Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Tjener 935.000 kroner i minuttet: Så vanvittig er Apples økonomi

Apple er blandt de bedst indtjenende selskaber i verdenshistorien. Selskabet skovler penge ind i enorme mængder. Men bruger ikke ret mange af dem.

Apple har netop offentliggjort kvartalsregnskab.

Det viser endnu engang, at selskabet skovler penge ind i mængder, som stort set ingen virksomheder nogensinde før har været i stand til, hvilket du kan læse mere om her: Apple stopper langvarig tilbagegang - nu sætter iPhone-salget igen rekord

Regnskabet viser, at Apple i dets første regnskabskvartal - der lukkede med udgangen af december - landede en omsætning på 78.351.000.000 dollar - altså godt 78,3 milliarder dollar.

Efter skat og omkostninger strøg der 17,9 milliarder dollar ind på Apples kassebog i løbet af kvartalet.

Det svarer til en netto-indtjening på 135.000 dollar - små 935.000 kroner - hvert eneste minut døgnet rundt i kvartalet.

Vant til det

Det er langt fra første gang, at Apple over et kvartal tjener så mange penge.

Faktisk er det mere reglen end undtagelsen, at selskabet lander mange hundrede tusinder kroner hvert eneste minut døgnet rundt.

Apple har således på første-, anden- og tredjepladsen på listen over de private selskaber, der har landet den højeste netto-indtjening i et kvartal.

Verdenshistoriens største indtjening landede Apple for et år siden, hvor selskabet netto skovlede 18,4 milliarder dollar ind på bankbogen.

På de følgende pladser over bedst indtjenende selskaber ligger det russiske olie-konglomerat Gazprom, Shell og ExxonMobil - alle for ældre regnskaber tilbage i 1990'erne.

Dernæst finder vi igen Apple på de næste fire pladser. På listen over de 15 bedste kvartalsregnskaber i verdenshistorien, står der Apple på de otte. Det ældste af de otte Apple-rekordregnskaber er fra første kvartal 2012.

Næstbedste overskud målt på et år

Apple er samtidig det private selskab, der nogensinde har landet det næstsstørste overskud i et årsregnskab efter Vodafone, nemlig årsregnskabet for 2015, hvor Apple fik et overskud på knap 54 milliarder dollar.

Apple har siden 2012 haft en samlet nettoindtjening - altså efter skat og omkostninger - på 224,2 milliarder dollar.

Vi skal være lidt forsigtige med at omregne dette eksorbitante beløb direkte til kroner, da kurserne jo ikke er stabile over så lang en periode.

Men i grove træk svarer det til en indtjening efter skat på godt halvanden billioner kroner - altså omkring 1.500 milliarder kroner.

Billioner på bankbogen

Apple bruger imidlertid ikke mange af pengene. Selskabet lægger dem under madrassen, som efterhånden må være hævet et stykke over sengebunden.

Apple er således også det selskab i verden, der ligger inde med flest kontanter. I Apples pengetank står der omkring 1,7 billioner kroner.

Til sammenligning er Danmarks bruttonationalprodukt - altså værdien af den samlede produktion af tjenester og varer i Danmark - på omkring to billioner kroner.

Ingen ved, hvad planen er med alle disse penge. Nye spekulationer indikerer dog, at Apple kan rumle med planer om at købe op i den nærmeste tid. Sikkert er det, at selskabet har råd til at købe stort set hvad som helst.

Apple kunne for eksempel købe Ford, BMW og VW kontant - altså alle tre selskaber på én gang -  og stadig have 60 milliarder dollar tilbage på bogen.

En opgørelse fra Oxfam viste i øvrigt i 2016, at Apple sammen med Microsoft er blandt amerikanske selskaber, der har flest penge placeret i skattely uden for de amerikanske skattemyndigheders søgelys.

Det kan du læse mere om her: Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Samtidig har EU for tiden en stor skattesag kørende mod Apple, som er blevet dømt til at betale gigantiske 97 milliarder kroner tilbage i skat, da Apple i mange år kun har betalt 50 kroner i skat for hver million kroner på bundlinien.

Det er faldet EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) for brystet. Apple-topchef Tim Cook har kaldt kravet for 'totally political crap.'

Du kan læse mere om skattekravet her: Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apples aktiekurs er siden selskabets lancering af den første iPhone i 2007 steget med knap 900 procent.

Læs også:

Apple-chef: Jeg vil forære alle mine penge væk inden jeg dør

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Apple griner hele vejen til banken: Tjente næsten alle pengene i den globale mobil-branche i tredje kvartal

Hvor skal Apples næste store hit komme fra? Her er alle de revolutionerende teknologier, som Apple arbejder med
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere