Microsoft forsøger sig igen med Windows på ARM-processorer - og denne gang ser det ud til at lykkes

Microsoft forsøger sig igen med Windows på ARM-processorer, men denne gang ser det ud til ikke at være et dødfødt projekt fra starten af.

Sidst Microsoft prøvede med Windows-systemet på de mobile og strømbesparende ARM-processorer, gik det ad hekkenfeldt til.  

Windows RT var en fiasko, der forvirrede forbrugerne ved at ligne et normalt Windows 8-system, men uden at kunne køre traditionelle Windows-programmer.  

Samtidig forlod producenterne hurtigt den synkende skude igen. 

Nu forsøger Microsoft endnu en gang, og i denne ombæring ser det noget lysere ud for it-giganten. 

Microsoft har ved selskabets WinHEC-konference i Shenzhen i Kina offentliggjort et samarbejde med chip-producenten Qualcomm, der står bag den yderst populære mobilprocessor Snapdragon.

Samarbejdet betyder, at Windows 10 på Qualcomms ARM-processorer kan emulere x86-instruktioner og dermed afvikle Win32-programmer på de mobile processorer. 

Kan køre Photoshop
Tanken med samarbejdet er at kunne udvikle billige, men tynde og strømbesparende Windows 10-enheder. 


Qualcomms Snapdragon-processorer kendes fra smartphones fra Samsung, LG, HTC, Alcatel og OnePlus.

Næsten alle store og mindre mobilproducenter har i dag udstyret sine smartphones med en processor fra Qualcomm. 


Samtidig er mobilprocessorer ved at være lige så kraftige som nogle af de mere traditionelle computer-processorer.

Eksempelvis er Apples iPhone 7's A10-processor hurtigere på flere områder end Intels lidt ældre i7-processor i den bedste Macbook Air. 


I forbindelse med konferencen i Shenzhen har Microsoft fremvist en video, hvor man kan se Windows 10 køre Word, Photoshop og World of Tanks på en Snapdragon 820-processor. Den samme processor sidder i HTC 10. 

Læs også: Først var forbrugerne helt vilde for at få Windows 10 - nu står Windows 10 pludselig i stampe
Det nye Microsoft/Qualcomm-samarbejde udvikles omkring den kommende Snapdragon 835-processor, der kan ses i smartphones i foråret 2017. 

Egentlige Windows-produkter med den nye processor forventes først at udkomme i slutningen af 2017. Den nye emulations-teknologi kan kun afvikle x86-programmer og ikke x64. 

Tid til en Surface Phone? 
Det er endnu uvist, hvor godt Win32-programmer vil fungere på de kommende Snapdragon-processorer, men samarbejdet åbner for nye spekulationer om kommende produkter fra Microsoft. 

Microsofts Continuum for Phones, der omdanner brugerfladen på en Windows-smartphone til et klassisk skrivebord på en monitor, vil formodentligt nu kunne afvikle Win32-programmer og dermed give platformen langt flere funktioner. 

Det åbner igen for tanken om en Surface Phone. Microsofts Windows-chef, Terry Myerson, har udtalt flere gange, at Microsoft har fokus på små mobile Windows 10-enheder, men at enheden kan ende med ikke at minde om en smartphone. 

Læs også: Nye business-funktioner på vej i Windows 10: Her er planerne for den næste store opdatering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.