Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Strafferetseksperter: Beskyttelsen af privatlivets fred skal opdateres til den digitale verden

Et råd af strafferetseksperter mener, at straffeloven skal revideres for at beskytte borgerens privatliv i det digitaliserede samfund. Blandt andet skal en dommer kunne kræve billeder fjernet fra internettet, og digitale sex-krænkelser skal straffes hårdere.

Det skal være lettere for borgere at føre en strafferetslig sag mod personer, der krænker deres privatliv digitalt.

Det mener det såkaldte straffelovråd, der er et panel af fremtrædende jurister og strafferetseksperter.

Rådet har efter Se og Hør-sagen haft til opgave gennemgå straffeloven for at vurdere, om den beskytter borgerens privatliv tilstrækkeligt i den digitale tidsalder - og det gør den tilsyneladende ikke.

Rådet anbefaler blandt andet, at en dommer på vegne af en borger skal kunne rette henvendelse til et medie eller en person og kræve, at vedkommende fjerner privatlivs-krænkende billeder og andet materiale fra internettet.

Slut med at "tracke" kærestens telefon

Udover at det skal være lettere at få fjernet materiale fra internettet, anbefaler strafferetrådet også, at det skal gøres ulovligt at overvåge andre mennesker elektronisk med for eksempel GPS-funktioner i smartphones.

Det kan således få et strafferetligt efterspil, hvis man uden tilladelse logger på "find min iPhone" eller lignende tjenester for at holde øje med, hvor venner eller kærester befinder sig.

Til sidst anbefaler rådet, at strafferammen for såkaldte "digitale sex-krænkelser" - såkaldt hævnporno.

Det sidste forslag skal også omfatte uberettiget deling af viden om f.eks andre menneskers sygdom og skilsmisse-forhold, og strafferammen bør ifølge rådet hæves fra seks måneder til to år.

Læs også: Retten til dit privatliv er et spil uden regler - og du har intet at skulle have sagt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere