Artikel top billede

Denne antenne-type vil en dag (måske) kunne sende strøm fra rummet til jorden

Japanske teknologifirmaer er i gang med at udvikle antenne-teknologi, der skal kunne overføre strøm fra solcelle-anlæg i rummet til jorden.

Der bliver for tiden snakket en del om trådløs opladning af telefoner og computere som en mulighed i en nær fremtid.

Mulighederne for trådløs overførsel af strøm strækker sig imidlertid meget længere.

Japanske forskere arbejdere i dag på at udvikle et system, der kan overføre meget store mængder strøm over store afstande via trådløs forbindelse.

Japanerne har allerede bygget og testet flere prototyper af en antenne, der skal kunne overføre strøm over lange afstande.

Det endelige mål - som stadig ligger langt ude i fremtiden - er at bygge et anlæg, der kan overføre strøm fra rummet til jorden.

Det vil gøre det muligt at generere strøm fra store solpaneler i rummet, som ikke er begrænsede af vind og vejr på jorden, og som derfor kan producere store mængder energi meget stabilt.

De grundlæggende ideer er ved at være på plads, men der venter fortsat meget udviklingsarbejde før en egentlig langdistance-overførsel af strøm kommer til at se dagens lys.

50 meter

Japanske J Space Systems har netop præsenteret en antenne, som selskabet kalder for en 'rectenna.'

Denne antenne overfører strøm via mikrobølger. 'Rectennaen' overfører energi via 5,8GHz-frekvens.

Det er ved test lykkedes for selskabet at overføre strøm trådløst med antennen over en afstand på 50 meter.

Bagsiden ved overførslen har dog været et meget stort energitab undervejs.

Teknikerne pumpede således 1,8kW - altså 1.800 watt - ind i den transmitterende antenne (som målte 1,2 kvadratmeter), mens den modtagende antenne(på seks kvadratmeter) kun formåede at opfange 340 watt.

Også Mitsubishi Heavy Industries arbejder på at udvikle teknologier til trådløs overførsel af strøm over store afstande.

I fjor lykkedes det for Mitsubshi at overføre 10kW trådløst over 500 meter via to meget store antenner.

Teknologi-firmaer forestiller sig, at trådløs overførsel i første omgang vil kunne gavne fabrikker og lignende, ligesom trådløse teknologier vil kunne få stor effekt, når 'Internet of Things' for alvor lægger fra land.

Her vil alverdens internet-opkoblede devices skulle have energi for at kunne fungere ordentligt, og med trådløs overførsel vil dette kunne ske uden, at man på forhånd skal bøvle med udlægning af strømkabler.

Også når det gælder nødhjælp og lignende, vil der være mange fordele i at kunne overføre strøm uden hjælp af kabler.

I rummet

J Space Systems sigter dog højt: Her er målet på sigt at udvikle store sol-anlæg i rummet, som skal kunne sende strøm ned på jorden.

Selskabet får støtte af det japanske rumagentur, men udsigterne er lange.

"Det vil tage meget lang tid og kræve mange ressourcer at forcere de mange barrierer på vejen mod realisering af et solar space power-system," hedder det.

Læs også:

Så langt er den trådløse strøm kommet til dit hjem og din bil

Slut med irriterende kabler: Helt trådløse computere på vej




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere