TDC-forslag: Danmark skal øremærke 5G-milliarder til ambitiøse digitale planer

Staten henter milliarder af kroner, når der afholdes mobillicens-auktioner, og det vil give god mening at bruge de penge på digitale initiativer, mener TDC.

I den netop offentliggjorte rapport fra Digitalt Vækstpanel er der blandt de 33 anbefalinger til regeringen også forslag til, hvordan vi i Danmark kan få en bedre digital infrastruktur.

"Regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulning af 5G og arbejde for, at der er tilstrækkelige frekvensressourcer til rådighed til 5G-formål," lyder det blandt andet fra Digitalt Vækstpanel. 

"...så Danmark er blandt de førende lande til udrulning af 5G, ligesom Danmark var med 3G og 4G." 

Læs også: Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Digitalt Vækstpanel anbefaler videre:

"Ved de kommende frekvensauktioner over fx 900 MHz- eller 700 MHzfrekvensbåndene bør regeringen stille meget ambitiøse dækningskrav, uanset om det reducerer statens provenu fra auktionerne, og et evt. provenu bør øremærkes til at styrke den digitale infrastruktur."

TDC Group: 5G kræver store investeringer
Hos landets største teleselskab, TDC Group, glæder man sig over de ambitiøse 2025-mål, men samtidig skriver Stig Pastwa, koncernfinansdirektør i TDC Group, i en kommentar til dagens udmeldinger:

"5G vil kræve meget store investeringer i udbygningen af infrastruktur. Der er derfor behov for at der er særlig politisk fokus på at skabe de bedste rammer for disse investeringer, herunder fokus på at fjerne barrierer for udbygningen."

"For eksempel er det helt rigtigt at indtænke balance mellem dækningskrav og frekvensauktioner, som vækstpanelet anbefaler."

Læs også: Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

"Beslutningstagere bør undersøge nøje, hvilke omstændigheder som er medvirkende til, at investeringer i digital infrastruktur har været gradvist faldende siden 2008, og hvordan dette billede vendes med henblik på investeringer i 5G," lyder det videre fra TDC Group.

Brug milliarderne fra licens-auktionerne
Stig Pastwa og TDC Group har samtidig et meget konkret forslag til, hvordan man kan skaffe ekstra penge til digitaliseringstiltag.

En kommende auktion over 5G-licenserne er nemlig på vej i Danmark, og den type auktioner plejer at indbringe staten et større milliardbeløb.

Læs om 5G-auktionen: Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

"Brug midlerne fra frekvensauktioner på digitaliseringstiltag," lyder det fra TDC Group.

"Pengene fra frekvensauktioner burde bruges på digitaliseringstiltag som f.eks. udrulning af velfærdsteknologi, IoT-projekter eller styrkelse af it-sikkerheden i kommunerne."

"På den måde understøtter man fortsatte private, digitale investeringer samtidig med, at man foretager den nødvendige digitale udvikling af den offentlige sektor.

TDC Group skriver i kommentaren, at staten siden begyndelsen af nullerne har modtaget omkring syv milliarder kroner fra teleselskaberne som provenu fra frekvensauktioner.

"Desværre bliver pengene ikke brugt på yderligere digitalisering, men indgår i stedet i statskassen på lige fod med diverse skatter og afgifter. Her kunne staten i stedet være med til at udfylde gab i digital infrastruktur og tilvejebringe "seed money" til fremtidig digital vækst."

Læs også:

Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Forsvarets cyberenhed advarer danske virksomheder: Vi står over for alvorlige trusler fra hackerne
Nye værktøjer. Nye ofre. Nye afpresningsmetoder. De cyberkriminelle har ikke ligget på den lade side under corona-pandemien, viser ny trusselsrapport fra Center for Cybersikkerhed.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.