Artikel top billede

Hackergruppe it-afpresser virksomheder - også her i Danmark

En hackergruppe hærger svenske virksomheder så slemt, at svensk politi har set sig nødsaget til at sende en advarsel ud til erhvervslivet. Ifølge dansk politi har hackergruppen også angrebet danske virksomheder.

Trusselmails i massevis er sendt ud til svenske selskaber, som får beskeden om, at de enten betaler penge eller kan forvente, at deres hjemmesider bliver lagt ned af DDoS-angreb.

Afsenderen er hackergruppen Armada Collective, som også buldrer frem i en række andre lande med lignende fremgangsmetoder.

Det skriver Computerworlds svenske søstersite Computer Sweden.

"Virksomheder modtager en anmodning om at betale en vis mængde penge i bitcoins, ellers vil afsenderen angribe deres sites. Mailen bliver fulgt op med et mini-angreb for, at afsenderen kan bevise sin kapacitet," forklarer Anders Ahlqvist, specialist hos det svenske politis it-kriminalitetscenter, til Computer Sweden.

Han fortæller, at kravet typisk ligger på 15 til 20 bitcoins, som er omkring 60.000 svenske kroner (knap 50.000 danske kroner).

"Man holder kæft"

Det er uklart, hvor mange svenske virksomheder, der i alt er blevet ramt af Armada Collectives trusler og efterfølgende belastningsangreb.

Det skyldes dels, at anmeldelserne ikke ligger centralt hos det svenske politi, dels at langtfra alle trusler og angreb bliver anmeldt.

"Det ligger i bedrageriets natur, at man holder kæft, men ingenting bliver bedre af det. En anmeldelse er en del af puslespillet, der kan føre til, at de skyldige kan spores," fortæller Anders Ahlqvist.

Han understreger, at modtager en virksomhed sådan en trusselsmail, skal den ikke betale.

"Hvis du betaler, kommer de tilbage. Senere vil de forsøge at påvirke virksomheden på forskellige måder. Vi kan ikke anbefale, at man installerer ét program, fordi alle virksomheder må foretage moderne analyser og vide, hvad de er klar til at ofre for sikkerhedens skyld," lyder det fra it-specialisten fra svensk politi.

Han tilføjer, at mange virksomhederes it-beredskab og evne til at svare igen på eksempelvis DDoS-angreb lader meget tilbage at ønske.

Hærger i hele verden

Dansk politis nationale Cyber Crime Center (NC3) bekræfter over for Computerworld, at Armada Collective er en gruppe, som også har slået til herhjemme.

"NC3 er bekendt med enkelte danske virksomheder, der er blevet angrebet og/eller truet af Armada Collective," lyder det i en mail fra politikommissær Sonny Olsen til Computerworld,

Han forklarer i lighed med svensk politi, at alle virksomheder med trusler eller angreb fra Amarda Collective (eller andre hackere) anmeldes til politiet.

Læs også: Seks vigtige principper: Her er den nye måde at arbejde med it-sikkerhed på

Armada Collective har ellers vist sin effektivitet flere forskellige steder i verden, hvor gruppen blandt andet har angrebet banker i Grækenland og Thailand samt virksomheder i Schweiz.

Gruppens tilstedeværelse med sine DDoS-angreb i Schweiz fik den schweiziske regering til at advare mod gruppen, hvilket du kan læse mere om her, hvor du også kan se et eksempel på gruppens mails til virksomheder i hele verden.

Læs også:

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere