Artikel top billede

(Foto: Telenor/PR)

Telenor-topchef sætter den danske Telenor-forretning til salg: Derfor er han så klar i mælet

Computerviews: "Telenor behøver ikke at være i Danmark," lyder den overraskende melding fra Telenors koncernchef, der dermed sender et klart signal ud i det danske telebranche.

Computerviews: Dønningerne har endnu ikke lagt sig i den danske telebranche, efter at Telia og Telenor i september højst overraskende måtte kaste håndklædet i ringen og droppe den eller så stort anlagte fusion af de to selskaber.

For nok fik EU's konkurrencemyndigheder sat en stopper for den danske fusion ved hjælp af en række krav, som de to selskaber ikke kunne imødekomme, men problemet i den danske telebranche eksisterer fortsat:

Fire store teleselskaber er ét for meget.

Læs også: Efter havareret fusion mellem Telenor og Telia: Alt er (stadig) i spil i dansk telekrig

Derfor venter de fleste i branchen også, at der vil ske noget - en fusion eller frasalg.

I forbindelse med Telenors netop aflagte kvartalsregnskab var koncernchefen hos den norske telegigant overraskende klar i mælet, da han skulle forholde sig til den danske forretning. 

"Telenor behøver ikke at være i Danmark. Danmark er ikke et strategisk marked for os," udtalte koncernchef Sigve Brekke ifølge Total Telecom.

Han forholdt sig desuden til den kollapsede danske fusion, hvor Telenor og Telia endte med at gå hver til sit i stedet for at flytte sammen.

"Vi var skuffede over, at vi var nødt til at trække ansøgningen om et joint venture tilbage. Vi kigger nu på andre strategiske muligheder. Alle strategiske muligheder er i spil," lød det fra Telenors koncernchef ifølge Total Telecom.

Derfor er det Telenor, der starter ud

Der er da heller ingen tvivl om, at den danske forretning er lidt af en udfordring for Telenor-koncernen, der nu har sænket forventningerne til både til omsætningen og resultatet i dette årsregnskab som følge af situationen i Danmark.

"Det danske marked udvikler sig ikke i den rigtige retning," lød det fra Telenor, hvor den danske del af koncernen står for cirka fire procent af den samlede omsætning i følge Total Telecom.

Når koncernchefens udmelding er ganske overraskende skyldes det først og fremmest, at de første udmeldinger efter den kollapsede fusion gik på, at Telenor nu igen ville satse fuldt ud på det danske marked.

"Vi har umiddelbart ingen planer om at sælge eller købe, men vi kan sagtens indgå partnerskaber, som vi eksempelvis har med Microsoft på Office 365. Om fem år vil vi også være på det danske marked i en eller anden konstellation," udtalte den danske direktør i Telenor, Jesper Hansen - læs om det her.

Alt tyder dog på, at han enten har tolket hovedkoncernens intentioner forkert, eller at selskabet simpelthen har ændret holdning siden - for de nye udmeldinger er det svært at tolke som meget andet end, at Telenor meget gerne vil sælge fra eller fusionere i Danmark.

Koncernchefen sender et signal til de mulige opkøbere og fusionspartnere om, at det er her Telenor står nu.

De mest oplagte scenarier

Eftersom fusionen med Telia ikke lod sig gøre, kunne det være fristende helt at afskrive Telia nu - men Telenor har som bekendt et omfattende netværkssamarbejde med Telia, og derfor er det heller ikke utænkeligt, at Telia kan komme ind i billedet igen, hvis Telenor vælger at sælge hele eller dele af den danske forretning fra.

Samtidig har 3's danske direktør Morten Christiansen nu ved flere lejligheder markeret, at 3's bagland både har viljen og pengene til at købe op eller fusionere på det danske marked.

Læs også: Total kollaps hos Telia og Telenor: Hvordan kunne det gå så galt

I forbindelse med den droppede fusion hos Telia og Telenor, forholdt Morten Christiansen sig i Computerworld til, om det ikke var nu, at den rigitge mulighed for at købe op på det danske marked opstod?

"Det er muligt. Det kan jeg jo ikke svare på, for jeg ved ikke, hvad der bliver tænkt rundt omkring, men det er rigtigt, at det har jeg sagt tidligere - og det er 3's holdning som gruppe, at vi gerne vil tage del i konsolideringer, hvor vi har mulighed for det."

"Vi mener, at vi er den rigtige partner at have med i en konsolidering, fordi vi typisk er den mindste og den senest tilkomne. Det gør, at vi som lille spiller kan komme ind og få den skala, som vi i forhold til nogle markeder mangler," lød det fra Morten Christiansen.

Med den seneste udmelding fra Telenors koncernchef ved både 3's direktør og de øvrige danske teleselskaber, hvad Telenors standpunkt er: "Telenor behøver ikke at være i Danmark. Danmark er ikke et strategisk marked for os."

Læs også:

Efter havareret fusion mellem Telenor og Telia: Alt er (stadig) i spil i dansk telekrig

Telenor-direktør efter kikset Telia-fusion: Her er vores planer i Danmark

3-direktør efter fusions-kollaps hos konkurrenter: 3 klar til at fusionere med

Total kollaps hos Telia og Telenor: Hvordan kunne det gå så galt

Du er heldig: Netop dit teleselskab har (også) Danmarks bedste mobilnetværk

Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere