Artikel top billede

Dansk webshop ramt af link-bombe: Pludselig var der tusindvis af uheldige links, der skadede Google-rangeringen

Den danske webshop Trendhim.dk blev ramt af en såkaldt link-bombe, hvor et væld af udenlandske websider pludselig begyndte at linke til siden med link-tekster, der sendte Trendhim til tælling i Googles søgemaskine.

Normalt vil man som webshop-ejer rigtig gerne have andre websider til at linke til ens domæne, da det er en af de bedste metoder til at sikre en god placering i Googles søgeresultater.

Men er det de forkerte sider, der linker til ens webshop - og med de forkerte link-tekster - kan det have den stik modsatte effekt, så man i stedet rasler ned i rangeringen på Google.

Den slags findes der ligefrem et marked for på nettet, hvor ondsindede sjæle for relativt få penge kan bestille en såkaldt 'link bomb' eller 'Google bomb' rettet mod et specifikt domæne.

Et af ofrene i de seneste måneder er den danske webshop Trendhim.dk, der sælger smykker og accessories til mænd.

"Det er ubehageligt, at nogen bevidst har forsøgt at ramme os. Havde det været en fysisk butik, ville det svare til, at man kastede en benzin-bombe," siger Mikkel Ussing-Kelstrup, der er online manager hos Trendhim.

Mystiske links dukker op

Han fortæller til Computerworld, at det hele begyndte et rutinemæssigt tjek af, hvilke websider, der linker til Trendhim.dk:

"Den 26. august tjekker jeg vores link-liste, inden jeg går hjem fra arbejde. Der ligger jeg mærke til, at der er omkring 1.500 links, som jeg ikke kan gøre rede for - de links kommer fra domæner i Kina, Rusland, Taiwan og Bangladesh," fortæller Mikkel Ussing-Kelstrup.

"Jeg kan kan se, at ankerteksten på mange af de her domæner (den specifikke link-tekst til Trendhim.dk, red.) er 'porn'. Hvis der er noget, Google bestemt ikke kan lide, så er det porno, spil, alkohol og medikamenter."

I første omgang slår Mikkel Ussing-Kelstrup og kollegerne hos Trendhim de mystiske links hen.

I de følgende dage går det dog op for den danske webshop, at den er udsat for et decideret angreb.

"Vi kigger på det i den kommende uge, og hver eneste dag får vi flere og flere af de her links. Vi kan godt se skriften på væggen: Der er nogen, der har købt en 'link bomb' eller negativ SEO for at ramme os."

"De her links går ind til vores forside, og de går især ind til en side om solbriller, så det er koncentreret om to URL'er," fortæller online manageren fra Trendhim.

Forsøger at begrænse skaden

Mikkel Ussing-Kelstrup forklarer, at Trendhim straks derefter forsøger at begrænse skaden.

"Vi laver en liste med alle de links, vi ikke vil kendes ved, og den uploader vi til Google."

Hvad var konsekvensen for jeres side i forhold til rangeringen på Google?

"Vi røg en, to eller tre pladser ned på de fleste af vores søgninger."

"Hvis vi ikke havde gjort noget her, ville vores placeringer være faldet. Det virker mistænkeligt for Googles algoritmer, når man lige pludselig får et markant større antal links. Det ser ud som om, at man forsøger at snyde - og samtidig ser det ud som om, at vi gerne vil findes under 'porn'."

"Vi har også bedt Google om at lave en manuel gennemgang af siden, og så har vi selvfølgelig også været ude og spørge venner og bekendte her i Danmark, om de ikke nok vil linke til os for at hjælpe med at neutralisere det her."

Mikkel Ussing-Kelstrup oplyser, at Trendhim.dk i alt har haft 15.000 uønskede links. Cirka halvdelen er nu blevet fjernet ved at kontakte webmastere på de pågældenede sider.

Ikke den store hjælp fra politiet

Trendhim forsøgte også at anmelde den igangværende link-bombe til politiet, men ifølge Mikkel Ussing-Kelstrup virker det ikke rigtig som om, at politiet har styr på, hvad fænomenet går ud på, og i det hele taget var det en lidt tragikomisk dialog med politiet, der ikke hjalp Trendhim videre.

Hvem, tror du, står bag det her angreb?

"Det er sandsynligvis en konkurrent, der har gjort det. Man kunne forestille sig, at det er nogen, der sælger solbriller, for det var solbrillekategorien, der blev smadret."

"Vi 'ranker' ikke i udlandet på vores .dk-domæne, så jeg er ret sikker på, at det har været en dansk konkurrent."

"Heldigvis var det solbrillekategorien, og det var sidst i august og først i september, hvor vi ikke sælger så mange solbriller. Men der var stadig en betragtelig nedgang i trafikken."

Kunne I have gjort noget anderledes for at beskytte jer bedre mod det her?

"Nej, for du kan ikke beskytte dig mod det her. Du bestemmer ikke over, hvem der linker til din side. Vi kontaktede også vores forsikring for at tjekke vores forsikringspolice - men du kan heller ikke forsikre dig mod det."

Tilbage på listen

Nedturen for Trendhim er heldigvis endt med en optur i Google-søgemaskinen, fortæller Mikkel Ussing-Kelstrup.

"Jeg ved ikke, om det er skæbnens ironi, men for to uger siden sker der det, at Google laver en opdatering af måden, hvorpå søgemaskinen regner ud, hvem der skal ligge hvor."

"Fra at vi er fuldstændig fjernet fra de første fire-fem sider med solbriller, er vi nu tilbage og ligger groft sagt lige så godt som før," lyder det fra Mikkel Ussing-Kelstrup.

Læs også:

Ingen konkurrenter kan ryste Googles søgemaskine: Derfor slår Google alle de andre

Google strammer søge-algoritmen yderligere: Det skal være helt slut med usikre websider