Artikel top billede

Folkekirken bryder basal it-sikkerhedsregel: "Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her"

Folkekirken bevæger sig på kanten af persondataloven. Kirken opfordrer borgere til at sende cpr-numre i åbne emails, når de vil udmeldes eller registrere deres børn som konfirmander.

Det gejstlige Danmark har tilsyneladende ikke styr på it-sikkerheden.

Kirker i hele landet beder nemlig borgere om at sende cpr-numre i ganske almindelige emails, når de vil meldes ud af folkekirken eller melde deres børn til konfirmand-undervisning.

I det sidste tilfælde er det børnenes cpr-numre, der skal sendes til kirken med usikker e-post.

Dermed balancerer folkekirken på kanten af persondataloven og er direkte i strid med kirkeministeriets retningslinjer for håndtering af data.

Ifølge persondataloven må offentlige myndigheder ikke transmittere persondata ukrypteret over det åbne internet. Og selvom det i dette tilfælde er borgeren selv, der transmitterer data, tager Kirkeministeriet klar afstand fra den usikre praksis i kirkerne.

"Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her. Der er en række vejledninger om, hvordan de skal håndtere de data, så der er ingen undskyldning," siger Torben Stærgård, der er kontorchef for Folkekirkens IT hos Kirkeministeriet til Computerworld.

Han tilføjer, at han vil kontakte kirkerne og sørge for, at de retter ind.

"Jeg vil nu skrive ud til dem og fortælle dem, at denne her praksis ikke er i orden."

Datatilsynet kritiserer

Fordi det ikke er kirkerne, der sender cpr-numrene på åben mail, er den usikre indsamling af data ikke direkte ulovlig.

Men ikke desto mindre møder kirkerne kritik fra Datatilsynet, der opfordrer kirkerne til at ændre praksis.

"Efter Datatilsynets opfattelse bør kirkerne ikke indrette sig således, at de opfordrer forældrene til at transmittere personnumre på en usikker måde. Dette følger af princippet om god databehandlingsskik, jf. persondatalovens § 5, stk. 1," hedder det i en mail fra tilsynet.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra biskopperne for de stifter, hvis kirker indsamler cpr-numre på usikker vis.

Biskopperne har ved deadline ikke ønsket at medvirke på grund af et fire dage langt bispemøde, som har gjort, at de er utilgængelige for pressen.

Læs også: Jeg har mailet mig ud af folkekirken - så (skræmmende) let var det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere