Artikel top billede

Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Med bare et år til den nye persondataforordning fra EU træder i kraft, er det stadig uklart, hvad lovgivningen kommer til at betyde for danske virksomheder. "Vi kan ikke komme i gang med at tilpasse vores systemer," lyder det fra en frustreret software-leverandør.

"Det ligger en betragtelig udviklingsopgave foran os, men der er meget væsentlige dele, vi ikke kan komme videre med, før vi ved, hvordan loven kommer til at se ud herhjemme."

Jens Find er CEO og ejer i Unik Systemdesign, der leverer software til advokatfirmaer og bolig-udlejere.

Uniks kunder bruger virksomhedens software til alle aspekter af boligadministration, og derfor indeholder systemerne data om enkeltpersoners husleje, samlevere og en række andre personhenførbare bopæls-relaterede oplysninger.

Selvom Jens Find og Unik ikke er ansvarlige for, hvordan kunderne bruger softwaren, er CEO'en alligevel dybt frustreret over den manglende information om, hvad persondataforordningen kommer til at betyde for håndteringen af de data.

"Vi er branche-leverandør, så vi skal naturligvis kunne levere et produkt, der er i overensstemmelse med loven," siger han.

Han tilføjer, at virksomheden for tiden famler sig frem med de oplysninger, der er tilgængelige.

"Vi forsøger at indsamle så meget information som muligt for at forstå, hvordan dette her kommer til at påvirke vores produkter. Men selve udviklingen er vi ikke klar til endnu."

Dyrt og potentielt spild af tid

Justitsministeret meldte for nylig ud, at den længe ventede vejledning i persondataforordningen til de danske virksomheder bliver forsinket og alligevel ikke udkommer i årets første kvartal.

Desuden kommer den til at fylde endnu mere end de planlagte 1.000 sider. 

Det kan du læse mere om her: Længe ventet dansk kæmpevejledning om EU-persondataforordning bliver forsinket - kommer først til maj

Derfor må man hos Unik forberede sig så godt som muligt på at handle hurtigt, når vejledningen kommer. 

"Det er irriterende ikke at have mere konkret information. Det er jo nøglearbejdere, der skal lave dette her, og deres arbejdskraft går fra andre opgaver," siger Jens Find og påpeger, at det arbejde, man laver nu, kan vise sig at være spildt, afhængig af, hvordan den danske implementering af persondataforordningen kommer til at se ud.

"Det er en uholdbar situation at bruge de ressourcer på noget, der kan ændre sig igen."

For nylig kunne Computerworld fortælle, at BEC på grund af det samme problem bruger flere hundrede millioner kroner på compliance-projecter, der måske er forgæves, når den endelige lov kommer.

Det kan du læse mere om her: Bølge af nye love tvinger BEC til at bruge flere hundrede millioner kroner på compliance: "Det suger udviklingskræfter væk fra vores innovative udvikling"

Ifølge Jens Find har man ikke overblik over, hvad persondatafordningen koster Unik Systemdesign.

Satser på at blive klar. Men...

Problemerne hos Unik Systemdesign bunder i, at virksomhedens kunder endnu ikke ved, hvordan de kan og må indsamle og forvalte data om deres kunder.

Unik leverer software til både store udlejningsselskaber og helt små private udlejere.

De er muligvis stillet meget forskelligt, men da de forskellige kundetyper endnu ikke ved, hvordan deres behov til uniks systemer kommer til at ændre sig, kan Jens Find og co. ikke gå i gang med at tilpasse deres produkter.

"En håndværker med 15 lejere i en opgang, bruger måske mest vores system som alternativ til et excel-ark. Hvordan skal han forholde sig til persondataforordningen? Og hvordan skal et stort boligselskab forholde sig? Der er forhåbentlig forskel på kravene til dem, men vi ved det ikke," siger Jens Find og tilføjer, at man ikke er 100 procent sikker på at blive klar til 25. maj 2018, når persondataforordningen træder i kraft:

"Jeg forventer da, at vi bliver klar. Men det kommer an på, hvad der ender med at stå i den lovgivning, og hvornår den bliver vedtaget."

Læs også: 

Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

Længe ventet dansk kæmpevejledning om EU-persondataforordning bliver forsinket - kommer først til maj

Ny persondataforordning fra EU er en gylden forretningsmulighed: Milliarder på spil for it-branchen

SAP: EU's kommende persondata-forordning kan blive meget skadelig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere