Artikel top billede

Apples topchef Tim Cook kan risikere at skulle finde den store pengepung frem, hvis selskabet ikke låser en krypteret iPhone op.

Sagen om krypteret iPhone kan ende med kæmpe-bøder til Apple

Apple kan risikere at miste store pengesummer, hvis virksomheden fortsat nægter at låse en massemorders iPhone op. Læs her, hvorfor dansk it-advokat mener, at selskabet nok alligevel slipper af sted med at nægte at låse den omstridte iPhone op.

Når Apple konstant afviser at fremstille et stykke software til at åbne adgangen til krypterede data på en iPhone, kan det betyde store økonomiske lussinger til selskabet. 

Det vurderer den danske it-advokat Martin von Haller Grønbæk i den verserende sag mellem de amerikanske anklagemyndigheder og Apple.

For på trods af, at selskabet i sagen er blevet pålagt at programmere en bagdør til en iPhone 5C, som en af de formodede drabsmænd havde på sig i San Bernardino-massemordet i december, nægter Apple hårdnakket.

Læs også: Apple dømt til at låse massemorders iPhone op: Sådan kan dommen ramme alle iPhone-brugere

"Apple er jo underlagt amerikansk lovgivning. Derfor vil en overtrædelse af lovgivningen typisk betyde store bøder. Hvis sagen eskalerer, kan det også betyde fængselsstraffe til Apples topfolk," vurderer Martin von Haller Grønbæk over for Computerworld.

Han kan ikke gå i detaljer med amerikansk lovgivning på området.

Men den danske it-advokat fortæller om fortilfælde, hvor amerikanske myndigheder med hjemmel i lovgivningen har pålagt selskaber store bøder for ikke at følge et krav. 

Apples store chance

Den danske it-advokat forventer dog ikke ligefrem, at det kommer så vidt, at det øverste ledelseslag i Apple skal eskorteres fra hovedsædet i Cupertino iført håndjern, selvom amerikanske konkurrence- og andre sager har ført til så drastiske tiltag. 

Han indskyder dog, at en fortsat afvisning af samarbejde med FBI ganske sandsynligt kan resultere i 'meget, meget store bøder'.

Det er selskabet naturligvis ikke interesseret, selv om det er verdens rigeste.

Martin von Haller Grønbæk mener dog, at Apple har en god mulighed for at gå direkte til offentligheden, og dermed komme af FBI-krogen

For hvis Apple kan påvirke den offentlige opinion og ikke mindst de rigtige politikere i Washington, hvor selskabet hvert år lægger godt 20 millioner lobby-kroner, er der gode muligheder for at slippe for at fabrikere en bagdør til myndighederne.

Læs også: Her er grunden til at Apple siger "rend og hop" til FBI

"Hvis forbrugerne tror, at amerikanske myndigheder lytter med på deres samtaler og har adgang til deres data på en iPhone, så kan det påvirke Apple meget negativt," siger Martin von Haller Grønbæk og fortsætter:

"Det vil også ramme amerikansk økonomi, for ingen vil længere stole på amerikanske it-virksomheder længere, hvis Apple bøjer sig, eller de amerikanske myndigheder har held med presset. Bare mistanken om, at NSA eller andre har adgang til ens data kan være nok til, at forbrugerne vender dem ryggen."

Clinton og krypteringen

Martin von Haller Grønbæk kan på stående fod ikke huske lignende sager fra it-branchen, hvor amerikanske myndigheder har pålagt et it-selskab en opgave, som det efterfølgende pure har nægtet at udføre.

Han nævner dog, at for 20 år siden hævdede amerikanske myndigheder med USA's præsident Bill Clinton i spidsen, at amerikanske tech-virksomheder kun måtte fremstille enheder med kryptering, hvis staten fik en hovednøgle.

Sagen med tech-virksomheder og borgerrettighedsforkæmpere på den ene side og amerikanske myndigheder på den anden side endte med, at Bill Clinton og hans administration tillod krypteringen.

"I denne omgang har vi også et eksempel på, at vi skal se et kompromis mellem statens sikkerhed og borgernes privatliv," siger Martin von Haller Grønbæk.

"På grund af de store amerikanske økonomiske interesser i denne sag tror jeg også, at Apple slipper for at fabrikere den efterhånden nok så berygtede bagdør," runder han af.

Læs også: 
Tim Cook vil have nedsat kommission i spion-sag: Se hans svar til myndighederne her

Myndigheder om Apples nej til at hjælpe i spion-sag: Apple tænker kun på at markedsføre sig selv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere