Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Prøvekørt: Tre vigtige nyheder i det nye Apple TV - det kaprer dit fjernsyn

Med sin nye tv-boks gør Apple sig klar til at overtage dit tv.

iPhone er tre ting, lød det fra Apple-stifteren Steve Jobs, da han for otte år siden præsenterede Apples nye telefon.

Det samme kan vi sige om det nye Apple TV, som vi netop har modtaget her på redaktionen.

Vi mener, at nyhederne i Apple TV ligeledes kan destilleres ned til tre væsentlige funktioner, som vi vil gennemgå herunder.

1. Ny kraftfuld fjernbetjening tager kontrol over dit tv

Den nye fjernbetjening er en anelse større end den fjernbetjening, der fulgte med de forrige udgaver af Apples tv-boks.

Til gengæld er den betydeligt mere kraftfuld. Den er udstyret med en touch-pad, en bluetooth-forbindelse samt et accelerometer og et gyroskop, der gør det muligt at bruge den som spil-controller.

Men det er ikke det mest interessante. Det, der for alvor gør fjernbetjeningen interessant, er, at den er det første skridt på vejen mod, at Apple overtager kontrollen med dit fjernsyn.

For udover at styre dit Apple TV, kan fjernbetjeningen også kommunikere med dit fjernsyn.

Når du tænder for dit Apple TV, vil fjernbetjeningen også automatisk tænde for fjernsynet og slå over på den rette input-kanal. Slukker du for dit Apple-TV vil din fjernsyns-skærm også automatisk slukke.

Fjernbetjeningen er ligeledes udstyret med en volume-knap, der styrer volumen direkte på dit fjernsyn. 

Og ja, det kan virke som en simpel funktion, og det er næppe heller voldsomt revolutionerende på det teknologisk plan. Universelle fjernbetjeninger har immervæk eksisteret i mange år.

Men perspektiverne er ganske interessante. For det betyder, at du nu kan sætte dig ned i sofaen og se tv uden nogensinde at bruge dit almindelige fjernsyns fjernbetjening eller komme i kontakt med dets brugerflade.

Det betyder, at dit nye Apple TV i mange henseender har overtaget dit fjernsyn, der nu i princippet blot fungerer som en "dum" monitor og ikke som det "smart-tv" som producenten hævder, at det er.

Derfor er det også interessant, at der gennem de seneste år har været vedholdende rygter om, at Apple ønsker at lancere sine egne tv-pakker, der formidles gennem Apple TV'et.

Får Apple held med det, kan tv-producenterne blive de store tabere. For konsekvensen vil være, at brugerne i fremtiden stort set kun vil interagere med deres Apple TV og kun sjældent komme i kontakt med fjernsynets fjernbetjening og brugerflader.

Vil tv-producenterne undgå det, kræver det, at de gennem de kommende år, får udviklet fjernsyn med bedre brugerflader og fjernbetjeninger og får succes med at etablere et levedygtigt økosystem med apps og spil i høj kvalitet.

2. Nyt styresystem - men det mangler én vigtig funktion

På overfladen minder det nye styresystem, tvOS, om brugerfladen på den forrige udgave af Apple TV. 

De mest synlige forskelle er, at baggrunden nu er lys i stedet for sort, samt at ikonerne er udstyret med nogle små lækre animationer.

Styresystemet har dog fået én ny væsentlig funktion, Siri.   

Apple har gjort den personlige assistent Siri, som mange formodentligt kender fra deres iPhones og iPads, til en central det af det nye styresystem på Apple TV. 

Det ses blandt andet ved, at Siri har fået sin helt egen knap på fjernbetjeningen.

Desværre må vi danskere dog indtil videre spejde forgæves efter Siri, der endnu ikke findes i en dansk udgave til Apple TV. 

Siri giver dog engelsk-talende brugere mulighed for at give kommandoer som "Find en action-film med Bruce Willis" og hvis du er uopmærksom, når Bruce Willis siger "yippi kay yay motherfucker," kan du spørge "Hvad sagde han der?"

Herefter vil tv'et automatisk "spole" fem sekunder tilbage, så du kan høre replikken igen. 

Siri blev som bekendt lanceret på dansk på iPhone og iPad sidste år. Derfor kan vi håbe, at Apple inden for en overskuelig fremtid vil være i stand til at lancere Siri i en dansk udgave til Apple TV. 

Vi ville ønske, at det var muligt for danske brugere at anvende den engelske udgave Siri, mens vi venter på den danske udgave.

Men det lader ikke umiddelbart  til at være muligt, selvom vi har forsøgt os med at ændre sprogindstillinger til engelsk og den geografiske placering til England eller USA.

3. App Store kan skabe interessant økosystem

Indtil nu har har udvalget af apps til Apple TV været stærkt begrænset, fordi der ikke har været en App Store og et dertilhørende øko-system af apps. 

Det har Apple ændret på med den fjerde generation af Apple TV, der langt om længe indeholder en App Store. 

Selvom det kun er få dage siden, at det nye Apple TV blev lanceret herhjemme, findes der allerede en række streaming-apps med dansk indhold.

Mest interessant er måske Danmarks Radios, der gør det muligt at streame indhold fra DR's tv-kanaler. Derudover har Viaplay, Netflix og HBO Nordic også apps i App Store. 

TV2 Play findes dog endnu ikke som app, men mon ikke, at det blot er spørgsmål om tid, før den kommer. 

App Store gør det også for første gang muligt at bruge Apple TV som spillekonsol. På det grafiske plan er spillene ikke i nærheden af at kunne matche spil til Playstation 4 eller Xbox One. 

I stedet vil Apple TV formodentligt blive en platform for billigere og mere simple spil, hvor der er fokus på et afhængighedsskabende gameplay fremfor imponerende grafik.

De fleste garvede iPhone- og iPad-spillere vil genkende mange af de spiltitler, der på nuværende tidspunkt findes til Apple TV.

De tæller eksempelvis Asphalt 8, Mr Jump, Alto Adventures og Rayman Adventures.

Læs også:

Fem streaming-gadgets som kan gøre dit fjernsyn ekstra smart 

Apple om ny tv-boks: "Apps er fremtiden for tv"