Artikel top billede

(Foto: Foto: Eiren McLoughlin, CC BY-SA 2.0)

Ekspert om sessionslogning: Forskellen på Google og Søren Pind er, at du kan beskytte dig mod Google

Debatten raser efter udmeldingen om genindførsel af sessionslogning. Politiet skal gennemgå din private færden på nettet med en tættekam. Men har du overhovedet privatliv i forvejen?

Justitsminister Søren Pind vil genindføre en styrket udgave af den sessionslogning, som EU-domstolen tidligere har underkendt.

Hvis ministeren får magt, som han har agt, kommer politiet til at kunne se alle dine bevægelser på internettet i fremtiden.

Det kan du læse mere om her: Overvågning via dit teleselskab: Sessionslogningen er på vej tilbage

"Det lugter af det gamle Østtyskland, men er ikke langt fra, hvad Google allerede kan," mener lektor i international markedsføring og nye medier, Reimer Ivang fra Aalborg Universitet.

"Med almindelige cookies kommer man ikke meget nærmere end IP-adressen, men hvis du er logget ind i Googles system, kan det følge dig på forskellige devices og hive informationer derfra. Og når du er logget ind hos Google, har du jo næsten helt sikkert allerede oplyst navn og adresse," siger han.

Kan se hele online-sessionen i forvejen

På den måde kan Google for eksempel se hele din online session, men ikke nødvendigvis vide, at det er dig og ikke din ægtefælle eller et af børnene. Og dog.

For det øjeblik du logger ind på eksempelvis din Gmail-konto eller Facebook-konto, kan Google registrere, hvilken profil, der logger ind.

Så hvor Google før kunne se, at et medlem af din familie gik fra Computerworld.dk til Cavalierklubben.dk, bliver dit navn forbundet med hele forløbet, det øjeblik du tjekker dine sociale profiler.

Og Googles profil på dig bliver kun større og større.

"Hvis du bruger Gmail, bliver dine mails jo scannet og matchet med reklamer. Og hvis Google så matchede med reklamer og smed scanning væk, var det jo, hvad det var. Men de data bliver liggende og danner samlet et langt bedre billede af dig, end du selv har," understreger Reimer Ivang.  

Du kan fravælge Google, men ikke Søren Pind

Men vi er på ingen måde forsvarsløse overfor den slags dataindsamling. For man kan gøre meget selv, forklarer Reimar Ivang.

"Alt det her er jo, hvad Google potentielt set kan vide om dig, alt efter hvad dine webindstillinger er. Problemet er, at Søren Pind kommer til at vide det, ligegyldigt hvad dine indstillinger er," siger han.

Hvad er op og ned i de nye planer? Få svaret her: Vil du logges og bekæmpe kriminalitet - eller vejer privatlivets fred højest?

Og netop her ligger der et stort problem, mener Reimer Ivang.

"Man kan argumentere, at det bare er det samme, som det private allerede kan, men det bliver det jo ikke bedre af. Problemet er, at det private ikke er reguleret godt nok. Pointen er, at det private er det vilde vesten fordi politikerne ikke mander sig op og beskytter privatlivets fred."

I stedet for at tænke på mulighederne for sessionslogning, mener han, at man bør tænke over det historiske perspektiv.

"Det spændende er at fjerne det digitale fra de love, som bliver gennemført. For man ville aldrig overveje så massiv kontrol af alle borgere i den fysiske verden. For så ville det være Østtyskland."

Læs også: Hasteindkaldt af Justitsministeriet: Dansk telebranche frygter lyn-proces om logning i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere