Artikel top billede

Heftig diskussion om open source-kode: App-firma anklages for rip-off og kode-tyveri

Open source-stifter raser over mobil-app med anklager om kode-tyveri og brud på open source-licensen.

Stifter af Wordpress og talsperson for open source-projektet, amerikanske Matt Mullenweg, har set sig godt og grundig sur på en mobil-app ved navn Wix.

Matt Mullenweg forklarer i et blogindlæg, at han godt kan lide at afprøve nye ting og teknologier, og at han derfor downloadede Wix, der er en proprietær app (og altså ikke er open source) til indholdsstyring.

"Jeg begyndte at lege med editoren, og det føltes... déjà vu. Det var velkendt. Som havde jeg prøvet det før. Det viste sig, at det havde jeg. For det er Wordpress."

"Wix kopierede Wordpress uden at nævne det, give kredit eller at følge licensen. Ikonerne, 'class names' og selv fejlene," lyder det blandt andet fra Matt Mullenweg.

Læs også: Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Wordpress er et open source-baseret CMS- og blogging-system, der siden starten i 2003 har udviklet sig til at være platform for millioner af hjemmesider verden over.

Det menes, at Wordpress i dag driver hver fjerde hjemmeside på internettet. Læs mere om det her.

Den primære forklaring på den succes er de mange udviklere, der frivilligt bidrager til den videre udvikling af platformen under open source-licensen GPL.

Rip-off og kode-tyveri

Det er det, der især har fået Matt Mullenweg til at fare til tasterne:

"Wix har altid lånt meget frit fra Wordpress - inklusiv virksomhedsnavnet, der plejede at være Wixpress Ltd. — men dette åbenlyse rip-off og kode-tyveri rækker videre end noget, jeg nogensinde har set fra en konkurrent."

Matt Mullenweg forklarer, at GPL-licensen, som Wordpress er udviklet under, betyder, at man blandt andet skal skrive, hvor man har koden fra - og også anvende GPL-licensen på det produkt, man selv står bag.

"GPL er det, der har gjort det muligt for Wordpress at blomstre. Jeres apps editor er bygget med stjålet kode, så hele appen bryder nu licensen."

"Wix, hvis I ønsker at lukke døren til innovationen, er det jeres beslutning - men skriv så jeres egen kode. Hvis I vil være en del af open source-miljøet, skal I spille efter open source-reglerne," lyder den direkte opsang til folkene bag Wix fra Matt Mullenweg.

Wix afviser anklagerne

Wix' administrerende direktør, Avishai Abrahami, har nu reageret på anklagerne i et blogindlæg på Wix' hjemmeside, hvor han grundlæggende afviser, at der skulle være noget at komme efter:

"Kære Matt. Vi blev alle meget overraskede over dit indlæg, da du har mange anklager imod os. Wow, dude, jeg viste ikke engang, at vi var i gang med en slåskamp."

Avishai Abrahami skriver, at Wix skam har givet masser tilbage til open source-miljøet via GitHub, og at det også er tilfældet med den kode, der er anvendte fra Wordpress. Samtidig skriver han dog:

"Hvis du har brug for open source-kode, som vi har, og som vi endnu ikke har frigivet, så vil vi formentlig være glade for at dele det med dig, du skal bare spørge."

Avishai Abrahami skriver, at han håber, at Matt Mullenweg vil mødes med ham over en kop kaffe.

Matt Mullenweg ser dog ikke ud til at vil bløde sin kritik op, for han svarer blandt andet igen på sin egen hjemmeside:

"Det er ikke en slåskamp: anklagen er, at mobil-appen Wix distribuerer GPL-kode selv at være GPL, og dermed brydes licensen."

Læs også:

Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Stiftere af Drupal og Wordpress ikke i tvivl: Internettet er truet

WordPress CMS-system står nu bag hver fjerde hjemmeside i verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere