Artikel top billede

Sydkorea på vej til at droppe kontanter - fremover skal alle betalinger være digitale

Mønter og sedler som betalingsmiddel ser ud til at blive fjernet fra sydkoreaernes lommer inden for få år. Ideen er, at alle skal betale, modtage og overføre penge via elektroniske kort i stedet.

Den mere end 2.500 år gamle betalingsform med metalmønter ser i Sydkorea ud til at være en saga blot om få år.

For Den Sydkoreanske Centralbank har for nyligt oplyst, at den vil have afskaffet mønter som betalingsform i 2020.

Det sker efter, at landets indbyggere i flere år har haft færre og færre penge mellem hænderne til fordel for elektroniske betalingskort. 

Næste skridt bliver så at rive papirsedlerne over og ligeledes erstatte dem med elektroniske betalingsformer. 

Det skriver The Financial Times

Begrænser cirkulation

I dagens Sydkorea er den sølvfarvede 500 won-mønt det højeste beløb på metal til en værdi af knap tre kroner.

Og 500 won-mønten ryger formentlig i risten sammen med 10, 50 og 100 won-mønterne inden for få år.

Sydkoreas Centralbank vil helt konkret reducere cirkulationen af mønter.

I stedet skal den sydkoreanske befolkning have deres småpenge overført til det koreanske T Money-kort, som er landets transportkort til metroture, taxier og betaling i 30.000 dagligevarebutikker. 

Penge er gammeldags
De fleste af de omkring 50 millioner sydkoreanere betaler i dag i stor stil med betalingskort og via mobilbetalinger, når de foretager deres gængse online-indkøb.

I gennemsnit ejer hver enkelt koreaner knap to kreditkort og to mobilbetalingskort.

Derimod er det kun 20 procent af alle betalinger, der sker med gammeldags pengesedler, ifølge Den Sydkoreanske Centralbank.

Ideen fremadrettet er så, at hvis en kunde betaler for en vare til 9.500 won med en endnu ikke udryddet 10.000 won-seddel, vil byttepengene så blive overført til et betalingskort - eksempelvis T Money-kortet.

Mønter koster for meget
Udover letheden ved at lade mønterne rulle i glemmebogen, er der også økonomi i at sløjfe de fysiske metalpenge.

For Den Sydkoreanske Central spenderer årligt omkring 300 millioner kroner på at producere mønterne, hvilket i mange tilfælde lyder som en rigtig dårlig forretning.

"Når vi producerer en 10 won-mønt, koster det mere end 10 won. Hvis Sydkorea bliver møntløs, er det både godt for kunder og sælgere, da sælgere ikke vil blive nødt til at sørge for byttepenge til deres kunder," forklarer researchchef hos Credit Finance-instituttet i den sydkoreanske hovedstad Seoul.

På nationaløkonomisk plan forventes det, at væksten vil stige med 1,2 procent ekstra om året, hvis fysiske penge helt bliver droppet.

Læs også:
Nedturen er total: Swipp lukker og slukker helt om tre måneder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere