Artikel top billede

Microsoft fjerner vigtige sikkerheds-certifikater - tusindvis af sites kan blive ramt

Microsoft annullerer i løbet af januar en hel stribe sikkerheds-certifikater, som store samarbejderpartnere ellers har været godkendt til. Et af de certifikaterne tilhører DanID, som står bag NemID. Men der er ingen grund til uro, lyder det fra DanID.

Microsoft fjerner om få uger med et snuptag20 af sine såkaldte trusted certificate authoritites (eller CA'er) fra listen over godkendte organisationer i Microsofts såkaldte Trusted Root Certificate Program.

Opsigelsen af de 20 organisationer betyder, at besøgende på flere tusinder sikre websites verden over kan blive mødt med en melding om certifikat-fejl, når de besøger de pågældende sites.

Det skyldes, at organisationerne med beslutningen samtidig bliver fjernet fra den liste, som både Chrome, Internet Explorer og Edge samt en lang række email-klienter og andre applikationer anvender til at se, hvilke websites og applikationer, der er sikre og troværdige.

Findes de pågældende applikationer, websites og email-klienter ikke på listen, vil de fremstå som usikre, og man vil som bruger blive præsenteret for en meddelelse om, at der enten er et certifikat-problem eller at udgiveren ikke kan stoles på.

Man vil som bruger i begge tilfælde kunne vælge at gå videre ind på sitet alligevel.

DanID: Et gammel certifikat
Blandt udbyderne af de annullerede certifikater finder vi DanID, der står bag NemID.

Selskabet står bag det annullerede certifikat med det mundrette navn "8781C25A96BDC2FB4C65064FF9390B26048A0E01."

DanID maner imidlertid til besindelse. For annulleringen af certifikatet vil ikke få nogen konsekvenser for de mange brugere af NemID.

"Der er tale om et certifikat, som vi ikke længere anvender, og derfor er det meget naturligt, at det fjernes. Vi har flyttet over på et nyt certifikat, der hedder Netsdanid. Så det får ingen konsekvenser overhovedet for vores brugere," siger presseansvarlig Ulrik Marschall fra DanID til Computerworld.

En række af de øvrige opsagte organisationer - der er hjemmehørende USA, Frankrig, Tjekkiet, Japan, Chile, Tyrkiet, Luxembourg, Irland, Slovenien og Brasilien - har knapt så meget styr på det.

Flere meddeler til Computerworlds amerikanske nyhedstjeneste, at de intet varsel har fået om udløbet.

Du kan se Microsofts liste over de opsagte organisationer og alle de annullerede certifikater i denne blogpost.

Oprydning

Microsoft har siden foråret været i gang med en ombygning af hele Trusted Root Certificate-programmet med henblik på at øge sikkerheds-niveauet.

Ifølge selskabet førte det i sommerens løb til ændringer af en række af de betingelser, som CA-partnerne skal leve op til.

De 20 organisationer har imidlertid ikke levet op til ændringerne, lyder det fra Microsoft.

"Vi har i løbet af processen identificeret enkelte partnere, der ikke længere vil kunne deltage i programmet - enten fordi de selv har valgt at forlade eller fordi de ikke kan leve op til de nye krav," lyder det fra Microsoft.

Ifølge selskabet vil de 20 organisationer få fjernet deres roots fra Trusted Root CA Store i løbet af januar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere