Overraskende udvikling: Her er den magtfulde nye danske it-minister

Ansvaret for Danmarks offentlige it-udvikling flytter fra finansministeren til den spritnye minister for offentlig innovation. Dermed bliver Venstres Sophie Løhde den mest magtfulde it-politiker i Danmark.

Rygterne op til offentliggørelsen af regeringen i dag mandag klokken 11 har svirret heftigt.

Allerede søndag kunne mange medier berette, at Venstres Kristian Jensen skulle forfremmes fra udenrigsminister til finansminister, hvilket også er blevet en realitet.

Læs også: Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Hvad flere nok ikke havde set komme er, at Kristian Jensen overhovedet ikke skal blande sig i it-anliggender som Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og Moderniseringsstyrelsen, som ellers i de seneste regeringer har hørt under Finansministeriet.

I stedet bliver det den nyudnævnte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), som får overdraget ansvaret for den offentlige it-udvikling i Danmark.

Det fremgår af den kongelige resolution i forbindelse med ændringerne i den nye regering.

Disse it-områder skal hun styre
I den kongelige resolution står der blandt andet, at flere områder under finansministeren overgår til ministeren for offentlige innovation.

Det gælder blandt andet:

"... sager vedrørende modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor, overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale".

På it-området gælder det også, at den departementale ekspedition af en række sager skal håndteres i Finansministeriet under det spritnye ministerium, som går ved navnet Ministeriet for Offentlig Innovation.

Det gælder følgende:

"... sager vedrørende digitaliseringsmæssige forhold og it, herunder it-modernisering, samt ressortansvaret for sager vedrørende Moderniseringsstyrelsen, inklusive Kompetencesekretariatet og Center for Offentlig Innovation, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration".

Kommer fra datasjuskerier
33-årige Sophie Løhde kommer til Finansministeriet fra Sundhedsministeriet, hvor hun ved sidste regeringsdannelse i sommeren 2015 for første gang blev udnævnt som minister.

I sin embedsperiode i Sundhedsministeriet har Sophie Løhde kunnet se, hvordan sundhedsvæsenet næsten dag for dag er blevet mere digitaliseret.

Det kan du blandt andet læse mere om her: Region tænder for ny it-platform: "Vi er forsigtige med at sige, at alt er gået godt"

Derudover har hun haft en række uheldige it-sager på sit skrivebord.

Disse sager inkluderer blandt andet udleveringen af næsten alle danskeres CPR-numre til en virksomhed, der håndterede visum-ansøgninger til Kina samt en række andre anliggender, hvor sundhedsmyndigheder har sjusket med persondata.

Det kan du læse mere om her: Rasmus krævede oplysninger om statens læk af hans personlige sundhedsdata - men også svaret blev lækket

Sophie Løhde er Bachelor-uddannet i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation ved CBS(Copenhagen Business School)i 2007.

Den nye defacto-it-minister har blandt andet erhvervserfaring fra forskellige jobs som eksempelvis projektkonsulent i Kristiansen Strategy stiftet af politisk analytiker Michael Kristiansen samt som politisk assistent for Venstres tidligere it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Læs også:
Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Spareplan til kvart milliard kroner: Alle ministerier tvinges ind i Statens It frem mod 2021
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.