Test: Verdens tyndeste bærbare computer er blevet en anelse for tynd

Acer har i øjeblikket pokalen for verdens tyndeste computer, men er kompromisserne for mange i forhold til fordelene ved en næsten papirtynd computer?

9,98 millimeter.

Det er tykkelsen på verdens tyndeste computer, Acer Swift 7.

Det er den første computer, der går under 10 millimeter-mærket, og Acer stjæler dermed titlen fra HP's Spectre 13, der er en tyk basse med hele 0,2 millimeter mere i højden.

Hele diskussionen om tyndest og lettest er ved at blive gammel at høre på, men Acer Swift 7 er unægteligt imponerende tynd.

Spørgsmålet er så, om du kan leve med de uundgåelige kompromisser, når der bliver skåret i tykkelsen.

Designet
Computeren måler kun 9,98 millimeter ifølge Acer, og vi har ikke et målebånd så præcist, at vi har kunne måle efter.

Computerens chassis består hovedsageligt at metal i form af tyndt aluminium og plast på bagsiden og ved hængslerne.

Farvepaletten har farverne guld og sort, og vi kan ikke finde ud af, om vi er fans eller det bliver for opsigtsvækkende. Dens storte finish er også en fedtfingermagnet uden lige. Skærmen er desuden dækket af en Corning Gorilla Glass 5-plade, hvilket ser flot ud, men reflekterer ganske meget lys. Ikke så fedt til udendørsbrug. Desværre er skærmen ikke en touch-skærm, hvilket i denne Windows 10-æra er lidt af et minus.

Opløsningen er 1.920 x 1.080 pixels, hvilket er rigeligt på en 13,3 tommer stor skærm. Vi ville dog have ønsket, at skærmens kanter var mindre. En trend som både Lenovo og Dell praktiserer med sine computere.

Da computeren kun er 9,98 millimeter tyk i lukket form, er der ikke plads til en almindelig USB A-port. Vi er stadig i det tidlige stadie af overgangen til USB C, hvor det meste tilbehør stadig benytter de gamle USB A-porte.

Acer har dog smidt et par adaptere i pakken, og samtidig har Acer Swift 7 smidt hele to USB C 3.1-porte, hvoraf en kan benyttes til skærme via USB C-til-DisplayPort.

Imens Acer Swift 7 er bedre udstyret end den lidt tykkere Apple Macbook 12, som kun har én almindelig USB C 3.1-port, savner vi Thunderbolt-porte på Swift 7, som du finder på eksempelvis HP's Spectre 13 eller på Dells XPS 13. Den "falske" i5-processor
Inde i computeren sidder en Intel Core i5-processor, men du bliver skuffet, hvis du regner med solid i5-regnekraft i den ultratynde computer.

i5-processoren er en i5-7Y54 processor i Kaby Lake-familien, men læg særligt mærke til det lille "Y" i navnet.

Y'et indikerer, at 7Y54-processoren er en af Intels strømsvage processorer, som langt fra kan yde det samme som sin navnebror, den almindelige i5-processor sans "Y", men som dog også kræver en aktiv blæser til at holdes kold.

I praksis skal du se i5-7Y54 som en af Intels svagere Core m-processorer, som uden tvivl har sin plads på jord, så længe du ikke kræver alverden af computeren.

Rent ydeevnemæssigt ligger Swift 7 sig ikke langt fra Apples Macbook 12 fra 2016, der har en Core m5-processor. 

Vi kunne bruge computeren til alt, hvad vi vil kalde basis-opgaver: Office, websurfing (+20 faner uden problemer) og lette spil som Civilisation V (med laveste grafikindstillinger). Det er ikke en spillecomputer, og det er heller ikke en computer til billede- eller videoredigering. Lightroom er for stor en mundfuld for computeren, ligesom det er for en Apple Macbook 12.

Den strømbesparende processor er dog også med til at give computeren en udmærket batterilevetid trods det tynde chassis.

Acer lover 9 timers batterilevetid i strømbesparende tilstand, og vi ramte i gennemsnit cirka 7,5 timer ved almindelig, daglig brug med lysstyrken på 50 procent.

Til sidst vil vi sige tak til Acer. På den testede model var der ingen bloatware - forudinstalleret software, som ingen gider have - men det er uvist, om det kun er på testmodellen her. Genial trackpad
Computeren er udstyret med en lidt atypisk lang trackpad, der fungerer langt bedre end mange andre producenters trackpad.

Vi er ikke oppe på Apple-niveau, men Acer har i den grad oppet sig de seneste år på trackpad-området i forhold til sit tidligere plastikpjat. 

Som på de fleste nyere trackpad kan du glide tre fingre op ad trackpadden og aktivere Windows 10's multitasking-vindue, og med tre fingre fra side til side kan du hurtigt skifte imellem aktive programmer.

Vi er dog lidt ambivalente ved tastaturet. Tasterne er højere end forventet på så lille en computer og tasterne er i et blødt materiale, men afstanden mellem hver enkelt tast er lidt for stor, og det fik anmelderen her til at skrive mere forkert end nødvendigt.

Andre på redaktionen blev straks forelsket i tastaturet, så det er en smagssag.

Vi vil i hvert fald sige, at tastaturet er bedre at skrive på end computerens nok nærmeste konkurrent, Apples Macbook 12. Konklusion
Acer Swift 7 er verdens tyndeste computer, og selvom titlen nok ikke forbliver Acers igennem hele 2017, så er det imponerende, at vi i dag har en computer, der er under en centimeter tynd.

Du betaler så sandelig for det tynde design, både med hardware og med din tegnebog. Computeren koster 7.700 kroner på nettet, og det tynde chassis har ikke plads til blæsere og derfor ingen større processor end en i5-7Y54 "Formerly-known-as-core-m5".

Vi kunne godt have ønsket os en lidt tykkere computer mod lidt bedre specifikationer. 

Omvendt fungerer computeren og dens processor fint til lette arbejdsopgaver, og batterilevetiden er udmærket. Hvis du kan leve med computerens guld og sorte-udseende, er det en fin mobil computer.

Og står du og overvejer en tynd Macbook 12 til mindst 10.000 kroner, men kan leve med Windows, kan Acer Swift 7 være et billigere og godt alternativ. 

Hvis du hungrer efter stærkere hardware, men stadig i et tyndt design, kan du for cirka 3.000 kroner mere købe en HP Spectre 13, der kommer med en ægte i7-processor - ingen "Y"-skidt her - og Thunderbolt 3.0-porte til hurtigere overførsel.

Læs også: Test af Lenovos nyeste Yoga: En af de bedste hybrid-computere på markedet
Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.