Artikel top billede

Kunstig intelligens nærmer sig: Udviklings-tempo af robotter og automatiserings-løsninger stiger vildt

Udviklingen accelererer så kraftigt, at selv Moores Lov bliver udfordret. Inden for 30 år vil super-intelligente robotter overgå menneskets kognitive evner på alle niveauer.

Den teknologiske udvikling er i den seneste tid accelereret meget voldsomt, og intet tyder på, at den tendens er ved at stoppe.

Faktisk går det så stærkt for tiden, at selv den berømte Moores Lov - der (i grove træk) siger, at computer-kraften vil fordobles hvert andet år - ser ud til at blive kørt bag af dansen.

Centralt i udviklingen står nye områder, som vi ellers ikke historisk har betragtet som it-områder, men som nu i kraft af øget it-anvendelse og nye kombinerede muligheder pludselig for alvor er begyndt at drage nytte af avancerede it-løsninger.

Det er områder som robot-teknologier, nye sensor-teknologier (til Internet of Things), 3D-printer-teknologier samt avancerede analyseværktøjer på tværs af af alle systemer.

Ifølge en ny undersøgelse fra investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch er tendensen fuldstændig klar: 2014 var det tredje år i træk, hvor salget af robotter er steget markant.

Stiger med 29 procent om året

De seneste tre år er salget således steget gennemsnitligt hele 29 procent årligt, mens investeringer i kunstig intelligens er steget med 50 procent i år i forhold til sidste år.

Merrill Lynch vurderer hertil, at investeringer i teknologier til Internet of Things vil blive fordoblet i løbet af de kommende fem år.

"Hastigheden indenfor teknologisk disruptiv innovation har flyttet sig fra at være linær til at være parabolsk i de seneste år," lyder det fra banken.

Banken peger blandt andet på, at stigende gennemsnitsalder i den vestlige verdens befolkninger samt den kraftige vækst i Kina som centrale grunde til, at den globale efterspørgsel efter automatiserings-løsninger eksploderer.

Kunstig intelligens vil ifølge rapporten komme til at spille en central rolle i ikke mindst udviklingen af 'Internet of Things,' det handler om hurtigt at skulle analysere de meget store mængder af indsamlede og sammenhængende data.

Stor omstilling

Udviklingen er på mange måder blevet skudt i gang af muligheden for cloud computing, der er i fuld gang med at endevende hele it-industrien.

De store, centrale data-centre, hvor al data samles, danner nemlig sammen med de kraftigt voksende datamængder, som indsamles fra vores voksende databrug samt Internet of Things et udgangspunkt for den avancerede dataanalyse, som ny og mere komplekse it-systemer kan beregne.

Mange brancheanalytikere taler i dag således om, at verdens virksomheder står midt i en kæmpe-transformation væk fra industrissamfundet principper og over mod et nyt, digitalt bygget erhvervsliv, i det de nye it-muligheder er i færd med at ændre hele den måde, som industri-virksomheder og erhvervsliv fungerer på.

En nylig rapport om udviklingen inden for kunstig intelligens har fornylig konkkluderet, at den nuværende udviklings-hastighed vil kunne føre til 'super-intelligente' it-systemer inden for de kommende 30 år, som på alle niveauer vil overgå menneskers 'kognitive evner i praktisk taget alle områder af betydning."

Denne rapport kan du læse her: Future Progress in Artificial Intelligence: A Survey of Expert Opinion.

Udviklingen inden for automatiserings-løsninger og robotter har allerede i dag indflydelse på arbejdsmarkedet, hvor mange job står til at blive erstattet af automatiserede systemer - både 'almindelige' robotter og såkaldte 'software-robotter,' der er intelligente og problemløsende applikationer, som allerede i dag er ved at vinde kraftigt frem.

Læs også:

Hasta la vista, baby - robotterne kommer og nakker dit job

Automatisering koster job i Microsoft Danmark - hel afdeling nedlægges

It vælter ind over produktions-området - og det får konsekvenser

Danmarks tre store it-pejlemærker frem mod 2020 - det skal der satses på

Mere fart på udviklingsafdelingen: "Det handler om at skabe en motor, som hele tiden kan levere"

Nørgaard: Fire metoder til at holde på de danske job ... lidt endnu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere