Et kig i krystalkuglen: Disse fem teknologier kan du glæde dig til i 2016

2015 var et vildt år inden for teknologiens verden, men vi kan se frem til endnu flere spændende tendenser i 2016.

2015 var på ingen måde et kedeligt år i tech-verdenen.

Apple trådte ind på wearable-markedet med et Apple Watch, en gratis opdatering til Windows 10 findes nu på over 160 millioner computere verden over, og Microsoft præsenterede  et holografisk headset, HoloLens, som rent faktisk virker.

Men hvad kommer der til at ske i 2016?

Vi kommer nok ikke til at se en kommerciel version af HoloLens i 2016, men der er alligevel en række produkter og teknologier, som du godt kan se frem til.

Velkommen til fremtiden anno 2016.

1. Windows 10 Redstone
Windows 10 har indtil nu været en succes for Microsoft, hvis vi ser på markedsandele.

Over 160 millioner computere verden over kører nu Windows 10 et halvt år efter lanceringen, hvilket er resultatet af muligheden for gratis at kunne opgradere til Windows 10 fra Windows 7 og 8.

Til sommer vil den første store opdatering ramme Windows 10. Redstone er kodenavnet for, hvad mange nok vil kalde en Service Pack 1.

Det er endnu uvist, hvilke funktioner vi vil få at se ud over fejlrettelser og forbedringer.

Der er ikke nogen endelig dato for Windows 10 Redstone, men den vil nok komme inden den 29. juli, hvor Microsoft (i hvert fald indtil videre) lukker for muligheden for gratis opdatering til Windows 10.

Mange brugere venter nemlig på en stor opdatering, før de vil opgradere. Vi forventer at se mere til Redstone til Microsofts Build-konference i slutningen af marts.

Læs også: Første test-version af kommende storopgradering af Windows 10 klar: Her er Redstone

2. Virtual Reality
Oculus Rift er det mest omtalte virtual reality-headset, men langt fra det eneste.

2016 bliver det år, hvor vi for alvor begynder at se briller, som kan vise levende billeder for vores øjne, og Oculus (Facebook), HTC og Microsoft udvikler på livet løs for at være med til at kickstarte en potentiel ny guldgrube.

Til april udkommer HTC Vive-headsettet som det første, og det bliver spændende at se, hvordan det VR-headset bliver modtaget af masserne.

Også Microsoft er på trapperne med den første version af selskabets holografiske briller HoloLens, men der er endnu kun en developer-version på vej i 2016. Prisen ligger på 20.000 kroner for et enkelt headset.

Læs også: Vi har prøvet HoloLens: Microsoft har skabt fremtidens computer

3. Næste generation af smartphones - heriblandt Samsung S7 og iPhone 7
2016 kan gå hen og blive et spændende smartphone-år, når Samsung, Apple, HTC Microsoft og alle de andre lancerer nye telefoner.

Samsung vil være en af de første til at lancere en nyhed, og til lanceringen - forventeligt i februar - kommer der formodentligt en Samsung Galaxy S7-telefon.

Rygterne siger, at der vil komme to telefoner i to størrelser, men begge vil i høj grad ligne sidste års S6 i design.

Mere spændende bliver nok med Microsoft og Apple.

Microsoft lancerede Lumia 950 og 950XL, et par gode Windows-telefoner til dedikerede fans, men som nok ikke kommer til at trække markedsandele.

Til gengæld florerer der stadig rygter om en Surface Phone i samme design som Microsofts Surface-tablets, som måske/måske ikke vil udkomme til efteråret.

Ligeledes forventes det også, at Apple vil udkomme med en iPhone 7 til september. Efter sidste års 6S, som traditionen tro er en forbedret version af 6-modellen, skal Apple komme med noget nyt i iPhone 7.

4. USB type C's udbredelse
I 2015 så vi de første produkter med USB type C, den nye version af USB-stikket.

Det er et stik, som ikke skal isættes på én bestemt måde som det traditionelle USB-stik, men som kan vendes 180-grader.

Ud over letheden i at isætte stikket, så byder USB type C også på hurtigere overførsel og ikke mindst lynhurtig opladning til de produkter, som må have en USB type C.

Det ser vi i Microsofts Lumia 950/950XL, Huaweis Nexus 6P og ikke mindst i Apples Macbook (2015).

Sidstnævnte kommer kun udstyret med et USB type C, som klarer både dataoverførsel, tilslutning og opladning i ét.

Forvent specielt at se flere smartphones i 2016, som bliver udstyret med USB type C, men flere bærbare computere og tilbehør vil også stødt modtage de nye stik- og port-typer.

5. Starten på mere digitale biler
Allerede i denne uge, hvor CES, årets første store teknologi-messe, åbner dørene i Las Vegas, får vi at se, hvor meget biler kommer til at fylde i 2016.

CES har dedikeret, hvad der svarer til tre store fodboldbaner alene til biler og bilteknologi ved messen, og der går rygter om et samarbejde mellem amerikanske Ford og Google. Sammen vil de bygge en førerløs bil med Fords viden inden for bilproduktion og Googles hjerne og forskning inden for førerløse biler. 

Ligeledes forventes det også i år, at Tesla løfter sløret for sin nye Model 3, der bliver billigere end Teslas eksisterende modeller, som skal nå ud til masserne.

Det bliver ikke et alternativ til en billig Suzuki Swift, men bliver en elbil til den højere middelklasse - i hvert fald i USA, hvor Teslaen ikke er ramt af samme høje afgifter som i Danmark.

Læs også: Disse fem begivenheder vil ændre den danske telebranche i 2016
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Du risikerer at blive hægtet helt af, hvis ikke dit netværk bliver fremtidssikret - og det haster
Klumme: Hver dag går mere 168,1 petabyte gennem netværket hos AT&T, hvilket svarer til 130 millioner timers video i HD. Det viser, hvor store krav der i dag stilles til en virksomheds netværk. Er du klar til det?
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Undersøgelse: Digital succes kræver opgør med statisk it-infrastruktur - men det er ikke uden problemer
Det digitale kapløb er i fuld sving i erhvervslivet, og mange toneangivende virksomheder søger den nødvendige fleksibilitet ved at skifte til tredieparts-datacentre og hybrid cloud-infrastruktur. Det viser en stor undersøgelse blandt 752 europæiske virksomheder, som analysehuset IDC har foretaget for Interxion. Men flere virksomheder har samtidig betydelige bekymringer i forhold til stabilitet og sikkerhed i sådan en grad, at det hæmmer de digitale ambitioner. Læs i dette whitepaper om undersøgelsens resultater og nogle af svarene på de udfordringer, digitale virksomheder aktuelt står over for. 24 sider på engelsk.