Artikel top billede

Overraskende udvikling: Her er den magtfulde nye danske it-minister

Ansvaret for Danmarks offentlige it-udvikling flytter fra finansministeren til den spritnye minister for offentlig innovation. Dermed bliver Venstres Sophie Løhde den mest magtfulde it-politiker i Danmark.

Rygterne op til offentliggørelsen af regeringen i dag mandag klokken 11 har svirret heftigt.

Allerede søndag kunne mange medier berette, at Venstres Kristian Jensen skulle forfremmes fra udenrigsminister til finansminister, hvilket også er blevet en realitet.

Læs også: Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Hvad flere nok ikke havde set komme er, at Kristian Jensen overhovedet ikke skal blande sig i it-anliggender som Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og Moderniseringsstyrelsen, som ellers i de seneste regeringer har hørt under Finansministeriet.

I stedet bliver det den nyudnævnte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), som får overdraget ansvaret for den offentlige it-udvikling i Danmark.

Det fremgår af den kongelige resolution i forbindelse med ændringerne i den nye regering.

Disse it-områder skal hun styre

I den kongelige resolution står der blandt andet, at flere områder under finansministeren overgår til ministeren for offentlige innovation.

Det gælder blandt andet:

"... sager vedrørende modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor, overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale".

På it-området gælder det også, at den departementale ekspedition af en række sager skal håndteres i Finansministeriet under det spritnye ministerium, som går ved navnet Ministeriet for Offentlig Innovation.

Det gælder følgende:

"... sager vedrørende digitaliseringsmæssige forhold og it, herunder it-modernisering, samt ressortansvaret for sager vedrørende Moderniseringsstyrelsen, inklusive Kompetencesekretariatet og Center for Offentlig Innovation, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration".

Kommer fra datasjuskerier

33-årige Sophie Løhde kommer til Finansministeriet fra Sundhedsministeriet, hvor hun ved sidste regeringsdannelse i sommeren 2015 for første gang blev udnævnt som minister.

I sin embedsperiode i Sundhedsministeriet har Sophie Løhde kunnet se, hvordan sundhedsvæsenet næsten dag for dag er blevet mere digitaliseret.

Det kan du blandt andet læse mere om her: Region tænder for ny it-platform: "Vi er forsigtige med at sige, at alt er gået godt"

Derudover har hun haft en række uheldige it-sager på sit skrivebord.

Disse sager inkluderer blandt andet udleveringen af næsten alle danskeres CPR-numre til en virksomhed, der håndterede visum-ansøgninger til Kina samt en række andre anliggender, hvor sundhedsmyndigheder har sjusket med persondata.

Det kan du læse mere om her: Rasmus krævede oplysninger om statens læk af hans personlige sundhedsdata - men også svaret blev lækket

Sophie Løhde er Bachelor-uddannet i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation ved CBS(Copenhagen Business School)i 2007.

Den nye defacto-it-minister har blandt andet erhvervserfaring fra forskellige jobs som eksempelvis projektkonsulent i Kristiansen Strategy stiftet af politisk analytiker Michael Kristiansen samt som politisk assistent for Venstres tidligere it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Læs også:
Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Spareplan til kvart milliard kroner: Alle ministerier tvinges ind i Statens It frem mod 2021
IT-JOB

MAN Energy Solutions

Technology Architect

Strandmøllen A/S

IT udvikler

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

IT/GIS -udvikler til Danmarks største open source datadistribution
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere