Artikel top billede

Kendt tysk bilfirma går ind i energibranchen: Slidte bil-batterier skal genbruges til storskala-kraftværker

Tyske Daimler AG sætter inden for få måneder selskabets første batteri-park i drift. Det består af nedslidte bil-batterier, som nu finder genanvendelse i samlet flok som 'kraft-værk' for en tysk by.

Bil-branchen arbejder i disse år ihærdigt på at finde fremadrettede, innovative og omkostningseffektive løsninger til at erstatte benzin- og dieselmotorer.

En af kerneudfordringerne er batteri-teknologierne, der har gjort batterier dyre at anskaffe, ligesom de generelt i dag bliver slidte for hurtigt, hvorfor de skal udskiftes og kasseres.

Den tyske bil-producent Daimler AG mener imidlertid at have fundet en løsning på denne omkostningstunge praksis.

Selskabet har nemlig udviklet en metode til at sammenkoble slidte lithium-ion-batterier fra biler i massevis til store energi-værker, der kan anvendes kommercielt.

Daimler AG kalder kraft-værkerne for "2nd use battery storage units."

Hver af dem kommer til at bestå af 1.000 sammenkoblede bil-batterier, der vil have en kapacitet på 13MWh.

Det er planen, at det første kraftværk skal kobles på el-nettet i tyske Lünen i begyndelsen af næste år.

Skal forbedre energileverancer til byer og virksomheder

Her skal batteri-parkerne være med til at optimere el-leverancerne til byen, hvor der - som alle andre steder - er spild i el-produktionen, da el som bekendt skal anvendes i det øjeblik, det produceres.

Hertil kommer, at lager-kapaciteten kan anvendes i en tid, hvor en større og større del af el-produktionen kommer fra sol- og vindanlæg, men typisk forbruges om aftenen, hvor solen ikke skinner, og vinden typisk lægger sig.

For Daimler AG og de øvrige elbil-producenter gælder det, at de garanterer, at deres bil-batterier efter 10 års anvendelse fortsat vil have 80 procent af den oprindelige ydeevne.

Det betyder, at batterierne faktisk kan anvendes i mange år efter, at de er blevet udskiftet i bilerne, hvor høj lagerkapacitet er påkrævet, da bilernes rækkevide ellers bliver for lille.

I de stationære batteri-parker er ydeevnen ikke så vigtig, da de oftere vil blive opladet.

Daimler AG vurderer, at batterierne vil kunne anvendes i 10 år ekstra i batteri-parkerne, efter de er blevet skrottet som bil-batterier.

Daimler AG melder sig med selskabets nye batteri-system således som udfordrer til amerikanske Tesla, der tidligere på året lancerede et nyt batteri-system, som selskabet forestiller sig skal kunne anvendes i de enkelte hjem til at lagre sol-energi eller lignende.

Tesla kalder hus-systemet for 'Powerwall,' mens selskabets kommercielle batteripakke hedder 'Powerpack.' De sidstnævnte kan forbindes i store parker.

Læs også:

Microsoft og Tesla i samarbejde: Ny metode vil kunne øge batteri-levetid markant

Video: Tag med på flyvetur over Teslas gigantiske batterifabrik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere