Forbrugerrådet om nye roamingregler: Politikerne må gribe ind, hvis regningen sendes videre til forbrugerne

Der er ikke sammenhæng mellem roamingpriserne og den reelle pris, lyder det fra Forbrugerrådet.

I yderste konsekvens kan danske og europæiske politikere blive tvunget til at gribe ind og sikre en minimumsstandard for teleabonnementer, hvis EU's nye roamingregler fører til dårligere forhold for forbrugerne

Den melding kommer fra den Forbrugerrådet Tænk som en reaktion på, at den danske telebranche har advaret mod, at forbrugerne kan risikere at blive mødt af meldingen 'No Service', når de til næste sommer forsøger at bruge deres smartphones i udlandet.

Læs mere: Dansk telebranche advarer efter EU-møde: I fremtiden kan roaming-muligheden blive helt fjernet fra danske mobilabonnementer

EU's roaming regler skulle ellers sikre, at de europæiske telekunder ville være sikret samme vilkår som derhjemme, når de tager mobilen med på ferie.

Men EU's ministerråd har lagt op til, at det skal koste knap 75 kroner per gigabyte, når de europæiske teleselskab skal låne data fra hinandens netværk.

Abonnementer kan blive solgt uden roaming
Et prisniveau der ifølge den danske telebranchen kan betyde, at mange mobilabonnementer i fremtiden vil blive solgt helt uden mulighed for roaming. 

Bliver det tilfældet, bør det ifølge Maritn Salamon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk betyde, at politikerne kommer på banen og sikrer en minimumsstandard for kundernes teleabonnementer.

"Jeg opfatter denne type tiltag som en kunstig barriere, og hvis vi kommer til at opleve den slags fra telebranchen, så kan konsekvensen blive, at politikerne må gribe ind," siger Martin Salamon til Computerworld.

Hvad er det for en indgriben, som du ønsker at se fra politikerne?

"Nu synes jeg først, at vi skal se, om det overhovedet er noget, der har gang på jorden. Men akkurat som vi forventer, at et mobilabonnement kan bruges over hele Danmark, så bør vi i fremtiden også kunne forvente, at det kan bruges i hele EU."

"Derfor mener jeg også, at politikerne i den situation bør overveje, hvor ringe et teleabonnement kan være," siger han. 

Kunstigt høje priser
I EU har de nordeuropæiske lande kæmpet for, at EU skal fastsætte en lav roamingpris, mens de sydeuropæiske lande har kæmpet for en høj roamingafgift. 

Forklaringen menes at være, at de høje roamingafgifter tilgodeser de sydeuropæiske teleselskaber, der nyder godt af de mange turister fra Nordeuropa, som hvert år tager deres telefoner med på ferie.

Og ifølge Martin Salamon er det kunstigt høje roamingpriser, som der i øjeblikket er lagt op til.

"Det står klart, at der ikke er sammenhæng mellem de faktiske omkostninger, der er forbundet med roamingen og så de priser, der er foreslået af Ministerrådet," siger han

Kompromis skal findes inden sommer
EU-Parlamentet har tidligere lagt op til at roaming-priserne skulle ligge i et betydeligt lavere niveau, der ifølge Martin Salomon er langt tættere på den reelle kostpris for en gigabyte data.

De nye roaming-regler skal efter planen træde i kraft den 15. juni 2017, men først skal der findes et kompromis, der kan godkendes af Ministerrådet, EU-Parlamentet og EU-Kommisionen.

Det er Matin Salomons forventning, at det endelige kompromis vil være mere spiseligt for telebranchen.

Eksempelvis er det hans forventning, at det bliver muligt for teleselskaberne at indføre en såkaldt fair use-grænse i de såkaldte 'unlimited abonnementer', der betyder, at forbrugerne kun kan roame et vist antal gigabyte om måneden uden ekstra tillæg.

Læs også:
 
EU: Danske teleselskaber skal ikke rammes af million-regninger når roaming-afgift fjernes til sommer  


Det koster afskaffelsen af roaming-takster Danmarks største teleselskab 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.