Artikel top billede

Apple endte med gigantisk skatteregning: Derfor gik Tim Cooks møde med Margrethe Vestager helt galt

Den danske EU-kommissær satte hårdt mod hårdt, da hun sidste år havde et møde med Apples topchef, Tim Cook.

Da den danske EU-kommissær Margrethe Vestager (R) sidste år skulle mødes med Apples administrerende direktør Tim Cook, gik mødet tilsyneladende ikke helt, som den magtfulde Apple-boss havde forventet.

Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg, der portrætterer den danske konkurrencekommissær i en stor artikel, der bærer overskriften "euro-kraten, der får hele det amerikanske erhvervsliv til at ryste i bukserne" .

I sit job som EU's konkurrencekommissær har Margrethe Vestager iværksæt undersøgelser af en række store amerikanske virksomheder.

Det gælder tech-giganterne Google, Amazon og Apple, som komissionen mistænker for ikke at overholde de europæiske konkurrenceregler.

Mest alvorlig er sagen for Apple, som Europa-Kommisionen sidste år krævede skulle tilbagebetale intet mindre end 13 milliarder euro eller lige knap 100 milliarder danske kroner til Irland, der ifølge kommisionens anklager har givet Apple "uberettigede skattefordele."

Læs også: Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Topchefer skal følge to råd

Det var på den baggrund, at Tim Cook i januar 2016 mødtes med Margrethe Vestager på hendes kontor i Bruxelles.

Den tidligere amerikanske EU-ambassadør Anthony Gardner fortæller til Bloomberg, at han betragter Margrethe Vestager som "en politisk superstjerne."

Og når amerikanske topchefer skal mødes med hende, giver han dem altid to råd før mødet.

For det første skal de ikke forsøge at skole hende.

"Jeg er altid meget klar over for dem. Du skal ikke gå ind og forsøge at belære hende. Det virker ikke med hende," konstaterer han.

Derudover advarer han altid de amerikanske erhversbosser mod at gå i medierne og kritisere kommisionen.

"De bør aldrig kaste sig ud i en pr-kampagne, hvor de angriber kommisionen. Det har vi desværre set et par eksempler på," siger han.

Læs også: Interview: Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Mødte stålsat kommissær

Men de råd overholdte Tim Cook tilsyneladende ikke.

For ifølge Bloombergs kilder mødte Tim Cook en stålsat Magrethe Vestager, der var i sit absolutte es.  

"Jeg tror Tim Cook var i sit belærende humør, og på en eller anden måde havde de bare ikke særlig god kemi," siger en deltager ved mødet til Bloomberg.

Derudover begik Tim Cook efterfølgende fejl nummer to.

I et interview med den irske avis The Irish Independent kaldte han kommisionens skatteanklager mod Apple for en omgang "politisk fis" ['political crap'].

Det kan du læse mere om her: Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Magrethe Vestager har blandt andet sagt, at Apple blot betaler 0,005 procent i skat i Irland. Et tal som Tim Cook siger, at han ikke kan genkende.

"Det er totalt politisk crap. De har valgt et tilfældigt tal, som jeg ikke ved, hvor de har fra. I det omtalte år betalte vi rent faktisk 400 millioner dollar i skat i Irland, og jeg mener, at det gør os til den højeste skattebetaler i Irland det år," sagde han til den irske avis.

Samtidig anklager han i interviewet Margrethe Vestager og kommisionen for at være drevet af en modstand mod amerikanske virksomheder.

Læs også: Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere