Artikel top billede

Sydkorea på vej til at droppe kontanter - fremover skal alle betalinger være digitale

Mønter og sedler som betalingsmiddel ser ud til at blive fjernet fra sydkoreaernes lommer inden for få år. Ideen er, at alle skal betale, modtage og overføre penge via elektroniske kort i stedet.

Den mere end 2.500 år gamle betalingsform med metalmønter ser i Sydkorea ud til at være en saga blot om få år.

For Den Sydkoreanske Centralbank har for nyligt oplyst, at den vil have afskaffet mønter som betalingsform i 2020.

Det sker efter, at landets indbyggere i flere år har haft færre og færre penge mellem hænderne til fordel for elektroniske betalingskort. 

Næste skridt bliver så at rive papirsedlerne over og ligeledes erstatte dem med elektroniske betalingsformer. 

Det skriver The Financial Times

Begrænser cirkulation

I dagens Sydkorea er den sølvfarvede 500 won-mønt det højeste beløb på metal til en værdi af knap tre kroner.

Og 500 won-mønten ryger formentlig i risten sammen med 10, 50 og 100 won-mønterne inden for få år.

Sydkoreas Centralbank vil helt konkret reducere cirkulationen af mønter.

I stedet skal den sydkoreanske befolkning have deres småpenge overført til det koreanske T Money-kort, som er landets transportkort til metroture, taxier og betaling i 30.000 dagligevarebutikker. 

Penge er gammeldags
De fleste af de omkring 50 millioner sydkoreanere betaler i dag i stor stil med betalingskort og via mobilbetalinger, når de foretager deres gængse online-indkøb.

I gennemsnit ejer hver enkelt koreaner knap to kreditkort og to mobilbetalingskort.

Derimod er det kun 20 procent af alle betalinger, der sker med gammeldags pengesedler, ifølge Den Sydkoreanske Centralbank.

Ideen fremadrettet er så, at hvis en kunde betaler for en vare til 9.500 won med en endnu ikke udryddet 10.000 won-seddel, vil byttepengene så blive overført til et betalingskort - eksempelvis T Money-kortet.

Mønter koster for meget
Udover letheden ved at lade mønterne rulle i glemmebogen, er der også økonomi i at sløjfe de fysiske metalpenge.

For Den Sydkoreanske Central spenderer årligt omkring 300 millioner kroner på at producere mønterne, hvilket i mange tilfælde lyder som en rigtig dårlig forretning.

"Når vi producerer en 10 won-mønt, koster det mere end 10 won. Hvis Sydkorea bliver møntløs, er det både godt for kunder og sælgere, da sælgere ikke vil blive nødt til at sørge for byttepenge til deres kunder," forklarer researchchef hos Credit Finance-instituttet i den sydkoreanske hovedstad Seoul.

På nationaløkonomisk plan forventes det, at væksten vil stige med 1,2 procent ekstra om året, hvis fysiske penge helt bliver droppet.

Læs også:
Nedturen er total: Swipp lukker og slukker helt om tre måneder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere