Artikel top billede

Danske it-firmaer scorer fede ordrer på kampfly-aftale - også selv om den ene har satset på taberen

Selvom man har satset på den forkerte hest, kan man sagtens tjene millioner på kampfly. Mød to danske teknologi-virksomheder, der tjener penge på kampfly. Den ene leverer til vinderen F-35 og den anden til taberen Eurofighter. Men begge hiver kontrakter hjem.

Danmark har ledt efter et nyt kampfly siden halvfemserne.

I al den tid har danske virksomheder arbejdet på at komme på god fod med det vindende hold.

Men der er faktisk penge at tjene, selv for de firmaer, som satsede på en taber.

Taberen tjener penge

Det kan CEO i simulatorudvikleren IFAD, Benny Graff Mortensen, tale med om. Det fynske firma med kontor i Odense har arbejdet sammen med firmaet bag kampflyet Eurofighter, som hedder Airbus.

"Hvis Eurofighter havde vundet, skulle vi de næste 30 år levere et simulationscenter til at træne piloter i," fortæller Benny Graff Mortensen.  

Men selv om det ikke blev til en 30-årig kontrakt med Forsvaret, har IFAD stadig tjent penge på kampen om at sælge kampfly.

"Airbus har købt vores løsning til dets egne simulatorer i Tyskland, og vi kan også sælge til lande, der køber Eurofighter."

30 år lang kontrakt

Mens man hos IFAD er glade for de muligheder, som konkurrencen om kampflyet har kastet af sig, er der nok noget, der nærmer sig en stille jysk glæde at finde hos Terma i Lystrup

Terma har kontrakter med alle tre firmaer, der kæmper om at levere Danmarks næste kampfly. Den jyske teknologivirksomhed  leverer da også allerede en lang række løsninger til Lockheed Martins F-35 kampfly.

"Vi ser i høj grad frem til at arbejde endnu mere sammen med Lockheed Martin" lyder det fra CEO Jens Maalø i en pressemeddelelse.

Konkurrencen åbnede døre

Det havde været næsten umuligt for relativt små danske virksomheder at få fødderne indenfor hos giganter som Airbus og Lockheed Martin uden konkurrencen om at levere kampfly til Danmark, fortæller Benny Graff Mortensen.

For kontrakter af den slags har næsten altid en klausul om tilbagekøb. Det betyder, at leverandøren forpligter sig til at købe danske varer og ydelser for en specifik sum, afhængig af salgets størrelse.

"Vi havde haft meget svært ved at komme igennem til så stor en virksomhed uden konkurrencen om at sælge kampfly. Airbus var interesseret i at tale med danske virksomheder, fordi der var en tilbagekøbsaftale," vurderer direktøren

Det lønner sig på langt sigt

Selv hvis IFAD ikke sælger flere simulationsløsninger til Eurofighter, har forløbet omkring Danmarks nye kampfly åbnet døre for odenseanerne.

"Nu har vi jo en virkelig dialog med store spillere på markedet, som kender os rigtigt godt på grund af den her proces,"  lyder det fra Benny Graff Mortensen.

Læs også: Dansk it-firma lander million-ordre uden udbud: Skal levere software til gamle F16-fly




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere