TDC-forslag: Danmark skal øremærke 5G-milliarder til ambitiøse digitale planer

Staten henter milliarder af kroner, når der afholdes mobillicens-auktioner, og det vil give god mening at bruge de penge på digitale initiativer, mener TDC.

I den netop offentliggjorte rapport fra Digitalt Vækstpanel er der blandt de 33 anbefalinger til regeringen også forslag til, hvordan vi i Danmark kan få en bedre digital infrastruktur.

"Regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulning af 5G og arbejde for, at der er tilstrækkelige frekvensressourcer til rådighed til 5G-formål," lyder det blandt andet fra Digitalt Vækstpanel. 

"...så Danmark er blandt de førende lande til udrulning af 5G, ligesom Danmark var med 3G og 4G." 

Læs også: Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Digitalt Vækstpanel anbefaler videre:

"Ved de kommende frekvensauktioner over fx 900 MHz- eller 700 MHzfrekvensbåndene bør regeringen stille meget ambitiøse dækningskrav, uanset om det reducerer statens provenu fra auktionerne, og et evt. provenu bør øremærkes til at styrke den digitale infrastruktur."

TDC Group: 5G kræver store investeringer
Hos landets største teleselskab, TDC Group, glæder man sig over de ambitiøse 2025-mål, men samtidig skriver Stig Pastwa, koncernfinansdirektør i TDC Group, i en kommentar til dagens udmeldinger:

"5G vil kræve meget store investeringer i udbygningen af infrastruktur. Der er derfor behov for at der er særlig politisk fokus på at skabe de bedste rammer for disse investeringer, herunder fokus på at fjerne barrierer for udbygningen."

"For eksempel er det helt rigtigt at indtænke balance mellem dækningskrav og frekvensauktioner, som vækstpanelet anbefaler."

Læs også: Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

"Beslutningstagere bør undersøge nøje, hvilke omstændigheder som er medvirkende til, at investeringer i digital infrastruktur har været gradvist faldende siden 2008, og hvordan dette billede vendes med henblik på investeringer i 5G," lyder det videre fra TDC Group.

Brug milliarderne fra licens-auktionerne
Stig Pastwa og TDC Group har samtidig et meget konkret forslag til, hvordan man kan skaffe ekstra penge til digitaliseringstiltag.

En kommende auktion over 5G-licenserne er nemlig på vej i Danmark, og den type auktioner plejer at indbringe staten et større milliardbeløb.

Læs om 5G-auktionen: Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

"Brug midlerne fra frekvensauktioner på digitaliseringstiltag," lyder det fra TDC Group.

"Pengene fra frekvensauktioner burde bruges på digitaliseringstiltag som f.eks. udrulning af velfærdsteknologi, IoT-projekter eller styrkelse af it-sikkerheden i kommunerne."

"På den måde understøtter man fortsatte private, digitale investeringer samtidig med, at man foretager den nødvendige digitale udvikling af den offentlige sektor.

TDC Group skriver i kommentaren, at staten siden begyndelsen af nullerne har modtaget omkring syv milliarder kroner fra teleselskaberne som provenu fra frekvensauktioner.

"Desværre bliver pengene ikke brugt på yderligere digitalisering, men indgår i stedet i statskassen på lige fod med diverse skatter og afgifter. Her kunne staten i stedet være med til at udfylde gab i digital infrastruktur og tilvejebringe "seed money" til fremtidig digital vækst."

Læs også:

Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sådan turboimplementerede GateHouse helt nyt ERP-system på blot 26 dage: "Systemet skulle kunne favne det hele og integrere forretningerne med hinanden"
På 26 dage midt i coronakrisen og hen over påsken implementerede den danske softwarevirksomhed GateHouse en ERP-løsning fra IFS som erstatning for et bare to år gammel NAV-løsning. Her er historien om, hvordan det lykkedes.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Tør du vente på et databrud? Kom i gang med at sikre dig nu!
Agilitet er nødvendigt, når der skal godkendes brugere og det er der en simpel grund til. Adgangsscenarierne er for forskellige til at stole på en enkelt måde at autentificere på. Din autentificeringsproces er nødt til at udvikle sig med flere adgangsscenarier. Det og meget mere kigger vi på i dette whitepaper, så du er i stand til at vælge den mest agile løsning for dig og din virksomhed.