Heftig diskussion om open source-kode: App-firma anklages for rip-off og kode-tyveri

Open source-stifter raser over mobil-app med anklager om kode-tyveri og brud på open source-licensen.

Stifter af Wordpress og talsperson for open source-projektet, amerikanske Matt Mullenweg, har set sig godt og grundig sur på en mobil-app ved navn Wix.

Matt Mullenweg forklarer i et blogindlæg, at han godt kan lide at afprøve nye ting og teknologier, og at han derfor downloadede Wix, der er en proprietær app (og altså ikke er open source) til indholdsstyring.

"Jeg begyndte at lege med editoren, og det føltes... déjà vu. Det var velkendt. Som havde jeg prøvet det før. Det viste sig, at det havde jeg. For det er Wordpress."

"Wix kopierede Wordpress uden at nævne det, give kredit eller at følge licensen. Ikonerne, 'class names' og selv fejlene," lyder det blandt andet fra Matt Mullenweg.

Læs også: Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Wordpress er et open source-baseret CMS- og blogging-system, der siden starten i 2003 har udviklet sig til at være platform for millioner af hjemmesider verden over.

Det menes, at Wordpress i dag driver hver fjerde hjemmeside på internettet. Læs mere om det her.

Den primære forklaring på den succes er de mange udviklere, der frivilligt bidrager til den videre udvikling af platformen under open source-licensen GPL.

Rip-off og kode-tyveri
Det er det, der især har fået Matt Mullenweg til at fare til tasterne:

"Wix har altid lånt meget frit fra Wordpress - inklusiv virksomhedsnavnet, der plejede at være Wixpress Ltd. — men dette åbenlyse rip-off og kode-tyveri rækker videre end noget, jeg nogensinde har set fra en konkurrent."

Matt Mullenweg forklarer, at GPL-licensen, som Wordpress er udviklet under, betyder, at man blandt andet skal skrive, hvor man har koden fra - og også anvende GPL-licensen på det produkt, man selv står bag.

"GPL er det, der har gjort det muligt for Wordpress at blomstre. Jeres apps editor er bygget med stjålet kode, så hele appen bryder nu licensen."

"Wix, hvis I ønsker at lukke døren til innovationen, er det jeres beslutning - men skriv så jeres egen kode. Hvis I vil være en del af open source-miljøet, skal I spille efter open source-reglerne," lyder den direkte opsang til folkene bag Wix fra Matt Mullenweg.

Wix afviser anklagerne
Wix' administrerende direktør, Avishai Abrahami, har nu reageret på anklagerne i et blogindlæg på Wix' hjemmeside, hvor han grundlæggende afviser, at der skulle være noget at komme efter:

"Kære Matt. Vi blev alle meget overraskede over dit indlæg, da du har mange anklager imod os. Wow, dude, jeg viste ikke engang, at vi var i gang med en slåskamp."

Avishai Abrahami skriver, at Wix skam har givet masser tilbage til open source-miljøet via GitHub, og at det også er tilfældet med den kode, der er anvendte fra Wordpress. Samtidig skriver han dog:

"Hvis du har brug for open source-kode, som vi har, og som vi endnu ikke har frigivet, så vil vi formentlig være glade for at dele det med dig, du skal bare spørge."

Avishai Abrahami skriver, at han håber, at Matt Mullenweg vil mødes med ham over en kop kaffe.

Matt Mullenweg ser dog ikke ud til at vil bløde sin kritik op, for han svarer blandt andet igen på sin egen hjemmeside:

"Det er ikke en slåskamp: anklagen er, at mobil-appen Wix distribuerer GPL-kode selv at være GPL, og dermed brydes licensen."

Læs også:

Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Stiftere af Drupal og Wordpress ikke i tvivl: Internettet er truet

WordPress CMS-system står nu bag hver fjerde hjemmeside i verden

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.