Artikel top billede

Nu kommer stemme-assistenterne buldrende: Apples Siri, Googles Now og Microsofts Cortana rykker ind i virksomhederne

Digitale assistenter som Googles Now, Apples Siri og Microsofts Cortana rummer et stort potentiale hos de professionelle brugere, og nu begynder der at ske noget interessant.

Forbrugerne har efterhånden lært at tale til og med deres smartphones med digitale assistenter som Googles Now, Apples Siri og Microsofts Cortana.

Det er teknologier, der gør dagligdagen lidt lettere for brugerne - og som hele tiden bliver bedre og får flere funktioner. 

Snart vil de digitale assistenter også vinde indpas hos erhvervsbrugerne.

Det fortæller Annette Jump, der er research director i Gartner og arbejder med området personlige teknologier og herunder også virtual personal assistants (VPA), som dækker over løsninger som Siri, Now og Cortana.

"De fleste VPA'er er stadig meget forbrugerorienterede og bliver specifikt udviklet til forbrugerne. Men i de senere år har vi en en signifikant udvikling," siger Annette Jump til Computerworld.

"Stemmegenkendelsen bliver hele tiden forbedret, og antallet af understøttede sprog fortsætter med at stige," forklarer hun blandt andet.

Skal fungere på tværs af platforme

Det er dog ikke der, at den vigtigste udvikling sker, hvis man spøger Gartner.

"I øjeblikket er de fleste VPA'er stadig linket til specifikke platforme, og det skaber begrænsninger for hver enkelt VPA."

"Det er eksempelvis en begrænsning for Microsofts Cortana, hvis brugerne ønsker at benytte den på telefoner, der ikke kører Windows eller eksempelvis på en Android-tablet. Det kan du ikke i dag."

"Microsoft har forstået, at det er en begrænsning og planlægger at ændre det. Google forsøger også at udvide anvendelsen af sin VPA ud over Android."

"Jeg vil tro, at vi i 2017 vil se nogle af VPA'erne fungere på tværs af platfome, og det er vigtigt, når vi taler om, at de skal rykke ind på erhvervsområdet," forklarer Annette Jump.

Læs også: Snart kan dine tommelfingre slappe af: Stemmestyring klar til det store gennembrud

Gartner-analytikeren uddyber, hvorfor det er vigtigt, at de digitale assistenter fungerer på tværs af platforme:

"I virksomhederne har du en række forskellige platforme. Selvom mange virksomheder har iPhones, har de ikke Macs," lyder et eksempel fra Gartner. 

"Så jeg tror, at cross-platform-mulighederne er nøglen fremadrettet."

Ifølge en Gartner-undersøgelse er det Apples Siri og Googles Now, der er det mest populære digitale assistenter hos smartphonebrugerne i USA og Storbritannien i dag, og herefter er der et godt stykke med til Microsofts Cortana.

Disse funktioner hitter

Gartner har også spurgt 935 smartphone-brugere i USA og Storbritannien om, hvad de bruger apps som Siri, Cortana og Google Now til?

Her svarer mange, at det er til at tjekke vejrudsigten (70 procent).

Mange benytter også VPA'erne til at blive mindet om aftaler i kalenderen (46 procent) og til at få info om de steder i nærheden, der er interessante at besøge (43 procent).

Der er også dem, der bruger det til at få breaking news og andre nyheder (39 procent), til at få information om emner, man i gang med at diskutere (38 procent) og til at få informationer om flytider og lignende transportinformationer (24 procent).

Det er interessant, at kun én procent bruger de digitale assistenter til at skrive/sende sms'er og foretage telefonopkald.

Det store spørgsmål er så, hvilke brugsscenarier, der er for VPA'erne i virksomhederne?

"Vi forventer at brugen fra midten af næste år vil få en tættere forbindelse til nogle af applikationerne i virksomhederne. Det er der, fordelene vil komme," siger Annette Jump fra Gartner til Computerworld. 

Hvad kunne det eksempelvis være?

"Det kunne være, at man linker VPA'en til kundedata eller til planlægningen af kundemøder, så det popper op i din kalender."

"Der kan også være muligheder for hjælp med rejser og flyrejser - det tror jeg især kan give fordele her i Europa."

Annette Jump peger på, at understøttelsen af mindre sprog stadig er en udfordring for flere af VPA'erne, men at det ser ud til også at gå den rette vej på den front, selvom vi nok må acceptere, at det er de store verdenssprog, der også fremadrettet vil få mest fokus i udviklingen af VPA'erne.

Gartner-rådgiveren anbefaler, at man som it-chef/it-organisation ser på, hvordan VPA'erne kan passe ind i de eksisterende processer og arbejdsgange i virksomheden.

Lige nu er mulighederne måske nok relativt begrænsede, men Gartner vurderer, at der vil begynde at ske en markant udvikling allerede fra 2017.

Læs også:

Snart kan dine tommelfingre slappe af: Stemmestyring klar til det store gennembrud

Apple slipper Siri løs overalt: Snart kan du tale med din Mac