Microsoft: Azure kan overtage vigtige dele af Windows med tiden

Microsoft har med sin Azure-cloud sat sigtelinjen efter, at skyen skal blive selskabets største produkt. Læs her, hvordan det fremover kan påvirke Windows-styresystemet.

Microsofts flagskibsprodukt hed engang Windows. Sådan er det ikke længere.

I stedet har it-giganten i de seneste års tid travlt med at få skubbet sin Azure-sky udover rampen med løfter om lettere datahåndtering, smartere app-afvikling og ikke mindst mere topsikker fil-opbevaring.

Cloud-tiden er over os, og Microsoft anser ikke længere Apple, Google og IBM som sine hovedkonkurrenter. Det er i stedet Amazon Web Services, som skal besejres.

Den udlægning nikker Microsofts corporate vice president Brad Anderson smilende til, da Computerworld møder ham på it-gigantens Tech Summit-konference i Bella Center i det sydlige København.

"Hybride clouds er blevet virkeligheden, og sådan forbliver det at være i minimum et årti mere," forklarer Brad Anderson til Computerworld og lyder dermed som et ekko fra en anden it-kæmpe, VMware, som har præcis samme budskab.

Det kan du læse mere om her: VMwares CTO: Her er vores næste store virtualiserings-satsning

Hvad så med tykke Windows?
Brad Anderson holder sig ikke tilbage med at forklare, at folk først får det optimale ud af skyen, når de får rullet intelligente apps ud, som Microsoft pudsigt nok er leveringsdygtig i.

Selskabet har da også for længst sendt en anden storsællert, Officepakken, op i skyen med Office365.

Brad Anderson forklarer, at vejen mod de intelligente apps blandt andet er broloagt af værktøjer som Power BI og opkøbet af multi-app-byggerselskab Xamarin, som du kan læse mere om her: Microsoft giver kodeplatform Xamarin gratis væk for at fange iOS og Android-udviklere

Azure Marketplace er et andet tiltag, der skal styrke Microsoft i skyen, da markedspladsen er en form for software-as-a-service app store for (Azure) cloud-brugere.

Men hvad så med Windows til den almindelige bruger, når nu alt rykker mod skyen. Behøver det stadig at være et fuldfedt styresystem?

"Vi tænker, at skyen er en forlængelse af Windows-systemet. Det betyder eksempelvis, at alle ens indstillinger eller data kan gemmes i skyen, så ens computer-enhed bliver nemmere at udskifte uden at miste noget," forklarer Brad Anderson og fortsætter:

"Så hvis jeg har min profil og alle mine data i skyen, og jeg mister min pc eller anden computer-enhed, kan jeg skaffe en ny enhed, logge på og så er alle mine data der igen som på en mobiltelefon. På den måde kan du sige, at Windows 10 er en gigantisk mobil-enhed," siger han.

Mainframe eller distribueret computing
Brad Anderson understreger, at hele formålet med at give Windows 10 gratis væk ved lanceringen var, at brugerne kunne få et system, der altid ville følge dem - og deres data og brugerindstillinger.

"Windows 10 kan sagtens blive tyndere med skyen. For der er masser af ting, vi kan gøre som eksempelvis at sende apps ind i en app-store, lade vores teknikere tilpasse disse apps med hensyn til sikkerhed, batteriforbrug og andet, hvorefter apps ryger ud til kunden. Det vil gøre apps mindre afhængige af Windows," fortæller Microsofts corporate vice president.

Han forklarer, at der med skyen er to megatrends i spil: Centraliseret computing og modstykket; distribueret computing.

Den centraliserede computing-tilgang betyder, at en cloud nærmest får samme funktion som en mainframe havde før i tiden, hvor images bliver skubbet ud til mere eller mindre tynde klienter.

Den distribuerede computing betyder modsat, at app-koden bliver afviklet på den enkelte enhed.

"Jeg vil hellere have en funktionsrig applikation kørende på min smartphone end lade applikationen blive afviklet i et datacenter et sted, hvorefter imaget bliver skudt ud til min smartphone. Vi anser distribueret computing som nutidens og fremtidens trend, hvor man bygger native apps," lyder det fra Brad Anderson.

Læs også:
Microsoft-boss erkender: Vi mangler standarder til at flytte data i skyen
Premium
Anne Marie Engtoft Larsen gør klar til at rejse til USA som Danmarks nye tech-ambassadør: "Jeg har glædet mig helt vildt"
Interview: Om få dage drager Anne Marie Engtoft Larsen til Silicon Valley, hvor hun indtager embedet som Danmarks nye tech-ambassadør. "Mit mandat bliver at at fokusere på, hvordan vi skaber handling," siger hun i sit første interview som Danmarks tech-ambassadør.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Et kig på The Nordic 2020 Databerg Report
Cloud-teknologien har i sig selv ikke en lang historie, men dét den har ændret og udviklet på den relativt korte tid, er ganske imponerende. Med den udvikling er fulgt en forståelse for, hvad der kan opnås ved at etablere et cloud miljø, og specielt inden for de sidste 5 år er det gået rigtig stærkt. Der er ikke længere tale om en simpel data storage mekanisme, men et helt unikt forretningsredskab. En undersøgelse foretaget i 2015 og 2020 af Veritas og Vanson Bourne viser dog, at adoptionen af cloud i de nordiske lande, ikke er kommet så langt, som forventet for 5 år siden. Men markedsperspektivet omkring værdierne ved cloud services er modnet og de nuværende forventninger er mere realistiske. Men hvad er perspektiverne egentlig? Det kan du blive klogere på i dette whitepaper.