Artikel top billede

Facebook får gigantbøde af EU for løftebrud: Oplyste ikke om mulig sammenlægning af millioner af brugeres data

Opdateret med kommentar fra Facebook: Facebook får gigantbøde på 825 millioner kroner af EU for brud på privacyregler. Bøden falder få dage efter, at Facebook har fået bøder for brud på privacy-reglerne i både Frankrig og Italien.

110 millioner euro eller 825 millioner. Så meget kræver EU's konkurrencemyndigheder med konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) i spidsen, at Facebook skal betale i bøde til EU.

Gigantbøden falder, fordi Faceook har afleveret ‘ukorrekt og vildledende information' til EU i forbindelse med selskabets køb af den sociale tjeneste WhatsApp.

Ifølge EU havde Facebook meddelt, at selskabet ikke ville sammenlægge WhatsApps-data med Facebooks egne data efter købet.

Du kan læse mere om købet her: Derfor betaler Facebook 100 milliarder kroner for firma med 50 ansatte - her er planen

Skete alligevel

Men det skete alligevel, selv om Facebook ifølge EU altså havde garanteret, at data ikke skulle sammenlægges, da EU godkendte købet helt tilbage i 2014.

Facebook ændrede privacy-betingelserne for WhatsApp-brugerne i august 2016.

Det betød, at data pludselig kunne deles - inklusive brugernes telefonnumre - med henblik på at forbedre tjenesternes mulighed for at udsende målrettede annoncer.

EU-Kommissionen kalder bøden for 'passende og afskrækkende.'

"Kommissionen konkluderer, at de tekniske muligheder for automatisk at sammenlægge Facebooks og WhatsApps brugere eksisterede allerede i 2014, hvilket står i modsætning til Facebooks meldinger i fusions-gennemgangen i 2014. Facebooks ansatte var opmærksomme på denne mulighed," lyder det fra EU.

EU fremhæver dog, at bøden ikke betyder, at EU vil tilbagekalde godkendelsen af fusionen af de to selskaber.

Facebook meddeler, at selskabet har handlet i god tro.

"Vi har handlet i god tro siden vores allerførste interaktioner med kommissionen, og vi har tilstræbt at levere korrekt information hele tiden," lyder det fra Facebook.

Selskabet kalder handlingerne i 2014 for 'fejl,' der ikke blev begået med vilje.

'De fejl, som vi begik i indberetningerne i 2014, blev ikke begået med overlæg. Vi regner nu sagen for lukket," lyder det fra Facebook.

Du kan læse hele Facebooks reaktion på bøden her.

Bøde i Frankrig

Det franske datatilsyn har netop tildelt Facebook den maksimale bøde ifølge fransk lov for en række grove tilfælde af overtrædelse af de franske regler på området.

Det kan du læse mere om her: Har tracket brugerne overalt og lagret deres IP-adresser: Frankrig tildeler Facebook lovens hårdeste straf for privacy-brud

Også i Italien er man ude med riven. Her har Facebook fået en bøde på tre millioner euro for at kræve, at WhatsApp-brugerne deler deres personlige data med Facebook.

Læs også:

Apple endte med gigantisk skatteregning: Derfor gik Tim Cooks møde med Margrethe Vestager helt galt

Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.