Artikel top billede

(Foto: © Lars Bertelsen / Lars Bertelsen)

Staten skal kappe båndene til de store konsulenthuse: "Vi har gjort os for afhængige af mange rådgivere undervejs"

Når det offentlige laver offentlige it-udbud, er det som regel alt for kompliceret for små aktører at byde ind. Det skyldes blandt andet, at staten læner sig kraftigt op ad store konsulenthuse, der gør udbudene unødvendigt komplicerede, lyder kritikken fra direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Det det skriver Information.

Når staten går i udbud med it-opgaver, er opgaverne så komplekse, at det som regel kun er markedets største spillere, der har kræfter til at byde på opgaven. 

Det skyldes, at staten læner sig for meget op ad rådgivere fra de store konsulenthuse. Det skriver Information.

Det skal der laves om på, mener Lars Frelle-Petersen, der er direktør for Digitaliseringsstyrelsen.

Han vil svække de store konsulenthuses indflydelse og tvinge Staten til at tage større ansvar for at udarbejde udbudsmaterialet. Det skal knytte staten tættere sammen med mindre leverandører. 

"Ud over at vi har gjort vores udbud for komplekse og gjort os for afhængige af mange rådgivere undervejs, så er det også et problem, hvis vi selv er med til at begrænse det marked, vi byder ud i. Det medfører, at det kun er ganske få, der kan være med. Det er så igen med til at gøre det hele mere komplekst," siger Lars Frelle-Petersen til Information.

Læs mere om it-skandaler i det offentlige her: Derfor ender danske it-projekter i kaos: Sådan får vi bugt med it-skandalerne
     
Verdensmestre i digitalisering
Danmark er blandt verdens førende nationer, når det kommer til digitalisering. Når disciplinen udøves i det offentlige, er vi faktisk tæt på at være verdensmestre. 

Alligevel er der utallige eksempler på, at store offentlige it-projekter ender som forsinkede og forhutlede it-tragedier. Her er et udpluk af Informations omfangsrige liste: 

Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda, Den Digitale Tinglysning, Forsvarets DeMars, EPJ-projekterne og seneste EFI.

Pernille Kræmmergård, der er professor på Aalborg Universitet i it-ledelse og digitalisering er i høj grad enig med Lars Frelle-Petersen og udtaler i Information sin støtte til tanken om, at mindre aktører skal bydes indenfor, da de er ofte er langt fremme på hver deres område.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere