Microsofts smartphone-salg i katastrofalt dyk: Ekspert tror ikke længere på projektet

Microsofts smartphone-markedsandel er i spritny opgørelse dykket til under én procent af det globale marked. Gartner-analytiker levner ikke Microsoft mange muligheder for et comeback.

Netop som man troede, at situationen ikke kunne blive meget værre for Microsofts smartphone-markedsandel, har den nu taget endnu et katastrofalt dyk.

Den seneste Gartner-opgørelse over det globale salg af smartphones viser, at Windows-telefonerne i første kvartal 2016 fyldte blot 0,7 procent af det globale marked.

"Microsofts salg er faldet signifikant. Globalt er Windows-markedsandelen faldet fra 2,5 procent til mindre end én procent," siger Gartner-analytiker Anshul Gupta til Computerworld.

Derfor står det så galt til
Der er ikke kun tale om et dramatisk fald i markedsandelen for Microsoft, men også i antal solgte smartphones.

Hvor der i første kvartal 2015 blev solgt 8,2 millioner Windows-smartphones på globalt plan, faldt det i første kvartal i år til 2,4 millioner smartphones. 

"Microsoft har nu en defensiv kurs, når det kommer til smartphones. Vi har ikke set Microsoft være aggressiv på hardware-fronten," forklarer Gartner-analytikeren.

Har mistet grebet i forbrugerne
Han peger på, at Microsoft i stedet har fokus på at forfølge den nye Windows-strategi, hvor Windows 10 og Windows-apps skal kunne køre på tværs af pc'er, tablets og smartphones.

"Microsoft fokuserer mere på services og på OS-delen. Når det kommer til smartphone-hardware, har vi ikke set Microsoft lancere et signifikant antal enheder, og derfor har selskabet mistet grebet i forbrugermarkedet."

Læs også: Lækket mail afslører: Microsoft nægter at opgive Windows til smartphones - men har systemet en fremtid?

Anshul Gupta fremhæver, at Microsoft stadig har en vis position hos virksomhederne med mobilprodukterne, men generelt er der ikke lyse fremtidsudsigter for Microsoft på mobil-fronten.

"Vi ser ikke rigtig, at Microsoft vil hente markedsandele på smartphone-markedet i de kommende år," siger Anshul Gupta til Computerworld.  

"Hvis du skal have en meningsfuld markedsandel, vil det sige over fire-fem procent, og for at få det, skal du have fat i forbrugerne."

"Jeg ser, at Windows som et smartphone-økosystem mister tiltrækningskraften i forbrugersegmentet," lyder konklusionen fra Gartner-analytikeren. Her er de mest solgte mærker
Android opnåede i første kvartal 2016 en global smartphone-markedsandel på 84,1 procent i forhold til 78,8 procent i samme kvartal sidste år.

Apples iOS ligger nu på 14,8 procent mod 17,9 procent i samme kvartal i 2015.

De mest solgte smartphones på verdensplan i første kvartal i år var: 

Samsung (23,2 procent)
Apple (14,8 procent)
Huawei (8,3 procent)
OPPO (4,6 procent)
Xiaomi (4,6 procent)
Andre (44,8 procent)

Ser man på det samlede salg af både smartphones og mere primitive mobiltelefoner, klarer Microsoft sig lidt bedre end på det rene smartphone-marked.

Her havde Microsoft i første kvartal i år en markedsandel på 3,7 procent.

I samme kvartal sidste år var markedsandelen dog på 7,2 procent.

Microsoft nægter at give op
Selvom Gartner altså ikke ser de store fremtidsmuligheder for Microsofts mobil-forretning, afviste Microsoft selv for nylig i en lækket mail, at smartphone-satsningen skulle være på vej i graven.

I den lækkede mail forholdt Windows-topchef Terry Myerson til bekymringer hos forskellige partnere om, hvordan Microsofts indsats på mobil-området vil være i fremtiden.

"Lad mig være meget direkte: Vi er 'committed' til levere Windows 10 på mobile enheder med små skærme, der kører med ARM-processorer," skrev Terry Myerson i mailen.Læs også:

Lækket mail afslører: Microsoft nægter at opgive Windows til smartphones - men har systemet en fremtid?

Steve Ballmer kritiserer Microsofts nye mobilstrategi: "Jeg havde sat kursen"

Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS

Windows-smartphones lagt på is af Microsoft - er helt fraværende på selskabets store udvikler-konference

Windows Phone elimineret: Sådan skal Windows 10 køre på din smartphone

Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.