Artikel top billede

Test: Vild spillebærbar til toppris giver stationære pc'er kamp til stregen

Bugner din pengetank - og må du bare have Skylake-processor, NVMe SSD-disk og Nvidias bedste grafikkort? Så er spillerbærbaren XMG U506 lige noget for dig.

Normalt skal du være temmelig skeptisk, når en bærbarproducent prøver at sælge dig en spillebærbar computer.

For mens hvem som helst kan kaste et grafikkort i den bærbare computer og hæve prisen, så er det ikke alle, som mestrer kunsten at bygge en bærbar, som kan holde til at blive spillet på.

Det er derfor, at Alienware og Asus´s G-serie normalt kommer højt op på vores liste over spillebærbare computere.

Men den lille tyske producent XMG viser, at det ikke altid behøver at være kendte mærkevarer for at være godt.

Vi har testet XMGs 15" spillebærbare kaldet model U506 - og det i en udgave, som kan give mange stationære computere kamp til stregen:

  • Processoren er Intels Core i7-6700K, som med 4 Ghz er Intels kraftigste mobile processor.
  • 16 Gigabyte DDR4-hukommelse.
  • Nvidia GTX 980M grafikkort.
  • 512 GB Samsung SM951 SSD af den nye type m.2 PCIe NVMe og en almindelig 1,75TB harddisk.
Og lad os bare afsløre det med det samme: XMG U506 er hurtig, rigtigt hurtig. Og dyr. Lige omkring 22.000 kroner for U506 skal du slippe.

Den høje ydelse - og den høje pris - skyldes valget af Intels i7-6700K processor, som med hele fire Ghz og fire processorkerner bare drøner afsted med en score på 879 i Cinebench R15.  

Faktisk drøner den så meget, at den er tæt på at levere samme ydelse som den lidt ældre Intel i7-4960X, som vores stationære test-maskine er udstyret med (den scorer 979 i Cinebench R15).

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er dog ikke kun processoren, som er hurtig: SSD-drevet, som er generøse 512 Gigabyte, er af den nye NVMe-type og leverer læsehastigheder på 2,2 gigabyte i sekundet ifølge CrystalDiskMark.

Det samme gælder i øvrigt grafikkortet, et Nvidia GTX 980M, som med Battlefield 4 i 1.920 x 1.080 pixels og med alle indstillinger sat til maksimal billedkvalitet, konsekvent leverer 60 billeder i sekundet på den bærbare computers skærm.

Det er en i øvrigt en fin og mat skærm. Men når resten af U506 er spækket med eksklusive dele, så er en opløsning på 1.920 x 1.080 i en 15"-maskine ikke noget særligt. Det er faktisk ret lavt.

Godt styr på kølingen

For at være helt sikker på at teste den såkaldte thermal throttling, hvor computeren vil skrue ned for den bærbare computers ydelse for at beskytte den mod overophedning, forsatte vi spillet i en lille time - uden at opleve et fald i ydelsen.

Dermed er bedre køling lig den bedst mulige ydelse i længst mulig tid.

Til gengæld kunne blæserne høres, men det er, hvad du som minimum kan forvente, når du pakker så kraftig hardware ind i en bærbar computer. Heldigvis suser blæserne ved en acceptabel frekvens i stedet for at udsende en højfrekvent lyd.

Årsagen til det skal sandsynligvis findes på bagsiden af U506, hvor du finder maskinens udluftning. Det er i vores øjne den eneste ordentlige måde at udlufte en spillebærbar, men det er desværre ikke alle producenter, som er enige i det.

På bagsiden finder du også strømudtag, displayport (x2) og HDMI. Det er fint og fleksibelt, men det er også værd at huske at en spillebærbar kræver ekstra meget kraft.

Artiklen fortsætter under billedet...

Derfor vejer strømforsyningen alene 900 gram, som samtidig skal lægges oven i de 3,5 kilo, som U506 vejer. Det er altså i alt 4,4 kilo, du som minimum har med i tasken - hvis du altså har lyst til at slæbe rundt på din dyre spillebærbare.

Tastaturet fortjener i øvrigt ros. Det er baggrundsbelyst og med numerisk keypad klemt ind i højre side. Det vigtigste er dog, at tasterne er overraskende gode og med fin vandring - til når du laver andet end spil.

I det hele taget er der sket meget med designet, siden vi testede XMGs forrige spillebærbar, kaldet A305 - og alt sammen til det bedre, hvor maskinen virker mere helstøbt. Læs den test her.

Artiklen fortsætter under billedet...

Så kan du ikke få kraft nok. Og vil du have en bærbar computer næsten uanset prisen, så fås der næsten ikke kraftigere modeller end XMG U506 - men prisen er også derefter.

Til samme pris kan du dybest set også købe en kraftig stationær pc og en ny spillekonsol - og stadig have lidt penge til overs til et par spil. Men det er jo knapt så transportabelt. 

Retfærdighedsvist skal det siges, at du også kan sammensætte en model med lidt mindre vanvittige specifikationer på XMGs hjemmeside. Men hvad er det sjove ved det?


Loading ikon