Artikel top billede

Foto: Anders Engelbøl.

Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Det omdiskuterede fiber-projekt i Ringkøbing-Skjern tager nu en dramatisk drejning: Borgmesteren, kommunaldirektøren og kommunens jurist er blevet politianmeldt.

Det stort anlagte bredbåndsprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, der med EnergiMidt som leverandør skal give kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande højhastighedsinternet, tager nu en højst dramatisk drejning.

Borgmester Iver Enevoldsen fra Venstre er netop blevet politianmeldt sammen med kommunaldirektøren og en jurist.

Det sker med anklager om at have snaget en mail-korrespondance vedrørende bredbånds-projektet. 

"Otte byrådsmedlemmer, herunder undertegnede, samt seks embedsmænd har fået gennemlæst al deres mailkorrespondance med teleanalytikeren John Strand, der om nogen har kritiseret kommunen for at begå ulovligheder. Det er i strid med loven om brevhemmelighed, som er omfattet af både Grundlovens § 77 og Straffelovens § 263."

Sådan skriver Niels Rasmussen, der er SF-byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune, i en pressemeddelelse, hvor han mener, at de pågældende personer har fået "ransaget deres mailbokse."

Se reaktionen fra borgmesteren: Politianmeldt borgmester frygtede læk i fiber-sag: Derfor skulle mail-korrespondance tjekkes

"Dybt rystet!"

"Det er det seneste udspil fra kommunens ledelse i forsøget på at kvæle al opposition til kommunens stærkt kritiserede udbud af bredbånds-infrastruktur. Nu er borgmester og to ledende embedsmænd politianmeldt for at krænke brevhemmeligheden," står der i pressemeddelelsen.

"Jeg er stadig rystet. Dybt rystet! Kommunens ledelse kan frikende mig nok så mange gange for at have forbrudt mig på tavshedspligten, men det ændrer ikke på, at de har handlet i strid med både Grundloven og brevhemmeligheden, når de uden otte byrådsmedlemmers tilladelse har gennemlæst og snaget i vores mails."

Læs også: Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Det er Niels Rasmussen selv, der har politianmeldeldt borgmester Niels Enevoldsen (V), kommunaldirektør Niels-Erik Kjærgaard og kommunens jurist, Erna Pilgaard.

Har gennemlæst 78 mails

Han fortæller i pressemeddelelsen, at han mandag fik besked på, at kommunens ledelse ville gennemlæse de 78 mails, som han over flere måneder har sendt til teleanalytikeren John Strand.

John Strand har været stærkt kritisk over for kommunens udbud, som han på lige fod med flere andre mener er "ulovligt i forhold til EU's statsstøtteregler og en stribe andre forordninger."

Se reaktionen fra borgmesteren: Politianmeldt borgmester frygtede læk i fiber-sag: Derfor skulle mail-korrespondance tjekkes

Når mailkorrespondancen er blevet læst, skyldes det muligvis, at man har mistænkt Niels Rasmussen for at have brudt sin tavshedspligt.

"...men kommunen har ikke haft noget konkret at hænge mistanken op på - hverken mod Niels Rasmussen eller andre," lyder det i pressemeddelelsen.

"SF'eren protesterede og krævede at blive politianmeldt for på den måde at sikre sig en ordentlig og retsgyldig behandling, men forgæves."

"Det viser sig nemlig, at syv andre byrådsmedlemmer og seks embedsmænd også har fået tjekket deres elektroniske post efter samme model. Desuden peger Niels Rasmussen på, at John Strand som borger tillige fået krænket sine rettigheder, uden at han formentlig har fået besked om det fra kommunen," forklares det.

Se reaktionen fra borgmesteren: Politianmeldt borgmester frygtede læk i fiber-sag: Derfor skulle mail-korrespondance tjekkes 

Læs også:

Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd inden 2020
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere