Artikel top billede

Denne antenne-type vil en dag (måske) kunne sende strøm fra rummet til jorden

Japanske teknologifirmaer er i gang med at udvikle antenne-teknologi, der skal kunne overføre strøm fra solcelle-anlæg i rummet til jorden.

Der bliver for tiden snakket en del om trådløs opladning af telefoner og computere som en mulighed i en nær fremtid.

Mulighederne for trådløs overførsel af strøm strækker sig imidlertid meget længere.

Japanske forskere arbejdere i dag på at udvikle et system, der kan overføre meget store mængder strøm over store afstande via trådløs forbindelse.

Japanerne har allerede bygget og testet flere prototyper af en antenne, der skal kunne overføre strøm over lange afstande.

Det endelige mål - som stadig ligger langt ude i fremtiden - er at bygge et anlæg, der kan overføre strøm fra rummet til jorden.

Det vil gøre det muligt at generere strøm fra store solpaneler i rummet, som ikke er begrænsede af vind og vejr på jorden, og som derfor kan producere store mængder energi meget stabilt.

De grundlæggende ideer er ved at være på plads, men der venter fortsat meget udviklingsarbejde før en egentlig langdistance-overførsel af strøm kommer til at se dagens lys.

50 meter

Japanske J Space Systems har netop præsenteret en antenne, som selskabet kalder for en 'rectenna.'

Denne antenne overfører strøm via mikrobølger. 'Rectennaen' overfører energi via 5,8GHz-frekvens.

Det er ved test lykkedes for selskabet at overføre strøm trådløst med antennen over en afstand på 50 meter.

Bagsiden ved overførslen har dog været et meget stort energitab undervejs.

Teknikerne pumpede således 1,8kW - altså 1.800 watt - ind i den transmitterende antenne (som målte 1,2 kvadratmeter), mens den modtagende antenne(på seks kvadratmeter) kun formåede at opfange 340 watt.

Også Mitsubishi Heavy Industries arbejder på at udvikle teknologier til trådløs overførsel af strøm over store afstande.

I fjor lykkedes det for Mitsubshi at overføre 10kW trådløst over 500 meter via to meget store antenner.

Teknologi-firmaer forestiller sig, at trådløs overførsel i første omgang vil kunne gavne fabrikker og lignende, ligesom trådløse teknologier vil kunne få stor effekt, når 'Internet of Things' for alvor lægger fra land.

Her vil alverdens internet-opkoblede devices skulle have energi for at kunne fungere ordentligt, og med trådløs overførsel vil dette kunne ske uden, at man på forhånd skal bøvle med udlægning af strømkabler.

Også når det gælder nødhjælp og lignende, vil der være mange fordele i at kunne overføre strøm uden hjælp af kabler.

I rummet

J Space Systems sigter dog højt: Her er målet på sigt at udvikle store sol-anlæg i rummet, som skal kunne sende strøm ned på jorden.

Selskabet får støtte af det japanske rumagentur, men udsigterne er lange.

"Det vil tage meget lang tid og kræve mange ressourcer at forcere de mange barrierer på vejen mod realisering af et solar space power-system," hedder det.

Læs også:

Så langt er den trådløse strøm kommet til dit hjem og din bil

Slut med irriterende kabler: Helt trådløse computere på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere