Artikel top billede

Staten skal kappe båndene til de store konsulenthuse: "Vi har gjort os for afhængige af mange rådgivere undervejs"

Når det offentlige laver offentlige it-udbud, er det som regel alt for kompliceret for små aktører at byde ind. Det skyldes blandt andet, at staten læner sig kraftigt op ad store konsulenthuse, der gør udbudene unødvendigt komplicerede, lyder kritikken fra direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Det det skriver Information.

Når staten går i udbud med it-opgaver, er opgaverne så komplekse, at det som regel kun er markedets største spillere, der har kræfter til at byde på opgaven. 

Det skyldes, at staten læner sig for meget op ad rådgivere fra de store konsulenthuse. Det skriver Information.

Det skal der laves om på, mener Lars Frelle-Petersen, der er direktør for Digitaliseringsstyrelsen.

Han vil svække de store konsulenthuses indflydelse og tvinge Staten til at tage større ansvar for at udarbejde udbudsmaterialet. Det skal knytte staten tættere sammen med mindre leverandører. 

"Ud over at vi har gjort vores udbud for komplekse og gjort os for afhængige af mange rådgivere undervejs, så er det også et problem, hvis vi selv er med til at begrænse det marked, vi byder ud i. Det medfører, at det kun er ganske få, der kan være med. Det er så igen med til at gøre det hele mere komplekst," siger Lars Frelle-Petersen til Information.

Læs mere om it-skandaler i det offentlige her: Derfor ender danske it-projekter i kaos: Sådan får vi bugt med it-skandalerne
     
Verdensmestre i digitalisering
Danmark er blandt verdens førende nationer, når det kommer til digitalisering. Når disciplinen udøves i det offentlige, er vi faktisk tæt på at være verdensmestre. 

Alligevel er der utallige eksempler på, at store offentlige it-projekter ender som forsinkede og forhutlede it-tragedier. Her er et udpluk af Informations omfangsrige liste: 

Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda, Den Digitale Tinglysning, Forsvarets DeMars, EPJ-projekterne og seneste EFI.

Pernille Kræmmergård, der er professor på Aalborg Universitet i it-ledelse og digitalisering er i høj grad enig med Lars Frelle-Petersen og udtaler i Information sin støtte til tanken om, at mindre aktører skal bydes indenfor, da de er ofte er langt fremme på hver deres område.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere