Apple endte med gigantisk skatteregning: Derfor gik Tim Cooks møde med Margrethe Vestager helt galt

Den danske EU-kommissær satte hårdt mod hårdt, da hun sidste år havde et møde med Apples topchef, Tim Cook.

Da den danske EU-kommissær Margrethe Vestager (R) sidste år skulle mødes med Apples administrerende direktør Tim Cook, gik mødet tilsyneladende ikke helt, som den magtfulde Apple-boss havde forventet.

Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg, der portrætterer den danske konkurrencekommissær i en stor artikel, der bærer overskriften "euro-kraten, der får hele det amerikanske erhvervsliv til at ryste i bukserne" .

I sit job som EU's konkurrencekommissær har Margrethe Vestager iværksæt undersøgelser af en række store amerikanske virksomheder.

Det gælder tech-giganterne Google, Amazon og Apple, som komissionen mistænker for ikke at overholde de europæiske konkurrenceregler.

Mest alvorlig er sagen for Apple, som Europa-Kommisionen sidste år krævede skulle tilbagebetale intet mindre end 13 milliarder euro eller lige knap 100 milliarder danske kroner til Irland, der ifølge kommisionens anklager har givet Apple "uberettigede skattefordele."

Læs også: Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Topchefer skal følge to råd
Det var på den baggrund, at Tim Cook i januar 2016 mødtes med Margrethe Vestager på hendes kontor i Bruxelles.

Den tidligere amerikanske EU-ambassadør Anthony Gardner fortæller til Bloomberg, at han betragter Margrethe Vestager som "en politisk superstjerne."

Og når amerikanske topchefer skal mødes med hende, giver han dem altid to råd før mødet.

For det første skal de ikke forsøge at skole hende.

"Jeg er altid meget klar over for dem. Du skal ikke gå ind og forsøge at belære hende. Det virker ikke med hende," konstaterer han.

Derudover advarer han altid de amerikanske erhversbosser mod at gå i medierne og kritisere kommisionen.

"De bør aldrig kaste sig ud i en pr-kampagne, hvor de angriber kommisionen. Det har vi desværre set et par eksempler på," siger han.

Læs også: Interview: Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Mødte stålsat kommissær
Men de råd overholdte Tim Cook tilsyneladende ikke.

For ifølge Bloombergs kilder mødte Tim Cook en stålsat Magrethe Vestager, der var i sit absolutte es.  

"Jeg tror Tim Cook var i sit belærende humør, og på en eller anden måde havde de bare ikke særlig god kemi," siger en deltager ved mødet til Bloomberg.

Derudover begik Tim Cook efterfølgende fejl nummer to.

I et interview med den irske avis The Irish Independent kaldte han kommisionens skatteanklager mod Apple for en omgang "politisk fis" ['political crap'].

Det kan du læse mere om her: Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Magrethe Vestager har blandt andet sagt, at Apple blot betaler 0,005 procent i skat i Irland. Et tal som Tim Cook siger, at han ikke kan genkende.

"Det er totalt politisk crap. De har valgt et tilfældigt tal, som jeg ikke ved, hvor de har fra. I det omtalte år betalte vi rent faktisk 400 millioner dollar i skat i Irland, og jeg mener, at det gør os til den højeste skattebetaler i Irland det år," sagde han til den irske avis.

Samtidig anklager han i interviewet Margrethe Vestager og kommisionen for at være drevet af en modstand mod amerikanske virksomheder.

Læs også: Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.