Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

På vej med kvante-computer, som kan testes og anvendes af offentligheden.

IBM har bygget en kvante-processor med fem qubits, som selskabet via cloud'en vil gøre tilgængelig for offentligheden, som vil få mulighed for at teste applikationer og køre beregninger på forskellig måde.

Med beslutningen om at åbne for adgangen, kommer fremtidens kvantecomputer et skridt nærmere.

Hidtil har de ganske få kvante-computere, der findes, været henvist til forskernes laboratorier og ganske få og meget pengestærke virksomheder og organisationers maskinrum.

Selskabet D-Wave har således en kvantecomputer i drift, men den anvendes alene af eksempelvis Google, Locheed Martin og et par forsknings-institutioner.

Ifølge Jay Gambetta, chef for kvantecomputer i IBM, er IBM's kvantecomputer imidlertid bygget til en række bredere opgaver end D-Waves computer.

Ifølge Jay Gambetta vil de få mulighed for at arbejde med qubits, dykke ned i forskellige tutorials og køre simulationer via cloud'en.

Et 'crash kursus'

Ideen er, at forskere og andre får et 'crash kursus' i den måde, som en kvantecomputer fungerer på. Programmering og anvendelse er nemlig anderledes end i klassiske computer-systemer.

Ifølge Jay Gambetta vil der være nogle programmer, som ikke kan afvikles ordentligt. Her vil brugerne opleve fejlmeldinger, når qubitsense kommer ud af kontrol.

Ifølge ham hører det til virkeligheden i arbejdet med en kvante-computer, og derfor er det vigtigt, at brugerne også stifter bekendtskab med denne side af maskinen.

Jay Gambetta vil ikke fortælle noget om den præcise dato, hvor IBM vil åbne for adgangen.

Men han siger, at det vil ske 'snart' samt, at det 'er muligt,' at adgangen vil blive gratis.

Kvante-computere er markant hurtigere end de computere, som vi kender i dag, og der er store forventninger til computer-typen, som dog i dag fortsat er i sin vorden.

IBM har arbejdet på at udvikle en kvantecomputer i årevis og har gennem årene investeret flere milliarder kroner i arbejdet.

Selskabet håber at kunne udvikle en kvantecomputer på mellem 50 og 100 qubits inden for de kommende 10 år.

Adgangen til den nuværende kvantecomputer vil ske gennem den såkaldte IBM Cloud Bluemix-platform, hvorigennem man vil kunne oploade applikationer, som skal testes af kvantecomputeren og finde software, API'er og forskellige udviklings-værktøjer.

Rent teknisk er computeren i en speciel køle-enhed, som IBM kalder for en "cryogenix dilution refrigerator," der er med til at holde alle processerne stabile.

Har du nogen erfaringer med kvante-computere? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Ny måde at tænke data-behandling på: Sådan kommer IBM's supercomputere til at fungere

Fup eller fremtid: Mystik om ny kvante-computer

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer

Kæmpe-projekt: EU sætter 7,5 milliarder kroner af til it-projekt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere