Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Plastikkirurgisk klinik hacket: 1.600 danskeres personlige oplysninger i fare

En af Litauens største plastikkirurgiske klinikker er blevet hacket, og tusindevis af journaler er blevet stjålet. Nu afpresser russiske hackere de danske patienter.

Mere end 1.000 danskere risikerer at få offentliggjort intime billeder og persondata på internettet, efter at hackere har stjålet patientjournaler fra en plastikkirurgisk klinik i Litauen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Det er angiveligt russiske hackere, der står bag angrebet på klinikken, og hackerne er i den sidste måned begyndt at afpresse danskere, der frygter at få lækket følsomme oplysninger.

Journalerne omfatter både klassiske patientdata og cpr-numre, ligesom hackerne også har fået fingre i billeder af patienter, der for eksempel har fået foretaget indgreb i brysterne.

NC3: Meld det til politiet
Hos politiets enhed for it-kriminalitet, NC3, er centerchef Kim Aarenstrup opmærksom på problemet.

Han anbefaler, at man melder sagen til det lokale politi, hvis man bliver forsøgt afpresset.

"Såfremt der er nogen, som bliver kontaktet eller truet, vil vi anbefale, at de anmelder det til politiet. Det kan man gøre i egen politikreds eller via politi.dk. Vi har instrueret politikredsene om, at der kan komme henvendelser om disse sager. Så samler vi det nationale overblik," siger han.

Michael Dalgaard er ejer og direktør i virksomheden Luxuskirurgi, der henviser danske patienter til den hackede klinik i Litauen.

Han fortæller, at man ikke har offentliggjort hackerangrebet før nu af frygt for negativ opmærksomhed - eventuelt fra andre hackere.

"Vi har forsøgt at holde det tæt ind til kroppen, for når det omtales, kommer opmærksomheden, og så begynder folk først at lede. Derfor har vi forsøgt at holde det mest muligt internt, mens der bliver efterforsket."

Læs også: Forlanger 24 millioner: Hospitals it-systemer er taget som gidsel med ransomware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere