Foto: Morten Sahl Madsen

Apples faldende iPhone-salg har alvorlige konsekvenser for en hel stribe virksomheder

Det faldende iPhone-salg sender chokbølger ned gennem hele Apples supply-chain, men Apples administrerende Tim Cook beroliger leverandørne: "Der er stadigvæk rum for innovation."

Efter 13 år med ubrudt vækst oplever Apple nu for første gang en salgsnedgang.

Det skyldes et faldende iPhone-salg, og det har ikke blot konsekvenser for Apple, men også for en række af virksomhedens helt centrale leverandører.

Den største af dem alle er taiwanesiske Hon Hai Precision Industri, der måske er bedre kendt under navnet Foxconn, som i sidste uge afleverede et kvartalsregnskab, der for tredje kvartal i træk viste en faldende omsætning. 

I det seneste kvartalsegnskab styrtdykkede Hon Hais overskud med 31 procent til 3,75 miliarder kroner. En tilbagegang, der var større end, hvad aktie-analytikerne forventede, skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.  

Apple er den største kunde
Udover Apple producerer Hon Hai også smartphones for en lang række af verdens største elektronikvirksomheder - her i blandt store kinesiske store smartphoneproducenter som Huawei og Xiaomi.

Men selvom smartphonemarkedet generelt er ved at være mættet, så er Hon Hais tilbagegang først og fremmest en konsekvens af det faldende iPhone-salg. 

I sidste kvartal faldt iPhone-salget med 23 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år, og i hele 2016 ventes det, at Apple vil sælge 210 til 220 millioner iPhones, hvilket svarer til en salgstilbagegang på 8,6 procent sammenlignet med 2015, der var Apples bedste år nogensinde.

For Apple, der for nylig solgte sin iPhone nummer 1 milliard, er uden sammenligning Hon Hais vigtigste kunde, og det vurderes at omkring halvdelen af virksomheden omsætning kommer fra Apple.

Og for få måneder siden reporterede den japanske fiansmedie Nikkei, at Hon Hais bestyrelseformand Terry Gou i en intern orientering til medarbejderne meddelte, at virksomheden forventer at være ramt af en svag efterspørgsel på iPhones frem til den første del af 2017.

Læs også: Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?

Sender chokbøgler gennem leverandør-netværket
Hon Hai er dog langt fra den eneste virksomhed, der bliver ramt af det faldende iPhone-salg. Det er noget, der sender chokbølger hele vejen ned gennem Apples leverandør-netværk.

Ifølge det amerikanske investerings-medie The Motley Fool er en lang række centrale iPhone-leverandør allerede blevet ramt af det faldende iPhone-salg i 2016. 

Her i blandt Skyworks Solutions, der leverer netværkschips til iPhone, InvenSense, som er leverandør af bevægelsessensor-chips til iPhonen, og Cirrus Logic, der leverer lydchips til iPhonen. 

De to sidstenævnte virksomheder får henholdsvis 40 procent og 67 procent af deres omsætning fra Apple, hvilket viser, hvor risikofyldt tilværelsen som Apple-leverandør kan være.

Læs også: Apple drosler ned for iPhone-produktionen - usolgte telefoner hober sig op på lagrene

Ekstrem usikkerhed
For på den ene side er det en guldrandet forretning, der kan katapultere virksomheders omsætning op i stratosfæren. På den anden side kan det også være forbundet med ekstrem stor volatilitet. 

Det kan Lin Chien-Nan, der er direktør for den tidligere iPhone-leverandør Wintek, bevidne.

Wintek var i en periode storleverandør af touch-moduler til iPhonen, men da Apple for få år siden valgte at skift til en ny touch-teknologi blev Winktek så hårdt presset på omsætningen, at virksomheden i en periode har vaklet på randen af et kollaps. 

"Der er ingen konkret kontrakt mellem leverandørerne og Apple. Apple underskriver aldrig en kontrakt med faste priser og garanterede ordre," sige Lin Chien-Nan til det japanske finansmedie Nikkei.

Her forklarer han desuden, at Apple konsekvent "over booker" sin bestillinger hos leverandørerne. 

En praksis der er uproblematisk for leverandørerne, så længe efterspørgslen er stor, men i perioder med svag efterspørgsel betyder det, at Apple hurtigt kan korrigere sine leverancer, hvilket kan ramme leverandørerne særdeles hårdt.

Læs også: Derfor har iPhone-salget ramt muren - og sådan kommer Apple tilbage på vækstsporet Apple tror på fortsat innovation
To-tredjedele af Apples omsætning kommer i dag fra iPhonen, og derfor er der fra omverden et stort pres på Apple for at levere nyskabelser og nye innovationer, der kan bringe vækst tilbage i iPhone-salget og dermed skabe værdi til Apples aktionærer og leverandører.

I et helt nyt interview med den amerikanske avis Washington Post afviser Apples administrerende direktør Tim Cook dog, at et mættet smartphone-marked er et problem for Apple.

"Tværtimod betragter jeg det som priviligium," siger han om det at producere et produkt på et marked, der ifølge ham er så stort, at det med tiden vil omfavne hele verdens befolkning.

Cook slår samtidig fast, at der ifølge ham stadigvæk er plads til yderligere innovation på smartphonemarkedet, hvor han har store forventninger til udviklingen indenfor kunstig intelligents.

"Kunstig intelligents vil kun gøre det her produkt endnu mere essientielt for dig. Det vil betyde, at det vil blive en endnu bedre assistent for dig, end det er tilfældet i i dag," siger han.

Nye iPhone på vej
Det ventes at Apple vil lancere den næste generation af iPhonen til en event, der ifølge det amerikanske Bloomberg formodentligt vil blive afviklet den 7. september. 

Meget tyder dog på, at den næste iPhone ikke vil byde på markante nyheder. Til gengæld ventes det, at Apple i 2017, hvor iPhonen har 10 års jubilæum, vil lancere en markant opgradering med et helt nyt design. 

Læs mere: 

Den næste iPhone bliver kedelig - men så sker der noget virkelig interessant

Apple er på vej med ny Macbook Pro - kan blive den største nyhed i fire år


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder / Telenor får adgang til Norlys' fibernet / Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik" / Dansk Gartner-profil skifter til Combitech

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder. Telenor får adgang til Norlys' fibernet. Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik". Dansk Gartner-profil skifter til Combitech. Indisk it-gigant vil bringe stadionoplevelsen hjem i stuerne med virtual reality. NNIT er tæt på at være fuldtallig igen. Dansk DXC Technology-boss udgiver spændingsroman.

1 Industry 4.0 bygger på farlig forudsætning om tillid
Politiet geoblokerer adgang til danske coronahjemmesider grundet frygt for DDoS-angreb
Hitachi vil indføre fast hjemmearbejde som 'new normal'
Wipro ansætter ny topchef: Henter Capgemini-veteran
Morgen-briefing: 3 tilbagebetaler lønkompensation / 7N dropper udbytte til ejerne / Facebook-ansatte gennemfører virtuel udvandring/ Teleselskaber positivt overrasket over få konkurser blandt kunder / Danske Radiobotics modtager bevilling på 10 millioner
Hjemmearbejdets mange klimafordele understreger behovet for mere energivenlige data
2 Ugen i tech: Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for 40 kroner / Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye drømmefjernsyn / SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning

mest debatterede artikler

Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
Analyseinstituttet Vanson Bourne foretog i august 2018 en markedsanalyse på vegne af TrueCommerce. Her blev 300 europæiske detail- og produktionsvirksomheder spurgt til deres nuværende samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis bruges fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.