Artikel top billede

Strafferetseksperter: Beskyttelsen af privatlivets fred skal opdateres til den digitale verden

Et råd af strafferetseksperter mener, at straffeloven skal revideres for at beskytte borgerens privatliv i det digitaliserede samfund. Blandt andet skal en dommer kunne kræve billeder fjernet fra internettet, og digitale sex-krænkelser skal straffes hårdere.

Det skal være lettere for borgere at føre en strafferetslig sag mod personer, der krænker deres privatliv digitalt.

Det mener det såkaldte straffelovråd, der er et panel af fremtrædende jurister og strafferetseksperter.

Rådet har efter Se og Hør-sagen haft til opgave gennemgå straffeloven for at vurdere, om den beskytter borgerens privatliv tilstrækkeligt i den digitale tidsalder - og det gør den tilsyneladende ikke.

Rådet anbefaler blandt andet, at en dommer på vegne af en borger skal kunne rette henvendelse til et medie eller en person og kræve, at vedkommende fjerner privatlivs-krænkende billeder og andet materiale fra internettet.

Slut med at "tracke" kærestens telefon

Udover at det skal være lettere at få fjernet materiale fra internettet, anbefaler strafferetrådet også, at det skal gøres ulovligt at overvåge andre mennesker elektronisk med for eksempel GPS-funktioner i smartphones.

Det kan således få et strafferetligt efterspil, hvis man uden tilladelse logger på "find min iPhone" eller lignende tjenester for at holde øje med, hvor venner eller kærester befinder sig.

Til sidst anbefaler rådet, at strafferammen for såkaldte "digitale sex-krænkelser" - såkaldt hævnporno.

Det sidste forslag skal også omfatte uberettiget deling af viden om f.eks andre menneskers sygdom og skilsmisse-forhold, og strafferammen bør ifølge rådet hæves fra seks måneder til to år.

Læs også: Retten til dit privatliv er et spil uden regler - og du har intet at skulle have sagt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere