Spritnye smartphone-tal afslører dramatisk udvikling i kampen mellem Android, iOS og Windows

Googles Android-platform har kurs mod en total dominans på det globale smartphonemarked, hvor næsten ni ud af 10 smartphones, der sælges, nu kører Android.

Android-platformens globale fremmarch tager til i styrke, og det gør det slemme ved især Microsofts smartphone-udgave af Windows, men også Apples iOS.

Det ses sort på hvidt i Gartners netop udsendte opgørelse over udviklingen på det globale smartphonemarked i årets andet kvartal.

Android er fra andet kvartal sidste år til andet kvartal i år gået fra en markedsandel på 82,2 procent til 86,2 procent.

Fire procentpoint er en voldsom stigning, når man ser på, at Android-platformen i forvejen havde en uhørt høj markedsandel - og konsekvensen er, at vi nu nærmer os en situation, hvor ni ud af 10 smartphones, der sælges på verdensplan, kører Android.

Microsoft sendt ud i kulden
Android-fremmarchen gør især ondt på Windows på smartphone-markedet.

Microsofts platform er nu reelt at betegne som færdig som popsanger med en markedsandel på blot 0,6 procent i andet kvartal i år.

Sidste år i andet kvartal lå markedsandelen for Microsofts vedkommende på 2,5 procent, så dengang var der stadig håb for Windows i smartphone-verdenen, men siden er det spinkle håb smuldret væk.  

Læs om det her: Microsofts smartphone-salg i katastrofalt dyk: Ekspert tror ikke længere på projektet

Mere overraskende er det måske, at Apples ellers så succesfulde iOS på iPhonen nu også for alvor mærker Androids vilde succes.

Apples markedsandel på smartphonemarkedet er over det seneste år faldet fra 14,6 procent af markedet til nu 12,9 procent.

Sådan så det ud for fire år siden
Går vi fire år tilbage, til andet kvartal 2012, havde iOS en markedsandel på 18,8 procent ifølge Gartner, mens Android dengang lå 64,2 procent.

Siden dengang har Android-platformen dog fået mere og mere medvind, mens Apples iPhone-markedsandel er dykket et smule, og BlackBerry og Windows reelt er blevet elimineret.

Læs også: Vi dropper at købe en ny smartphone: Derfor er den gamle pludselig "god nok"

Det er dermed ikke til at tage fejl af, hvordan styrkeforholdet har udviklet sig, og Gartner skriver da også i den nye opgørelse:

"En række vigtige Android-spillere, som Samsung med Galaxy S7, introducerede nye high-end-enheder, men kinesiske brands som Huawei og Oppo skubber også på med deres premium smartphones til lavere priser."

Gartner påpeger også, at Google generelt har fuld fart på udviklingen af platformen, og at Android har den store fordel, at platformen findes på smartphones i alle prisklasser.

Disse telefoner sælger bedst
I Gartners nye opgørelse kan man også se, hvilke smartphone-producenter, der klarer sig bedst.

Samsung er fortsat størst med en markedsandel på 22,3 procent i andet kvartal i år på det globale marked. 

Apple ligger på andenpladsen med 12,9 procent, mens Huawei som nummer tre på markedet har 8,9 procent.

Oppo ligger på 5,4 procent, og Xiaomi har nu 4,5 procent af det globale smartphone-marked i andet kvartal 2016.

Det er værd at bemærke, at situationen på det globale marked ikke kan overføres direkte til situationen her i Danmark.

Her i Danmark ligger iOS traditionelt på en noget højere markedsandel, end det er tilfældet på verdensplan.

Blandt andet fordi de de billigste Android-telefoner sælges i store mængder i eksempelvis Kina og Indien, hvilket hiver markedsandelen for den platform op globalt set, mens iPhonen klarer sig bedre i vores del af verden.    

Læs mere her:

iPhone og iPad har overtaget Danmark: Så meget fylder Apples produkter hos danskerne

Vi dropper at købe en ny smartphone: Derfor er den gamle pludselig "god nok"

Microsofts smartphone-salg i katastrofalt dyk: Ekspert tror ikke længere på projektet

Billige brugte smartphones storsælger - hvorfor betale kassen for en ny?

Efter katastrofale salgstal: Voldsomme prisdyk på Microsofts Windows-telefoner

Premium
Ny topchef skal lede det danske it-sikkerhedsfirma CSIS mod nye internationale markeder
CSIS' nye topchef, Daniel Shepherd kommer til at stå i spidsen for selskabets ekspansion i nye markeder.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.