Artikel top billede

(Foto: Uffe WengFotojournalist Uffe WengPhotojournalist Uffe Wengwww.uffeweng.dkGunløgsgade 33, 2. tv.2300 København S.Danmark / Uffe Weng)

TDC-forslag: Danmark skal øremærke 5G-milliarder til ambitiøse digitale planer

Staten henter milliarder af kroner, når der afholdes mobillicens-auktioner, og det vil give god mening at bruge de penge på digitale initiativer, mener TDC.

I den netop offentliggjorte rapport fra Digitalt Vækstpanel er der blandt de 33 anbefalinger til regeringen også forslag til, hvordan vi i Danmark kan få en bedre digital infrastruktur.

"Regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulning af 5G og arbejde for, at der er tilstrækkelige frekvensressourcer til rådighed til 5G-formål," lyder det blandt andet fra Digitalt Vækstpanel. 

"...så Danmark er blandt de førende lande til udrulning af 5G, ligesom Danmark var med 3G og 4G." 

Læs også: Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Digitalt Vækstpanel anbefaler videre:

"Ved de kommende frekvensauktioner over fx 900 MHz- eller 700 MHzfrekvensbåndene bør regeringen stille meget ambitiøse dækningskrav, uanset om det reducerer statens provenu fra auktionerne, og et evt. provenu bør øremærkes til at styrke den digitale infrastruktur."

TDC Group: 5G kræver store investeringer

Hos landets største teleselskab, TDC Group, glæder man sig over de ambitiøse 2025-mål, men samtidig skriver Stig Pastwa, koncernfinansdirektør i TDC Group, i en kommentar til dagens udmeldinger:

"5G vil kræve meget store investeringer i udbygningen af infrastruktur. Der er derfor behov for at der er særlig politisk fokus på at skabe de bedste rammer for disse investeringer, herunder fokus på at fjerne barrierer for udbygningen."

"For eksempel er det helt rigtigt at indtænke balance mellem dækningskrav og frekvensauktioner, som vækstpanelet anbefaler."

Læs også: Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

"Beslutningstagere bør undersøge nøje, hvilke omstændigheder som er medvirkende til, at investeringer i digital infrastruktur har været gradvist faldende siden 2008, og hvordan dette billede vendes med henblik på investeringer i 5G," lyder det videre fra TDC Group.

Brug milliarderne fra licens-auktionerne

Stig Pastwa og TDC Group har samtidig et meget konkret forslag til, hvordan man kan skaffe ekstra penge til digitaliseringstiltag.

En kommende auktion over 5G-licenserne er nemlig på vej i Danmark, og den type auktioner plejer at indbringe staten et større milliardbeløb.

Læs om 5G-auktionen: Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

"Brug midlerne fra frekvensauktioner på digitaliseringstiltag," lyder det fra TDC Group.

"Pengene fra frekvensauktioner burde bruges på digitaliseringstiltag som f.eks. udrulning af velfærdsteknologi, IoT-projekter eller styrkelse af it-sikkerheden i kommunerne."

"På den måde understøtter man fortsatte private, digitale investeringer samtidig med, at man foretager den nødvendige digitale udvikling af den offentlige sektor.

TDC Group skriver i kommentaren, at staten siden begyndelsen af nullerne har modtaget omkring syv milliarder kroner fra teleselskaberne som provenu fra frekvensauktioner.

"Desværre bliver pengene ikke brugt på yderligere digitalisering, men indgår i stedet i statskassen på lige fod med diverse skatter og afgifter. Her kunne staten i stedet være med til at udfylde gab i digital infrastruktur og tilvejebringe "seed money" til fremtidig digital vækst."

Læs også:

Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere