Artikel top billede

Danske it-firmaer scorer fede ordrer på kampfly-aftale - også selv om den ene har satset på taberen

Selvom man har satset på den forkerte hest, kan man sagtens tjene millioner på kampfly. Mød to danske teknologi-virksomheder, der tjener penge på kampfly. Den ene leverer til vinderen F-35 og den anden til taberen Eurofighter. Men begge hiver kontrakter hjem.

Danmark har ledt efter et nyt kampfly siden halvfemserne.

I al den tid har danske virksomheder arbejdet på at komme på god fod med det vindende hold.

Men der er faktisk penge at tjene, selv for de firmaer, som satsede på en taber.

Taberen tjener penge

Det kan CEO i simulatorudvikleren IFAD, Benny Graff Mortensen, tale med om. Det fynske firma med kontor i Odense har arbejdet sammen med firmaet bag kampflyet Eurofighter, som hedder Airbus.

"Hvis Eurofighter havde vundet, skulle vi de næste 30 år levere et simulationscenter til at træne piloter i," fortæller Benny Graff Mortensen.  

Men selv om det ikke blev til en 30-årig kontrakt med Forsvaret, har IFAD stadig tjent penge på kampen om at sælge kampfly.

"Airbus har købt vores løsning til dets egne simulatorer i Tyskland, og vi kan også sælge til lande, der køber Eurofighter."

30 år lang kontrakt

Mens man hos IFAD er glade for de muligheder, som konkurrencen om kampflyet har kastet af sig, er der nok noget, der nærmer sig en stille jysk glæde at finde hos Terma i Lystrup

Terma har kontrakter med alle tre firmaer, der kæmper om at levere Danmarks næste kampfly. Den jyske teknologivirksomhed  leverer da også allerede en lang række løsninger til Lockheed Martins F-35 kampfly.

"Vi ser i høj grad frem til at arbejde endnu mere sammen med Lockheed Martin" lyder det fra CEO Jens Maalø i en pressemeddelelse.

Konkurrencen åbnede døre

Det havde været næsten umuligt for relativt små danske virksomheder at få fødderne indenfor hos giganter som Airbus og Lockheed Martin uden konkurrencen om at levere kampfly til Danmark, fortæller Benny Graff Mortensen.

For kontrakter af den slags har næsten altid en klausul om tilbagekøb. Det betyder, at leverandøren forpligter sig til at købe danske varer og ydelser for en specifik sum, afhængig af salgets størrelse.

"Vi havde haft meget svært ved at komme igennem til så stor en virksomhed uden konkurrencen om at sælge kampfly. Airbus var interesseret i at tale med danske virksomheder, fordi der var en tilbagekøbsaftale," vurderer direktøren

Det lønner sig på langt sigt

Selv hvis IFAD ikke sælger flere simulationsløsninger til Eurofighter, har forløbet omkring Danmarks nye kampfly åbnet døre for odenseanerne.

"Nu har vi jo en virkelig dialog med store spillere på markedet, som kender os rigtigt godt på grund af den her proces,"  lyder det fra Benny Graff Mortensen.

Læs også: Dansk it-firma lander million-ordre uden udbud: Skal levere software til gamle F16-fly
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere