Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

På vej med kvante-computer, som kan testes og anvendes af offentligheden.

IBM har bygget en kvante-processor med fem qubits, som selskabet via cloud'en vil gøre tilgængelig for offentligheden, som vil få mulighed for at teste applikationer og køre beregninger på forskellig måde.

Med beslutningen om at åbne for adgangen, kommer fremtidens kvantecomputer et skridt nærmere.

Hidtil har de ganske få kvante-computere, der findes, været henvist til forskernes laboratorier og ganske få og meget pengestærke virksomheder og organisationers maskinrum.

Selskabet D-Wave har således en kvantecomputer i drift, men den anvendes alene af eksempelvis Google, Locheed Martin og et par forsknings-institutioner.

Ifølge Jay Gambetta, chef for kvantecomputer i IBM, er IBM's kvantecomputer imidlertid bygget til en række bredere opgaver end D-Waves computer.

Ifølge Jay Gambetta vil de få mulighed for at arbejde med qubits, dykke ned i forskellige tutorials og køre simulationer via cloud'en.

Et 'crash kursus'

Ideen er, at forskere og andre får et 'crash kursus' i den måde, som en kvantecomputer fungerer på. Programmering og anvendelse er nemlig anderledes end i klassiske computer-systemer.

Ifølge Jay Gambetta vil der være nogle programmer, som ikke kan afvikles ordentligt. Her vil brugerne opleve fejlmeldinger, når qubitsense kommer ud af kontrol.

Ifølge ham hører det til virkeligheden i arbejdet med en kvante-computer, og derfor er det vigtigt, at brugerne også stifter bekendtskab med denne side af maskinen.

Jay Gambetta vil ikke fortælle noget om den præcise dato, hvor IBM vil åbne for adgangen.

Men han siger, at det vil ske 'snart' samt, at det 'er muligt,' at adgangen vil blive gratis.

Kvante-computere er markant hurtigere end de computere, som vi kender i dag, og der er store forventninger til computer-typen, som dog i dag fortsat er i sin vorden.

IBM har arbejdet på at udvikle en kvantecomputer i årevis og har gennem årene investeret flere milliarder kroner i arbejdet.

Selskabet håber at kunne udvikle en kvantecomputer på mellem 50 og 100 qubits inden for de kommende 10 år.

Adgangen til den nuværende kvantecomputer vil ske gennem den såkaldte IBM Cloud Bluemix-platform, hvorigennem man vil kunne oploade applikationer, som skal testes af kvantecomputeren og finde software, API'er og forskellige udviklings-værktøjer.

Rent teknisk er computeren i en speciel køle-enhed, som IBM kalder for en "cryogenix dilution refrigerator," der er med til at holde alle processerne stabile.

Har du nogen erfaringer med kvante-computere? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Ny måde at tænke data-behandling på: Sådan kommer IBM's supercomputere til at fungere

Fup eller fremtid: Mystik om ny kvante-computer

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer

Kæmpe-projekt: EU sætter 7,5 milliarder kroner af til it-projekt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere