Artikel top billede

Udenlandske it-folk føler sig snydt af Danmark - gør klar til sagsanlæg

En række højtuddannede udenlandske it-folk er flyttet til Danmark for at arbejde. Men nu er de blevet ramt af nye udlændinge-stramninger.

Et større antal udenlandske it-specialister og -ingeniører vil sagsøge den danske stat.

Det oplyser sagens advokat Tage Tage Gøttsche til Computerworld. 

De udenlandske it-specialister er kommet til Danmark for at arbejde og ønsker nu at anlægge sag mod staten, fordi reglerne for permanent opholdstilladelse blev ændret den 26. januar 2016  med tilbagevirkende kraft til den 10. december 2015. 

De berørte har i følge avisen Metroxpress i første omgang fået godkendt deres ansøgning af Udlændingestyrelsen.

Men de står nu alligevel til at få ansøgningen afvist, fordi de nye regler kræver, at de skal have været i Danmark i seks år i stedet for fem.

Kan miste gebyr

Det betyder, at de står til at miste det gebyr på 5.450 kroner, som de indbetalte i forbindelse med indgivelsen af ansøgning. 

Tage Gøttsche er advokat hos advokatfirmaet ImLaw som er med til at føre sagen.

Ifølge ham er sagsøgerne højtuddannede udlændinge, hvor af en del af dem er ansat i it-branchen. 

"Konsekvensen for dem er, at de får afvist deres ansøgning om opholdstilladelse, selvom de levede op til kravene på ansøgningstidspunktet, og de må derfor indbetale 5.450 kroner endnu engang, hvis de ønsker at søge igen til næste år," siger han til Computerworld. 

Sprogkrav kan skabe problemer

Tage Gøttsche understreger desuden, at nogle ansøgerne vil få sværere ved at få tilkendt en permanent opholdstilladelse til næste år, fordi de kan blive ramt af et nyt skærpet sprogkrav. 

"Mange af disse mennesker er ansat i internationale virksomheder i Danmark, hvor koncernsproget er engelsk, og de skærpede krav til dansk kundskaber kan derfor skabe problemer for nogle af dem. Så det er ikke alene et spørgsmål om bare kroner og ører," siger han.

Indtil nu er der 41 personer, som er en del af sagen, men sagen kan ende med at omfatte et par hundrede. Tage Gøttsche kan dog ikke præcist sige, hvor mange, der er blevet berørt af ændringen.

Er du selv berørt af sagen, eller kender du nogen der er, så vil Computerworld gerne høre fra dig. Skriv til jwi@computerworld.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere