Artikel top billede

Kendt tysk bilfirma går ind i energibranchen: Slidte bil-batterier skal genbruges til storskala-kraftværker

Tyske Daimler AG sætter inden for få måneder selskabets første batteri-park i drift. Det består af nedslidte bil-batterier, som nu finder genanvendelse i samlet flok som 'kraft-værk' for en tysk by.

Bil-branchen arbejder i disse år ihærdigt på at finde fremadrettede, innovative og omkostningseffektive løsninger til at erstatte benzin- og dieselmotorer.

En af kerneudfordringerne er batteri-teknologierne, der har gjort batterier dyre at anskaffe, ligesom de generelt i dag bliver slidte for hurtigt, hvorfor de skal udskiftes og kasseres.

Den tyske bil-producent Daimler AG mener imidlertid at have fundet en løsning på denne omkostningstunge praksis.

Selskabet har nemlig udviklet en metode til at sammenkoble slidte lithium-ion-batterier fra biler i massevis til store energi-værker, der kan anvendes kommercielt.

Daimler AG kalder kraft-værkerne for "2nd use battery storage units."

Hver af dem kommer til at bestå af 1.000 sammenkoblede bil-batterier, der vil have en kapacitet på 13MWh.

Det er planen, at det første kraftværk skal kobles på el-nettet i tyske Lünen i begyndelsen af næste år.

Skal forbedre energileverancer til byer og virksomheder

Her skal batteri-parkerne være med til at optimere el-leverancerne til byen, hvor der - som alle andre steder - er spild i el-produktionen, da el som bekendt skal anvendes i det øjeblik, det produceres.

Hertil kommer, at lager-kapaciteten kan anvendes i en tid, hvor en større og større del af el-produktionen kommer fra sol- og vindanlæg, men typisk forbruges om aftenen, hvor solen ikke skinner, og vinden typisk lægger sig.

For Daimler AG og de øvrige elbil-producenter gælder det, at de garanterer, at deres bil-batterier efter 10 års anvendelse fortsat vil have 80 procent af den oprindelige ydeevne.

Det betyder, at batterierne faktisk kan anvendes i mange år efter, at de er blevet udskiftet i bilerne, hvor høj lagerkapacitet er påkrævet, da bilernes rækkevide ellers bliver for lille.

I de stationære batteri-parker er ydeevnen ikke så vigtig, da de oftere vil blive opladet.

Daimler AG vurderer, at batterierne vil kunne anvendes i 10 år ekstra i batteri-parkerne, efter de er blevet skrottet som bil-batterier.

Daimler AG melder sig med selskabets nye batteri-system således som udfordrer til amerikanske Tesla, der tidligere på året lancerede et nyt batteri-system, som selskabet forestiller sig skal kunne anvendes i de enkelte hjem til at lagre sol-energi eller lignende.

Tesla kalder hus-systemet for 'Powerwall,' mens selskabets kommercielle batteripakke hedder 'Powerpack.' De sidstnævnte kan forbindes i store parker.

Læs også:

Microsoft og Tesla i samarbejde: Ny metode vil kunne øge batteri-levetid markant

Video: Tag med på flyvetur over Teslas gigantiske batterifabrik




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere