Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nokia i stor-offensiv mod Apple: Sagsøger Apple for massivt misbrug af Nokias teknologier

Nokia sagsøger Apple for krænkelse af en stribe af selskabets vigtige patenter på mobil-teknologier - blandt andet H.264 video-codec. Apple svarer igen ved at sagsøge Nokia for at 'udnytte og misbruge' selskabets patenter.

Nokia trækker Apple i retten i både Europa og USA med beskyldninger om, at Apple krænker en stribe af Nokias teknologi-patenter - heriblandt den meget anvendte H.264 video-codec.

I alt mener Nokia at kunne dokumentere, at Apple krænker 32 af selskabets patenter.

Ifølge Nokia nåede de to parter frem til en licensaftale i 2011, men siden har Apple afvist Nokias efterfølgende krav om nye licens-aftaler.

"Efter flere år med forhandlinger og forsøg på at nå frem til en aftale, der dækker Apples brug af vores patenter, tager vi nu skridt til at håndhæve vores rettigheder," lyder det fra Nokias patent-chef, Ilkka Rahnasto.

I første omgang har Nokia sagsøgt Apple i Tyskland og USA. Søgsmål i flere geografiske områder er på vej, lyder det fra finnerne.

De pågældende patenter dækker teknologier inden for interfaces, software, antenner, chip og video coding.

H.264 video codec

I det amerikanske sagsanlæg er omdrejningspunktet standarden H.264 Advanced Video Coding, som Apple ifølge Nokia anvender i stort set alle produkter, iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Mac-computere og Apple TV.

"På trods af alle de fordele, som Apple har nydt godt af, har selskabet standhaftigt afvist at indgå en licensaftale om Nokias H.264-patenter på rimelige vilkår," lyder det fra Nokia.

Udtrykket 'rimelige vilkår' dækker over, at Nokia har tilbudt Apple at indgå en licens-aftale på såkaldte RAND-vilkår - 'reasonable and nondiscriminatory.'
"Mange virksomheder har indgået licens-aftaler med Nokia om brug af deres produkter. Men Apple nægter at betale Nokia de fastlagte royalty-betalinger," lyder det.

Apple sagsøger også Nokia

Til gengæld sagsøger Apple også Nokia.

Apple mener, at Nokia uretmæssigt og bevidst arbejder på at 'uretfærdigt at udtrække eksorbitant omsætning" fra Apple og andre smartphone-producenter.

Apple mener, at Nokias aggressive licens-kampagne kommer flere år efter, at Nokia i praksis var færdig i mobil-branchen.

"Nokia var ikke i stand til at konkurrere med innovative selskaber som Apple, der havde udviklet revolutionerende hardware og software. Nokia transformerede derfor sig selv fra et selskab, der leverede mobiltelefoner til et selskab, der udnytter de patenter, der er tilbage fra dets år som succesfuld mobiltelefon-leverandør," lyder det fra Apple.

Apples advokater mener, at Nokia er ude på at 'udnytte og misbruge' selskabets patenter ved at suge 'eksorbitante' royalties ud af selskaber som Apple.

Læs også:

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Nyt skattesmæk til Apple: Skal betale 800 millioner kroner tilbage til Japan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere