Artikel top billede

Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Med bare et år til den nye persondataforordning fra EU træder i kraft, er det stadig uklart, hvad lovgivningen kommer til at betyde for danske virksomheder. "Vi kan ikke komme i gang med at tilpasse vores systemer," lyder det fra en frustreret software-leverandør.

"Det ligger en betragtelig udviklingsopgave foran os, men der er meget væsentlige dele, vi ikke kan komme videre med, før vi ved, hvordan loven kommer til at se ud herhjemme."

Jens Find er CEO og ejer i Unik Systemdesign, der leverer software til advokatfirmaer og bolig-udlejere.

Uniks kunder bruger virksomhedens software til alle aspekter af boligadministration, og derfor indeholder systemerne data om enkeltpersoners husleje, samlevere og en række andre personhenførbare bopæls-relaterede oplysninger.

Selvom Jens Find og Unik ikke er ansvarlige for, hvordan kunderne bruger softwaren, er CEO'en alligevel dybt frustreret over den manglende information om, hvad persondataforordningen kommer til at betyde for håndteringen af de data.

"Vi er branche-leverandør, så vi skal naturligvis kunne levere et produkt, der er i overensstemmelse med loven," siger han.

Han tilføjer, at virksomheden for tiden famler sig frem med de oplysninger, der er tilgængelige.

"Vi forsøger at indsamle så meget information som muligt for at forstå, hvordan dette her kommer til at påvirke vores produkter. Men selve udviklingen er vi ikke klar til endnu."

Dyrt og potentielt spild af tid

Justitsministeret meldte for nylig ud, at den længe ventede vejledning i persondataforordningen til de danske virksomheder bliver forsinket og alligevel ikke udkommer i årets første kvartal.

Desuden kommer den til at fylde endnu mere end de planlagte 1.000 sider. 

Det kan du læse mere om her: Længe ventet dansk kæmpevejledning om EU-persondataforordning bliver forsinket - kommer først til maj

Derfor må man hos Unik forberede sig så godt som muligt på at handle hurtigt, når vejledningen kommer. 

"Det er irriterende ikke at have mere konkret information. Det er jo nøglearbejdere, der skal lave dette her, og deres arbejdskraft går fra andre opgaver," siger Jens Find og påpeger, at det arbejde, man laver nu, kan vise sig at være spildt, afhængig af, hvordan den danske implementering af persondataforordningen kommer til at se ud.

"Det er en uholdbar situation at bruge de ressourcer på noget, der kan ændre sig igen."

For nylig kunne Computerworld fortælle, at BEC på grund af det samme problem bruger flere hundrede millioner kroner på compliance-projecter, der måske er forgæves, når den endelige lov kommer.

Det kan du læse mere om her: Bølge af nye love tvinger BEC til at bruge flere hundrede millioner kroner på compliance: "Det suger udviklingskræfter væk fra vores innovative udvikling"

Ifølge Jens Find har man ikke overblik over, hvad persondatafordningen koster Unik Systemdesign.

Satser på at blive klar. Men...

Problemerne hos Unik Systemdesign bunder i, at virksomhedens kunder endnu ikke ved, hvordan de kan og må indsamle og forvalte data om deres kunder.

Unik leverer software til både store udlejningsselskaber og helt små private udlejere.

De er muligvis stillet meget forskelligt, men da de forskellige kundetyper endnu ikke ved, hvordan deres behov til uniks systemer kommer til at ændre sig, kan Jens Find og co. ikke gå i gang med at tilpasse deres produkter.

"En håndværker med 15 lejere i en opgang, bruger måske mest vores system som alternativ til et excel-ark. Hvordan skal han forholde sig til persondataforordningen? Og hvordan skal et stort boligselskab forholde sig? Der er forhåbentlig forskel på kravene til dem, men vi ved det ikke," siger Jens Find og tilføjer, at man ikke er 100 procent sikker på at blive klar til 25. maj 2018, når persondataforordningen træder i kraft:

"Jeg forventer da, at vi bliver klar. Men det kommer an på, hvad der ender med at stå i den lovgivning, og hvornår den bliver vedtaget."

Læs også: 

Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

Længe ventet dansk kæmpevejledning om EU-persondataforordning bliver forsinket - kommer først til maj

Ny persondataforordning fra EU er en gylden forretningsmulighed: Milliarder på spil for it-branchen

SAP: EU's kommende persondata-forordning kan blive meget skadelig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere