU's konkurrencemyndigheder sat en stopper for den danske fusion ved hjælp af en række krav, som de to selskaber ikke kunne imødekomme, men problemet i den danske telebranche eksisterer fortsat:

Fire store teleselskaber er ét for meget.

Læs også: Efter havareret fusion mellem Telenor og Telia: Alt er (stadig) i spil i dansk telekrig

Derfor venter de fleste i branchen også, at der vil ske noget - en fusion eller frasalg.

I forbindelse med Telenors netop aflagte kvartalsregnskab var koncernchefen hos den norske telegigant overraskende klar i mælet, da han skulle forholde sig til den danske forretning. 

"Telenor behøver ikke at være i Danmark. Danmark er ikke et strategisk marked for os," udtalte koncernchef Sigve Brekke ifølge Total Telecom.

Han forholdt sig desuden til den kollapsede danske fusion, hvor Telenor og Telia endte med at gå hver til sit i stedet for at flytte sammen.

"Vi var skuffede over, at vi var nødt til at trække ansøgningen om et joint venture tilbage. Vi kigger nu på andre strategiske muligheder. Alle strategiske muligheder er i spil," lød det fra Telenors koncernchef ifølge Total Telecom.

Derfor er det Telenor, der starter ud
Der er da heller ingen tvivl om, at den danske forretning er lidt af en udfordring for Telenor-koncernen, der nu har sænket forventningerne til både til omsætningen og resultatet i dette årsregnskab som følge af situationen i Danmark.

"Det danske marked udvikler sig ikke i den rigtige retning," lød det fra Telenor, hvor den danske del af koncernen står for cirka fire procent af den samlede omsætning i følge Total Telecom.

Når koncernchefens udmelding er ganske overraskende skyldes det først og fremmest, at de første udmeldinger efter den kollapsede fusion gik på, at Telenor nu igen ville satse fuldt ud på det danske marked.

"Vi har umiddelbart ingen planer om at sælge eller købe, men vi kan sagtens indgå partnerskaber, som vi eksempelvis har med Microsoft på Office 365. Om fem år vil vi også være på det danske marked i en eller anden konstellation," udtalte den danske direktør i Telenor, Jesper Hansen - læs om det her.

Alt tyder dog på, at han enten har tolket hovedkoncernens intentioner forkert, eller at selskabet simpelthen har ændret holdning siden - for de nye udmeldinger er det svært at tolke som meget andet end, at Telenor meget gerne vil sælge fra eller fusionere i Danmark.

Koncernchefen sender et signal til de mulige opkøbere og fusionspartnere om, at det er her Telenor står nu.

De mest oplagte scenarier
Eftersom fusionen med Telia ikke lod sig gøre, kunne det være fristende helt at afskrive Telia nu - men Telenor har som bekendt et omfattende netværkssamarbejde med Telia, og derfor er det heller ikke utænkeligt, at Telia kan komme ind i billedet igen, hvis Telenor vælger at sælge hele eller dele af den danske forretning fra.

Samtidig har 3's danske direktør Morten Christiansen nu ved flere lejligheder markeret, at 3's bagland både har viljen og pengene til at købe op eller fusionere på det danske marked.

Læs også: Total kollaps hos Telia og Telenor: Hvordan kunne det gå så galt

I forbindelse med den droppede fusion hos Telia og Telenor, forholdt Morten Christiansen sig i Computerworld til, om det ikke var nu, at den rigitge mulighed for at købe op på det danske marked opstod?

"Det er muligt. Det kan jeg jo ikke svare på, for jeg ved ikke, hvad der bliver tænkt rundt omkring, men det er rigtigt, at det har jeg sagt tidligere - og det er 3's holdning som gruppe, at vi gerne vil tage del i konsolideringer, hvor vi har mulighed for det."

"Vi mener, at vi er den rigtige partner at have med i en konsolidering, fordi vi typisk er den mindste og den senest tilkomne. Det gør, at vi som lille spiller kan komme ind og få den skala, som vi i forhold til nogle markeder mangler," lød det fra Morten Christiansen.

Med den seneste udmelding fra Telenors koncernchef ved både 3's direktør og de øvrige danske teleselskaber, hvad Telenors standpunkt er: "Telenor behøver ikke at være i Danmark. Danmark er ikke et strategisk marked for os."

Læs også:

Efter havareret fusion mellem Telenor og Telia: Alt er (stadig) i spil i dansk telekrig

Telenor-direktør efter kikset Telia-fusion: Her er vores planer i Danmark

3-direktør efter fusions-kollaps hos konkurrenter: 3 klar til at fusionere med

Total kollaps hos Telia og Telenor: Hvordan kunne det gå så galt

Du er heldig: Netop dit teleselskab har (også) Danmarks bedste mobilnetværk

Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørendeYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.