BREAKING:Københavns Politi har anholdt 34-årig mand for Netcompany-hack - sigtes for afpresning

Artikel top billede

Nu kommer VoLTE og WiFi Calling til Danmark - første teleselskab klar med 4G-samtaler

Mandag åbner Telenor som det første danske teleselskab for Voice over LTE, der bliver fremtidens måde at tale i telefon på og samtidig muliggør WiFi Calling, så du kan få bedre mobildækning.

De danske teleselskaber har i de senere år spenderet milliarder på at udrulle 4G/LTE rundt omkring landet, men en helt central mulighed med de nye netværk har hidtil stået ubenyttet hen.

Det drejer sig om Voice over LTE, VoLTE, hvor samtalerne afvikles over 4G-netværket.

Flere af selskaberne har allerede testet VoLTE, men det bliver Telenor, der som det første af selskaberne åbner for, at kunderne nu kan føre samtaler over LTE.

Det sker i dag mandag, oplyser Telenor til Computerworld.

"Det er starten på en ny rejse mod et telefonisetup, hvor vi begynder at udnytte datanetværket udi alle aspekter," fortæller netværksdirektør Peter Nødbak.

Det kan det bruges til

VoLTE betyder blandt andet, at man nu kan køre samtaler på den del af teleselskabets netværk, hvor der kun er 4G-dækning, men ringe eller slet ingen 2G- eller 3G-dækning, ligesom brugeren også vil få bedre samtaler, fordi der ikke skiftes mellem de forskellige netværkstyper.

Det er dog langt fra de eneste fordele, der ligger i VoLTE.

"Når du ringer op, tager det ikke mere end et til to sekunder, hvor det tidligere har kunnet tage op til ni til 10 sekunder," forklarer Telenors netværksdirektør.

"Og så bliver kvaliteten bedre - det er ren HD voice-kvalitet," tilføjer Peter Nødbak. 

Med HD-lyd og bedre reduktion af baggrundsstøj vil VoLTE generelt give en bedre samtalekvalitet - et ellers ømt punkt ved den øgede brug af mobiltelefoner på bekostning af den gamle fastnettelefon, hvor samtalekvaliteten typisk er bedre.

Bedre mobildækning

Når der igennem længere tid har været så meget fokus på VoLTE, skyldes det også, at teknologien rummer en del af løsningen på ringe mobildækning i bygninger og huse.

"Det her er startskuddet til at kunne lancere Voice over WiFi," siger Peter Nødbak.

Telenor forventer at kunne tilbyde Voice over WiFi, også kaldet WiFi Calling, i løbet af få måneder. 

Mobilsignalet styrtdykker: Så meget forringer bygningen din dækning

Voice over WiFi betyder, at det lokale WiFi-netværk kan sikre mobildækningen, fordi samtalerne overføres hertil helt automatisk og uden, at brugeren bemærker det.

Det vil konkret gøre det muligt at tale i mobil, selvom man er i kælderen eller i en bygning, hvor der generelt bare er ringe mobilsignal.

"Så VoLTE er en del af et større puslespil. Det er en forudsætning for at kunne køre Voice over WiFi," forklarer Peter Nødbak.

Samsung-brugerne kan juble

Som det altid er med nye tele-teknologier, kommer der til at være en overgangsperiode, før alle kunderne kan udnytte de nye muligheder.

I forbindelse med Telenors VoLTE-lanfcering, er den største begrænsning, at det i første omgang kun er ejere af en Samsung Galaxy S6 og S6 Edge, der kan foretage samtaler over LTE.

Det skyldes, at hardwareproducenterne skal rulle en softwareopdatering ud på smartphonen, før VoLTE kan anvendes på det specifikke netværk.

Peter Nødbak venter dog, at der hurtigt vil komme VoLTE på mange andre telefoner også.

"Primo næste år har vi en stor del af vores kunder på VoLTE," vurderer han.

Testet i Aalborg

VoLTE-opkald takseres som almindelige talekald, så på den front er der ikke de store forandringer for brugerne.

Peter Nødbak fra Telenor vurdererer dog, at det slet ikke er utænkeligt, at VoLTE-kald på et tidspunkt vil blive en del af datapakken.

Telenor har testet VoLTE i 10 uger i Aalborg Kommune, før den kommercielle lancering. 10 medarbejdere fra kommunen har haft mulighed for at afprøve teknologien på Samsung Galaxy S6-smartphones.

Senere i dag kan du på Computerworld se de øvrige danske teleselskabers tidsplaner for VoLTE. 

Læs også:

Teleselskaberne lover: Du får bedre mobil-samtalekvalitet i 2015

Danske teleselskaber: Byg nu nye huse så de ikke kvæler mobilsignalet

Din router bliver mobilmast: Teleselskaberne på trapperne med WiFi Calling

Mobilsignalet styrtdykker: Så meget forringer bygningen din dækning