Producent af Android-overvågningssoftware: Vi har begået en fejl

Kinesisk overvågningssoftware fundet på 120.000 amerikanske smartphones. Kineserne bedyrer, at der er tale om en fejl, og at den godt skjulte software kun skal forbedre kundeserviceoplevelsen.

Den kinesiske softwareproducent Shanghai Adups Technology Company har udviklet et overvågningsprogram til Android-telefoner, der opsnapper stort set alle brugerdata.

Datahøsten omhandler blandt andet afsendelse af tekstbeskeder, data om geografiske lokationer, kontaktlister, chatbeskeder og -kontakter til en server i den kinesiske millionby Shanghai hver 72. time.

Endnu er det usikkert, om data også bliver delt med den kinesiske regering.

Det skriver New York Times, efter en person fra det amerikanske sikkerhedsselskab Kryptowire købte en Android-telefon til få hundrede kroner og opdagede en underlig netværkstrafik på sin telefon, der var købt som en brug-og-smid-telefon.

"Selvom om du måske ønskede det, ville du ikke vide, at softwaren var der," lyder det fra Kryptowire, som påpeger, at softwaren ikke er umiddelbart synlig for brugerne.

Vi har begået en fejl
Den amerikanske mobilproducent BLU Products har opdaget overvågningssoftwaren på 120.000 af sine telefoner, og selskabet har nu udsendt en softwareopdatering til at slippe fri fra de kinesiske øjne.

En advokat, som repræsenterer Shanghai Adups Technology Company i USA, har ifølge New York Times forklaret, at overvågningssoftwaren ikke var målrettet amerikanske telefoner.  

Derimod lyder det, at overvågningssoftwaren var udviklet til kinesiske telefonproducenter så de kunne undersøge brugsmønstre bedre.

"Der er tale om en privat virksomhed, som har begået en fejl," lyder det fra advokat Lily Lim, som Adups har hyret.

Lily Lim understreger samtidig, at Adups ikke har udviklet softwaren på vegne af den kinesiske regering.

Hos den amerikanske mobilproducent BLU understreger selskabets direktør, at ifølge Adups er alle rester af overvågningssoftwaren fjernet fra de ramte telefoner.

Leverer til kinesiske giganter
New York Times rapporterer, at overvågningssoftwaren oprindeligt var udviklet til en unavngiven kinesisk mobilproducent, som ville benytte brugerdataen til at optimere sin kundeservice.

Adups advokat i USA Lily Lim forklarer, at producenten gerne ville kunne lære at filtrere i spam-beskeder og uønskede opkald.

Hun forklarer derimod ikke, hvad producenten hedder, og hvor mange telefoner i verden, som har overvågningssoftwaren boende i Android-systemet.

Ifølge Adups' egen kundeliste figurerer mobilgiganter som ZTE og Huawei over de selskaber, som softwareselskabet leverer til, men de to selskaber har endnu ikke kommenteret på sagen.

Overvågningssoftwaren med beskeder til Shanghai-serveren fandt det amerikanske it-selskab Kryptowire på en BLU R1 HD-telefon.

Om andre Android-telefoner er inficeret, vides i skrivende stund ikke. 

Læs også:
Krypteringstjeneste skovler nye brugere ind efter det amerikanske valg

Danske politikere siger ja til øget kryptering - men politiet bør have en bagdør ind til dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.