Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

De offentlige it-skandaler vil fortsætte med at dukke op, hvis ikke der ændres i nogle grundlæggende forhold i det offentlige, advarer Statens It-projektråd. Et stort problem er cheferne.

Der findes en række underliggende årsager til de mange offentlige it-skandaler, der har plaget Danmark med jævne mellemrum gennem mange år.

Sådan lyder det fra næstformanden i Statens It-projektråd, Birgit Nørgaard, der til Morgenavisen Jyllands-Posten påpeger, at staten slet ikke er gearet til de store it-projekter.

Det skyldes først og fremmest, at staten fungerer i ministerielle siloer, der gør det meget vanskeligt at operere på tværs, mener hun, der i de senere år har været med til at risikovurdere alle statslige it-projekter med budgetter over 10 millioner kroner.

Birgit Nørgaard sammenligner den statens nuværende opbygning med den utænkelige situation i en privat virksomhed, hvor hver afdeling - salg, finans, indkøb og lignende - ville have hver deres it-afdeling med egne systemer og strategi, men samtidig skulle henvende sig til de samme kunder.

Sådan er det i dag i staten, mener hun.

"Man kan ikke være sikker på, at de forskellige afdelinger koordinerer af sig selv så derfor er der brug for et hovedkontor, som sikrer, at det hænger sammen, Man spilder for meget uden den koordinering. Men sådan et er der ikke i staten," siger hun til avisen.

Cheferne er et problem
Et andet problem er ifølge hende, at ikke mange offentlige ledere er rustet til opgaven.

Det skyldes, at moderne it-projekter ofte indebærer store organisatoriske forandringer og altså dermed bliver forandringsprojekter.

Det er noget, som embedsmændene ikke er gearet til, mener hun, da karrieremulighederne i embedsværket mest bygger på de enkeltes evner til at forvalte love og betjene ministre.

"Der er klart behov for at man revurderer karrierekriterierne og uddannelsen af de offentlige ledere. Verden har ændret sig, og det er ikke kun forvaltningsloven, der er vigtig i dag," siger hun til avisen.

Tør ikke tage chancer
Helt tilbage i sommeren 2015 nåede Rambøll frem til samme konklusion efter en stor undersøgelse af it-temperaturen i den offentlige sektor.

Ifølge Rambøll-undersøgelsen ‘It i praksis' er de offentlige ledere meget lidt risikovillige, når det gælder it-projekter.

Ganske vist forstår og anerkender de offentlige ledere den strategiske vigtighed af it-projekterne.

Men de offentlige myndigheder er præget af en nulfejls-kultur, hvor chefer og andre belønnes for det sikre, og hvor det gælder om hverken at under- eller overperforme, konkluderede Rambøll dengang.

"De arbejder jo i et politisk system og er både underlagt en offentlighedslov, som gør, at alle kan kigge dem over skulderen, samt en bestyrelse, der er sammensat ud fra politisk uenighed. Det er jo helt anderledes rammebetingelser end i det private erhvervsliv," lød det dengang fra Rambøll.

Det kan du læse mere om her: Offentlige topchefer står i vejen for it-udvikling: Derfor tør de ikke tage it-chancer.

Birgit Nørgaard peger desuden overfor avisen på, at det er vigtigt, at processerne skal være strømlinede og effektive allerede når den digitaliserings-processen indledes. Her dur det ikke med komplekse processer, som vi ofte ser i det offentlige, da love jo udvikles via knopskydning, ændringer og tillæg.

Mange it-skandaler

Det offentlige har i årevis været plaget af den ene meget dyre it-skandale efter den anden.

I den lange række finder vi blandt andet Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda, forsvarets DeMars, EPJ-projekterne, SLS, Skats egen e-indkomst, den digitale tinglysning, SINE, Polsag, ProAsk og seneste Skats totalt fejlslagne EFI-projekt, som har fået Skat til at kræve næsten 700 millioner kroner i erstatning fra KMD.

Du kan læse mere om, hvorfor det bliver ved med at gå galt i det offentlige her: Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler.

Computerworlds læsere har tidligere peget på en række faktorer i det offentlige, som får projekterne til at køre af sporet. De tæller en usund kultur, et dårligt udbudssystem, lidt for grådige it-leverandører samt inkompetence og manglende viden om it.

Det kan du læse mere om her: Computerworld-læsere: Derfor plages det offentlige stadig af ekstremt dyre it-skandaler.

Læs også:

Efter EFI-skandalen: Her er fem krav til din it-leverandør

Dansk Industri: Skat skal lære at fejle hurtigt i det næste store it-projekt

It-folk gider ikke have job i staten: "Det rækker altså ikke at tilbyde en it-professionel med 15-20 års erfaring 27.000 kroner om måneden"

Bekymret professor: Problemerne med de offentlige it-systemer er langt større end vi tror

Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.