Tre gode råd: Sådan gør du din virksomhed mere datadreven

Beyond Data 2016: Her har du tre gode råd til at gøre din virksomhed mere datadreven.

Uanset om du kan lide det eller ej, så er det sandsynligt, at din virksomheds nuværende kerneforretning vil være helt forandret eller endda forsvundet om blot fem år.

Den data-drevne transformation fejer ind over os i et tempo, som vi aldrig tidligere har set.

Faktisk går det så hurtigt, at man taler om en tid drevet af 'radikal forandring.'

På den store Beyond Data 2016-konference, som Computerworld arrangerer i samarbejde med Berlingske, kan du få inspiration og konkrete ideer til at udnytte virksomhedens data bedre.

Her kan du blandt andet høre direktør og partner i Inspari, Jens-Jacob Aarup, fremlægge resultaterne fra en helt ny undersøgelse om det datadrevne Danmark.

Hvor begynder man så, hvis man gerne vil udnytte data til at komme et skridt foran konkurrenterne?

Første punkt: Udnyt folk med viden
Ifølge Jens-Jacob Aarup bør man allerførst sørge for at få styr på virksomhedens kompetencer.


Erhvervslivet skriger for tiden efter folk, der forstår og kan udnytte viden om både forretning, data og analyse. Det er ikke længere nok kun at vide noget om it. Eller forretning. Eller analyse-værktøjer.

De rigtigt attraktive medarbejdere skal forstå alle tre ting i forening.

Jens-Jacob Aarup kalder medarbejdere, der forstår at samordne de tre områder, for 'datahelte.'

Men problemet er ofte, at disse medarbejdere sidder begravet i operationelle opgaver og trivialiteter i virksomhederne - altså i driftsopgaver, der ikke har noget strategisk eller udviklingsmæssigt snit.

"Disse kompetencer skal frigøres fra deres daglige rutineopgaver og inkluderes i de strategiske projekter, der handler om data og digitalisering. Virksomhederne skal satse på at styrke de forretningsmæssige kompetencer hos de nyuddannede, der ofte har både dataforståelse og analytiske kompetencer," lyder det fra Jens-Jacob Aarup.

2: Skab en datadrevet kultur
Mange virksomheder er i dag drevet på mavefornemmelser, erfaringer og lignende menneskelige egenskaber.

Men sådan bør det ikke være fremover, anbefaler Jens-Jacob Aarup.

"Virksomhederne skal skabe en kultur, hvor der gøres op med mavefornemmelser og træffes beslutninger baseret på fakta. Det skal være en kultur, der ikke kun udnytter data på operationelt niveau, men flytter det op på både det taktiske og strategiske niveau," lyder det fra ham.

Han peger på, at vi skal stræbe efter at etablere en kultur, der 'stoler på data,' som han siger.

"Men det skal også være en kultur, hvor man anerkender, at selv den mest datadrevne virksomhed er drevet af mennesker. Og det betyder, at en ægte datadrevet kultur er drevet af mennesker med et ønske om forandring og som ser muligheden i at udnytte data som løftestang."

3. Gør data tilgængelig i de rette værktøjer
Ifølge Jens-Jacob Aarup er det nødvendigt, at forretningsbrugeren får adgang til data.

I dag bliver alt for meget data alt for ofte gemt langt væk fra forretningsbrugeren, men data, der bliver leveret, bliver præsenteret i det, som han kalder for 'statiske værktøjer med endeløse baner af tal i rækker og kolonner fra rapportfabrikken."

Det skal det være slut med, mener han.

"Det er tid til at gøre op med rapportfabrikken og stille data til rådighed for forretningsbrugerne i moderne værktøjer, hvor de selv kan arbejde med data. Det skaber en indsigt på et helt nyt niveau, hvor svaret ikke er givet på forhånd, men hvor man understøtter de udfordringer, brugerne sidder med i dagligdagen," siger han.

De mulige værktøjer er visuelt orienterede, brugervenlige og giver ifølge ham fornemmelsen af at 'røre ved data.'

"Og så skal man stille alle nødvendige data til rådighed for forretningsbrugeren og ikke lade sig begrænse af data fra ERP og andre operationelle systemer. En rigtig datadrevet virksomhed udnytter alle relevante data til at skabe konkurrencemæssige fordele," lyder det fra Jens-Jacob Aarup fra Inspari.

Hør ham og mange andre spændende oplægsholdere på den store Beyond Data-konference torsdag 12. maj i København.

Her kan du også høre erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), Danfoss' CEO Niels B. Christiansen og mange andre.

Som Computerworld-læser har du mulighed for et særligt tilbud: Tast BEYONDFREE ind i rabatfeltet, når du tilmelder dig og kom gratis med.

Læs også: Tag med på Beyond Data 2016: Sådan skaber du værdi med dine data


Læs mere om det omfattende program og tilmeld dig konferencen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.