Artikel top billede

Overraskende udvikling: Her er den magtfulde nye danske it-minister

Ansvaret for Danmarks offentlige it-udvikling flytter fra finansministeren til den spritnye minister for offentlig innovation. Dermed bliver Venstres Sophie Løhde den mest magtfulde it-politiker i Danmark.

Rygterne op til offentliggørelsen af regeringen i dag mandag klokken 11 har svirret heftigt.

Allerede søndag kunne mange medier berette, at Venstres Kristian Jensen skulle forfremmes fra udenrigsminister til finansminister, hvilket også er blevet en realitet.

Læs også: Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Hvad flere nok ikke havde set komme er, at Kristian Jensen overhovedet ikke skal blande sig i it-anliggender som Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og Moderniseringsstyrelsen, som ellers i de seneste regeringer har hørt under Finansministeriet.

I stedet bliver det den nyudnævnte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), som får overdraget ansvaret for den offentlige it-udvikling i Danmark.

Det fremgår af den kongelige resolution i forbindelse med ændringerne i den nye regering.

Disse it-områder skal hun styre

I den kongelige resolution står der blandt andet, at flere områder under finansministeren overgår til ministeren for offentlige innovation.

Det gælder blandt andet:

"... sager vedrørende modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor, overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale".

På it-området gælder det også, at den departementale ekspedition af en række sager skal håndteres i Finansministeriet under det spritnye ministerium, som går ved navnet Ministeriet for Offentlig Innovation.

Det gælder følgende:

"... sager vedrørende digitaliseringsmæssige forhold og it, herunder it-modernisering, samt ressortansvaret for sager vedrørende Moderniseringsstyrelsen, inklusive Kompetencesekretariatet og Center for Offentlig Innovation, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration".

Kommer fra datasjuskerier

33-årige Sophie Løhde kommer til Finansministeriet fra Sundhedsministeriet, hvor hun ved sidste regeringsdannelse i sommeren 2015 for første gang blev udnævnt som minister.

I sin embedsperiode i Sundhedsministeriet har Sophie Løhde kunnet se, hvordan sundhedsvæsenet næsten dag for dag er blevet mere digitaliseret.

Det kan du blandt andet læse mere om her: Region tænder for ny it-platform: "Vi er forsigtige med at sige, at alt er gået godt"

Derudover har hun haft en række uheldige it-sager på sit skrivebord.

Disse sager inkluderer blandt andet udleveringen af næsten alle danskeres CPR-numre til en virksomhed, der håndterede visum-ansøgninger til Kina samt en række andre anliggender, hvor sundhedsmyndigheder har sjusket med persondata.

Det kan du læse mere om her: Rasmus krævede oplysninger om statens læk af hans personlige sundhedsdata - men også svaret blev lækket

Sophie Løhde er Bachelor-uddannet i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation ved CBS(Copenhagen Business School)i 2007.

Den nye defacto-it-minister har blandt andet erhvervserfaring fra forskellige jobs som eksempelvis projektkonsulent i Kristiansen Strategy stiftet af politisk analytiker Michael Kristiansen samt som politisk assistent for Venstres tidligere it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Læs også:
Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Spareplan til kvart milliard kroner: Alle ministerier tvinges ind i Statens It frem mod 2021
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere