Artikel top billede

ITU-studerende rejser til USA på eliteprogram: Han sætter turbo på softwareudvikling

Ph.d-studerende fra IT-Universitetet i København rejser til USA på et eliteforsker-stipendiat for at forske i håndtering af kodegenbrug i forskellige it-produkter. Det vil kunne spare organisationer for betydelige ressourcer - hvis det lykkes.

Den rumænske ph.d-studerende Ștefan Stănciulescu fra IT-Universitetets software-linje er ved at pakke sine kufferter til noget af en drømmerejse.

For om en uges tid drager Ștefan Stănciulescu til det prestigefyldte Carnegie Mellon University i USA, som ligger i byen Pittsburgh, efter han har modtaget EliteForsks rejsestipendium på 200.000 kroner.

Læs mere om Ștefan Stănciulescu her.

Dermed bliver han én ud af 20 forskere, som hvert år modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets rejsestipendier. I dette tilfælde skal pengene veksles til amerikanske dollar.

For i resten af 2016 skal Ștefan Stănciulescu være under vingerne på assistant professor Christian Kästner fra Carnegie Mellon University, der i lighed med den rumænske ph.d-studerende fra det danske it-universitet forsker i software-varianter.

Disse softwarevarianter kunne eksempelvis være Samsungs Galaxy S4-serie, hvor der eksempelvis findes en Mini-telefon, en Zoom-variant med forbedret kamerafunktionalitet og en Normal-version.

"Softwaren til disse forskellige varianter af samme telefon deler det meste af softwaren. Hver variant har også unik software, som eksempelvis gør, at man skal ind i hver variant for at fikse bugs. Min opgave består så i at bygge et smart værktøj til at fikse bugs og udvikle nye features i alle varianter på samme tid," fortæller Ștefan Stănciulescu til Computerworld.

Én kode til at styre det hele

Han forklarer, at der i dag er to generelle metoder til at udvikle variant-software til eksempelvis forskellige versionsnumre af en smartphone.

Den ene tilgang er copy+paste-kode, som lægges ind i en nyere hardware-variant af telefonen, som så samtidig får håndskrevet kodevariationer til håndtering af den nyere hardware.

Den anden tilgang er software produktlinjer med såkaldt 'betinget kompilering', som Ștefan Stănciulescu er interesseret i at udbygge med sit one-tool-to-rule-them-all-tilgang til vedligeholdelse af forskellige software-varianter.

"Det vil helt åbenlyst spare tid og penge for en virksomhed i form af lønninger, hvis de kan opdatere forskellige varianter af et produkt på én gang frem for at skulle ind i hvert eneste produkt og opdatere alle softwarevarianterne," siger Ștefan Stănciulescu.

Rent praktisk sker det ved at uploade telefonsoftwaren til Ștefan Stănciulescus virtuelle platform til kontrol af forskellige software-varianter. Herefter vælges den del af koden, der skal rettes/opdateres, og så sendes rettelser/opdateringer ud til alle telefonerne på én gang.

"Ideen er, at software-værktøjet også skal kunne manipulere kode til den specifikke variant af et softwareprodukt," tilføjer Ștefan Stănciulescu.

Sender det ud som open source

I skrivende stund er Ștefan Stănciulescu i gang med at bygge en prototype af sin virtuelle platform, der kan holde øje med og håndtere variantsoftware smartest muligt.

Han er stødt ind i flere udfordringer omkring måden, som blandt andet C, C++ og Java bliver afviklet på via eksempelvis tredjepartsbiblioteker, men det håber og forventer han at få styr på, når han kommer til USA.

"Lige nu fokuserer jeg på, at min prototype skal virke, og så udbygger jeg den senere og sender den også ud som open source. Jeg har altid tænkt på, at dette er noget, der kan blive brugbart for virksomheder og udviklere," forklarer Ștefan Stănciulescu til Computerworld.

Grundet fokus på funktionalitet har Ștefan Stănciulescu endnu ikke tænkt nærmere i, hvordan hans kontrolsystem til håndtering af forskellige software-varianter en dag skal kunne udvikles til en reel forretningside.

Læs også: 
Posten udnyttes groft i spambølger: Derfor er det så svært at få styr på problemerne

I dette hjørne af it-verdenen regerer kvinderne - i hvert fald lidt endnu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere