Artikel top billede

Sydkorea på vej til at droppe kontanter - fremover skal alle betalinger være digitale

Mønter og sedler som betalingsmiddel ser ud til at blive fjernet fra sydkoreaernes lommer inden for få år. Ideen er, at alle skal betale, modtage og overføre penge via elektroniske kort i stedet.

Den mere end 2.500 år gamle betalingsform med metalmønter ser i Sydkorea ud til at være en saga blot om få år.

For Den Sydkoreanske Centralbank har for nyligt oplyst, at den vil have afskaffet mønter som betalingsform i 2020.

Det sker efter, at landets indbyggere i flere år har haft færre og færre penge mellem hænderne til fordel for elektroniske betalingskort. 

Næste skridt bliver så at rive papirsedlerne over og ligeledes erstatte dem med elektroniske betalingsformer. 

Det skriver The Financial Times

Begrænser cirkulation

I dagens Sydkorea er den sølvfarvede 500 won-mønt det højeste beløb på metal til en værdi af knap tre kroner.

Og 500 won-mønten ryger formentlig i risten sammen med 10, 50 og 100 won-mønterne inden for få år.

Sydkoreas Centralbank vil helt konkret reducere cirkulationen af mønter.

I stedet skal den sydkoreanske befolkning have deres småpenge overført til det koreanske T Money-kort, som er landets transportkort til metroture, taxier og betaling i 30.000 dagligevarebutikker. 

Penge er gammeldags
De fleste af de omkring 50 millioner sydkoreanere betaler i dag i stor stil med betalingskort og via mobilbetalinger, når de foretager deres gængse online-indkøb.

I gennemsnit ejer hver enkelt koreaner knap to kreditkort og to mobilbetalingskort.

Derimod er det kun 20 procent af alle betalinger, der sker med gammeldags pengesedler, ifølge Den Sydkoreanske Centralbank.

Ideen fremadrettet er så, at hvis en kunde betaler for en vare til 9.500 won med en endnu ikke udryddet 10.000 won-seddel, vil byttepengene så blive overført til et betalingskort - eksempelvis T Money-kortet.

Mønter koster for meget
Udover letheden ved at lade mønterne rulle i glemmebogen, er der også økonomi i at sløjfe de fysiske metalpenge.

For Den Sydkoreanske Central spenderer årligt omkring 300 millioner kroner på at producere mønterne, hvilket i mange tilfælde lyder som en rigtig dårlig forretning.

"Når vi producerer en 10 won-mønt, koster det mere end 10 won. Hvis Sydkorea bliver møntløs, er det både godt for kunder og sælgere, da sælgere ikke vil blive nødt til at sørge for byttepenge til deres kunder," forklarer researchchef hos Credit Finance-instituttet i den sydkoreanske hovedstad Seoul.

På nationaløkonomisk plan forventes det, at væksten vil stige med 1,2 procent ekstra om året, hvis fysiske penge helt bliver droppet.

Læs også:
Nedturen er total: Swipp lukker og slukker helt om tre måneder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere