Artikel top billede

Foto: Mads Elkær (Foto: Mads Elkær)

Margrethe Vestager smækker ny milliard-bøde i bordet: Tech-giganter straffet for batteri-kartel

Et batteri-kartel bestående af asiatiske tech-giganter må bøde over en milliard kroner i et forlig med EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Også selvom tech-giganternes ulovligheder fandt sted uden for EU.

En japansk batteri-trio bestående af Sony, Sanyo og Panasonic må til lommerne, efter selskabernes prispolitik har været under luppen hos den danske EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

De tre selskaber er fundet skyldige i sammen med den sydkoreanske tech-gigant Samsung at have koordineret priserne på genopladelige batterier, der bliver brugt i eksempelvis smartphones og bærbare computere.

Karteldannelsen af de asiatiske tech-giganter fandt ifølge EU sted mellem 2004 og 2007, hvor prisen på legeringsmetallet kobolt til brug ved produktionen af lithium-ion-batterier var høj.

Samtidig har selskaberne udvekslet sensitive informationer om andre leverandører af de genopladelige lithium-ion-batterier for at undgå konkurrenter, hvilket er i strid med EU-reglerne.

EU-bøden lyder på godt 1,2 milliarder kroner for ulovlig karteldannelse, også selvom kvartetten udvekslede de ulovlige informationer primært i Asien og kun lejlighedsvis i Europa, fremgår det af en pressemeddelelse fra EU.

"Millioner af europæere benytter laptops, mobile telefoner og trådløse værktøjer, der alle kører på lithium-ion-batterier. Vores beslutning sanktionerer fire producenter af genopladelige batterier, hvis handlinger har ramt en række varer, som er blevet til millionvis af europæiske forbrugere," forklarer Margrethe Vestager i pressemeddelelsen.

Derfor går Samsung fri

Den danske EU-kommissær understreger, at afgørelsen vil sende et vigtigt signal til omverdenen.

"Hvis europæiske forbrugere bliver ramt af et kartel, vil EU-Kommissionen undersøge sagerne, selvom handlingerne er foregået uden for Europa," lyder det fra Margrethe Vestager i pressemeddelelsen.

Her fremgår det også, at den eneste ikke-japanske spiller i batteri-banden, Samsung, går fri for at betale en bøde på godt 425 millioner kroner, fordi det sydkoreanske firma sladrede om kartellet til EU.

Samtidig har de tre andre selskaber også fået rabat på bøderne, fordi de har samarbejdet med EU om blandt andet bevisfremskaffelse.

I alt skal Sony betale 222 millioner kroner, Panasonic bøder 289 millioner kroner, mens Sanyo må grave dybest i lommerne og lægge 722 millioner kroner til EU-bødekassen.

Denne omgang med tech-giganternes lyssky karteldannelse er langt fra den første brydekamp med internationale storspillere.

Tidligere har Margrethe Vestager stanget store girokort ud til både Google og Apple for henholdsvis monopolmisbrug og for lille en skattebetaling.

De historier kan du læse mere om her:
Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere