Nokia i stor-offensiv mod Apple: Sagsøger Apple for massivt misbrug af Nokias teknologier

Nokia sagsøger Apple for krænkelse af en stribe af selskabets vigtige patenter på mobil-teknologier - blandt andet H.264 video-codec. Apple svarer igen ved at sagsøge Nokia for at 'udnytte og misbruge' selskabets patenter.

Nokia trækker Apple i retten i både Europa og USA med beskyldninger om, at Apple krænker en stribe af Nokias teknologi-patenter - heriblandt den meget anvendte H.264 video-codec.

I alt mener Nokia at kunne dokumentere, at Apple krænker 32 af selskabets patenter.

Ifølge Nokia nåede de to parter frem til en licensaftale i 2011, men siden har Apple afvist Nokias efterfølgende krav om nye licens-aftaler.

"Efter flere år med forhandlinger og forsøg på at nå frem til en aftale, der dækker Apples brug af vores patenter, tager vi nu skridt til at håndhæve vores rettigheder," lyder det fra Nokias patent-chef, Ilkka Rahnasto.

I første omgang har Nokia sagsøgt Apple i Tyskland og USA. Søgsmål i flere geografiske områder er på vej, lyder det fra finnerne.

De pågældende patenter dækker teknologier inden for interfaces, software, antenner, chip og video coding.

H.264 video codec
I det amerikanske sagsanlæg er omdrejningspunktet standarden H.264 Advanced Video Coding, som Apple ifølge Nokia anvender i stort set alle produkter, iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Mac-computere og Apple TV.

"På trods af alle de fordele, som Apple har nydt godt af, har selskabet standhaftigt afvist at indgå en licensaftale om Nokias H.264-patenter på rimelige vilkår," lyder det fra Nokia.

Udtrykket 'rimelige vilkår' dækker over, at Nokia har tilbudt Apple at indgå en licens-aftale på såkaldte RAND-vilkår - 'reasonable and nondiscriminatory.'
"Mange virksomheder har indgået licens-aftaler med Nokia om brug af deres produkter. Men Apple nægter at betale Nokia de fastlagte royalty-betalinger," lyder det.

Apple sagsøger også Nokia
Til gengæld sagsøger Apple også Nokia.

Apple mener, at Nokia uretmæssigt og bevidst arbejder på at 'uretfærdigt at udtrække eksorbitant omsætning" fra Apple og andre smartphone-producenter.

Apple mener, at Nokias aggressive licens-kampagne kommer flere år efter, at Nokia i praksis var færdig i mobil-branchen.

"Nokia var ikke i stand til at konkurrere med innovative selskaber som Apple, der havde udviklet revolutionerende hardware og software. Nokia transformerede derfor sig selv fra et selskab, der leverede mobiltelefoner til et selskab, der udnytter de patenter, der er tilbage fra dets år som succesfuld mobiltelefon-leverandør," lyder det fra Apple.

Apples advokater mener, at Nokia er ude på at 'udnytte og misbruge' selskabets patenter ved at suge 'eksorbitante' royalties ud af selskaber som Apple.

Læs også:

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Nyt skattesmæk til Apple: Skal betale 800 millioner kroner tilbage til Japan
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.