Artikel top billede

Heftig diskussion om open source-kode: App-firma anklages for rip-off og kode-tyveri

Open source-stifter raser over mobil-app med anklager om kode-tyveri og brud på open source-licensen.

Stifter af Wordpress og talsperson for open source-projektet, amerikanske Matt Mullenweg, har set sig godt og grundig sur på en mobil-app ved navn Wix.

Matt Mullenweg forklarer i et blogindlæg, at han godt kan lide at afprøve nye ting og teknologier, og at han derfor downloadede Wix, der er en proprietær app (og altså ikke er open source) til indholdsstyring.

"Jeg begyndte at lege med editoren, og det føltes... déjà vu. Det var velkendt. Som havde jeg prøvet det før. Det viste sig, at det havde jeg. For det er Wordpress."

"Wix kopierede Wordpress uden at nævne det, give kredit eller at følge licensen. Ikonerne, 'class names' og selv fejlene," lyder det blandt andet fra Matt Mullenweg.

Læs også: Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Wordpress er et open source-baseret CMS- og blogging-system, der siden starten i 2003 har udviklet sig til at være platform for millioner af hjemmesider verden over.

Det menes, at Wordpress i dag driver hver fjerde hjemmeside på internettet. Læs mere om det her.

Den primære forklaring på den succes er de mange udviklere, der frivilligt bidrager til den videre udvikling af platformen under open source-licensen GPL.

Rip-off og kode-tyveri

Det er det, der især har fået Matt Mullenweg til at fare til tasterne:

"Wix har altid lånt meget frit fra Wordpress - inklusiv virksomhedsnavnet, der plejede at være Wixpress Ltd. — men dette åbenlyse rip-off og kode-tyveri rækker videre end noget, jeg nogensinde har set fra en konkurrent."

Matt Mullenweg forklarer, at GPL-licensen, som Wordpress er udviklet under, betyder, at man blandt andet skal skrive, hvor man har koden fra - og også anvende GPL-licensen på det produkt, man selv står bag.

"GPL er det, der har gjort det muligt for Wordpress at blomstre. Jeres apps editor er bygget med stjålet kode, så hele appen bryder nu licensen."

"Wix, hvis I ønsker at lukke døren til innovationen, er det jeres beslutning - men skriv så jeres egen kode. Hvis I vil være en del af open source-miljøet, skal I spille efter open source-reglerne," lyder den direkte opsang til folkene bag Wix fra Matt Mullenweg.

Wix afviser anklagerne

Wix' administrerende direktør, Avishai Abrahami, har nu reageret på anklagerne i et blogindlæg på Wix' hjemmeside, hvor han grundlæggende afviser, at der skulle være noget at komme efter:

"Kære Matt. Vi blev alle meget overraskede over dit indlæg, da du har mange anklager imod os. Wow, dude, jeg viste ikke engang, at vi var i gang med en slåskamp."

Avishai Abrahami skriver, at Wix skam har givet masser tilbage til open source-miljøet via GitHub, og at det også er tilfældet med den kode, der er anvendte fra Wordpress. Samtidig skriver han dog:

"Hvis du har brug for open source-kode, som vi har, og som vi endnu ikke har frigivet, så vil vi formentlig være glade for at dele det med dig, du skal bare spørge."

Avishai Abrahami skriver, at han håber, at Matt Mullenweg vil mødes med ham over en kop kaffe.

Matt Mullenweg ser dog ikke ud til at vil bløde sin kritik op, for han svarer blandt andet igen på sin egen hjemmeside:

"Det er ikke en slåskamp: anklagen er, at mobil-appen Wix distribuerer GPL-kode selv at være GPL, og dermed brydes licensen."

Læs også:

Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Stiftere af Drupal og Wordpress ikke i tvivl: Internettet er truet

WordPress CMS-system står nu bag hver fjerde hjemmeside i verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere