Artikel top billede

Denne antenne-type vil en dag (måske) kunne sende strøm fra rummet til jorden

Japanske teknologifirmaer er i gang med at udvikle antenne-teknologi, der skal kunne overføre strøm fra solcelle-anlæg i rummet til jorden.

Der bliver for tiden snakket en del om trådløs opladning af telefoner og computere som en mulighed i en nær fremtid.

Mulighederne for trådløs overførsel af strøm strækker sig imidlertid meget længere.

Japanske forskere arbejdere i dag på at udvikle et system, der kan overføre meget store mængder strøm over store afstande via trådløs forbindelse.

Japanerne har allerede bygget og testet flere prototyper af en antenne, der skal kunne overføre strøm over lange afstande.

Det endelige mål - som stadig ligger langt ude i fremtiden - er at bygge et anlæg, der kan overføre strøm fra rummet til jorden.

Det vil gøre det muligt at generere strøm fra store solpaneler i rummet, som ikke er begrænsede af vind og vejr på jorden, og som derfor kan producere store mængder energi meget stabilt.

De grundlæggende ideer er ved at være på plads, men der venter fortsat meget udviklingsarbejde før en egentlig langdistance-overførsel af strøm kommer til at se dagens lys.

50 meter

Japanske J Space Systems har netop præsenteret en antenne, som selskabet kalder for en 'rectenna.'

Denne antenne overfører strøm via mikrobølger. 'Rectennaen' overfører energi via 5,8GHz-frekvens.

Det er ved test lykkedes for selskabet at overføre strøm trådløst med antennen over en afstand på 50 meter.

Bagsiden ved overførslen har dog været et meget stort energitab undervejs.

Teknikerne pumpede således 1,8kW - altså 1.800 watt - ind i den transmitterende antenne (som målte 1,2 kvadratmeter), mens den modtagende antenne(på seks kvadratmeter) kun formåede at opfange 340 watt.

Også Mitsubishi Heavy Industries arbejder på at udvikle teknologier til trådløs overførsel af strøm over store afstande.

I fjor lykkedes det for Mitsubshi at overføre 10kW trådløst over 500 meter via to meget store antenner.

Teknologi-firmaer forestiller sig, at trådløs overførsel i første omgang vil kunne gavne fabrikker og lignende, ligesom trådløse teknologier vil kunne få stor effekt, når 'Internet of Things' for alvor lægger fra land.

Her vil alverdens internet-opkoblede devices skulle have energi for at kunne fungere ordentligt, og med trådløs overførsel vil dette kunne ske uden, at man på forhånd skal bøvle med udlægning af strømkabler.

Også når det gælder nødhjælp og lignende, vil der være mange fordele i at kunne overføre strøm uden hjælp af kabler.

I rummet

J Space Systems sigter dog højt: Her er målet på sigt at udvikle store sol-anlæg i rummet, som skal kunne sende strøm ned på jorden.

Selskabet får støtte af det japanske rumagentur, men udsigterne er lange.

"Det vil tage meget lang tid og kræve mange ressourcer at forcere de mange barrierer på vejen mod realisering af et solar space power-system," hedder det.

Læs også:

Så langt er den trådløse strøm kommet til dit hjem og din bil

Slut med irriterende kabler: Helt trådløse computere på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere