Artikel top billede

Sådan er det at køre igennem Danmark i en førerløs lastbil

De delvist selvkørende lastvognstog, der netop er kørt gennem Danmark er en speciel oplevelse at køre med i. Vi har snakket med en af deltagerne på turen. Læs hans vurdering af fremtidens transportteknologi her.

To delvist selvkørende lastvognstog - såkaldte platoons - kørte i går den 30. marts gennem Danmark i et testforsøg, der skal afprøve mulighederne i moderne teknologi brugt til transport.

Vi mødte lastbilerne på en rasteplads i Karlslunde, og fik en forklaring på, hvordan de virker samt et kig på chaufførens digitale arbejdsplads.

Den historie kan du læse her: Vi stod klar ved ankomsten: Førerløse lastbiler indvaderer de danske motorveje

Du kan også se billeder fra bilerne her: Galleri: Se de digitale og førerløse lastbiler i Danmark

Vi forlod vogntoget, da det kørte afsted fra Karlslunde ved København igen, men det gjorde Finn Bjerremand, der er teknisk konsulent hos DTL Danske Vognmænd (DTL), ikke.

Han fik lov til at køre med i en af bilerne.

Finn Bjerremand, hvad var din oplevelse af at sidde i en af de teknologiske lastbiler?

"Det første man bemærker, er, at de kører utrolig tæt. Det skal man lige vænne sig til. Men det er ikke utrygt. Det virker som en stor digital hånd, der sørger for, at man hverken kommer for tæt eller langt fra den forankørende. Når man først er blevet fortrolig med den fornemmelse, så glider det bare" fortæller han til Computerworld efter køreturen.

Hvordan oplevede du chaufførens nye rolle. Var den anderledes end i en normal lastvogn?

"I testen skal chaufføren fortsat styre lastbilen som normalt, så den øverste del af hans krop gør som normalt. Men han bruger slet ikke benene, når bilen kører over 30 kilometer i timen. Disse funktioner styres fra den forreste bil."

Kommer indenfor fem år
Så selve styringen af lastvognen er som normalt?

"Ja. Man kan sagtens styre bagvedkørende biler med den teknologi, som man har i dag, men det var ikke formålet med denne test. Denne test handlede blandt andet om at bruge en lidt mere avanceret version af Adaptive Cruise Control (ACC), som man måske kender fra sin personbil, på en ny måde, hvor der i stedet køres helt tæt," siger Finn Bjerremand.

Adaptive Cruise Control er en teknologi, som med en radar kan måle afstanden til de omkringliggende biler, så afstanden holdes, og bilerne ikke støder sammen.

Ligeledes testede chaufførerne Automatic Break Control, der sender et trådløst signal til de andre lastbiler, som automatisk bremser, når den forreste lastbils chauffør trykker på bremsen.

"Når bilerne er forbundet, så trædes der på bremsen i alle bilerne fra den forreste bil. Ligeledes med fart og gearskifte."

Hvordan vurderer du som teknisk fagmand potentialet af denne type transport?

"Det, der i første omgang er drivkraften for vognmændene, er muligheden for at spare brændstof, og det er en vigtig faktor for udviklingen, at der kan spares penge. Blandt andet derfor er denne type transporter vejen frem. Men der er nogle punkter, der skal afklares i branchen."

Hvilke områder er det, der skal afklares?

"Der er tre punkter. For det første skal der vælges en teknologi-platform. En standard som alle anvender. Volvo og Scania, der kørte gennem Danmark, har eksempelvis ikke en fælles teknologi i bilerne,  som kan kommunikere sammen, og det er et problem," siger han og fortsætter:

"Så skal lovgivningen være på plads og sidst men ikke mindst, skal transportbranchen have nogle fælles regler eksempelvis i forhold til afregning mellem bilerne. Det første bil bruger mere brændstof end de efterfølgende, og det vil vedkommende nok gerne have afregnet med resten af karavanens deltagere. Der skal aftales nogle fælles spilleregler."

Hvornår tror du, at bilerne kommer på vejen i denne form?

"Hvis lovgivningen kommer på plads, så er jeg sikker på, at der inden for tre til fem år køres på denne digitale måde," vurderer teknisk konsulent Finn Bjerremand.

Læs også:
Galleri: Se de digitale og førerløse lastbiler i Danmark

Vi stod klar ved ankomsten: Førerløse lastbiler indvaderer de danske motorveje

Galleri: Se de digitale og førerløse lastbiler i Danmark

Her har Internet of Things for længst bidt sig fast: Sådan anvender en traktor internet, sensorer og anden smart teknologi

Galleri: Her er en gigantisk rullende gadget proppet med smart it

Nu får de selvkørende biler deres helt egen motorvej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere