Artikel top billede

Heftig diskussion om open source-kode: App-firma anklages for rip-off og kode-tyveri

Open source-stifter raser over mobil-app med anklager om kode-tyveri og brud på open source-licensen.

Stifter af Wordpress og talsperson for open source-projektet, amerikanske Matt Mullenweg, har set sig godt og grundig sur på en mobil-app ved navn Wix.

Matt Mullenweg forklarer i et blogindlæg, at han godt kan lide at afprøve nye ting og teknologier, og at han derfor downloadede Wix, der er en proprietær app (og altså ikke er open source) til indholdsstyring.

"Jeg begyndte at lege med editoren, og det føltes... déjà vu. Det var velkendt. Som havde jeg prøvet det før. Det viste sig, at det havde jeg. For det er Wordpress."

"Wix kopierede Wordpress uden at nævne det, give kredit eller at følge licensen. Ikonerne, 'class names' og selv fejlene," lyder det blandt andet fra Matt Mullenweg.

Læs også: Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Wordpress er et open source-baseret CMS- og blogging-system, der siden starten i 2003 har udviklet sig til at være platform for millioner af hjemmesider verden over.

Det menes, at Wordpress i dag driver hver fjerde hjemmeside på internettet. Læs mere om det her.

Den primære forklaring på den succes er de mange udviklere, der frivilligt bidrager til den videre udvikling af platformen under open source-licensen GPL.

Rip-off og kode-tyveri

Det er det, der især har fået Matt Mullenweg til at fare til tasterne:

"Wix har altid lånt meget frit fra Wordpress - inklusiv virksomhedsnavnet, der plejede at være Wixpress Ltd. — men dette åbenlyse rip-off og kode-tyveri rækker videre end noget, jeg nogensinde har set fra en konkurrent."

Matt Mullenweg forklarer, at GPL-licensen, som Wordpress er udviklet under, betyder, at man blandt andet skal skrive, hvor man har koden fra - og også anvende GPL-licensen på det produkt, man selv står bag.

"GPL er det, der har gjort det muligt for Wordpress at blomstre. Jeres apps editor er bygget med stjålet kode, så hele appen bryder nu licensen."

"Wix, hvis I ønsker at lukke døren til innovationen, er det jeres beslutning - men skriv så jeres egen kode. Hvis I vil være en del af open source-miljøet, skal I spille efter open source-reglerne," lyder den direkte opsang til folkene bag Wix fra Matt Mullenweg.

Wix afviser anklagerne

Wix' administrerende direktør, Avishai Abrahami, har nu reageret på anklagerne i et blogindlæg på Wix' hjemmeside, hvor han grundlæggende afviser, at der skulle være noget at komme efter:

"Kære Matt. Vi blev alle meget overraskede over dit indlæg, da du har mange anklager imod os. Wow, dude, jeg viste ikke engang, at vi var i gang med en slåskamp."

Avishai Abrahami skriver, at Wix skam har givet masser tilbage til open source-miljøet via GitHub, og at det også er tilfældet med den kode, der er anvendte fra Wordpress. Samtidig skriver han dog:

"Hvis du har brug for open source-kode, som vi har, og som vi endnu ikke har frigivet, så vil vi formentlig være glade for at dele det med dig, du skal bare spørge."

Avishai Abrahami skriver, at han håber, at Matt Mullenweg vil mødes med ham over en kop kaffe.

Matt Mullenweg ser dog ikke ud til at vil bløde sin kritik op, for han svarer blandt andet igen på sin egen hjemmeside:

"Det er ikke en slåskamp: anklagen er, at mobil-appen Wix distribuerer GPL-kode selv at være GPL, og dermed brydes licensen."

Læs også:

Han skabte Wordpress og en verden af bloggere

Stiftere af Drupal og Wordpress ikke i tvivl: Internettet er truet

WordPress CMS-system står nu bag hver fjerde hjemmeside i verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere