Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Forsker: Det offentlige sløser med vores persondata

Det offentlige sløser med danskernes personlige data. Der er mistanke om, at myndighederne slet ikke fører tilsyn med deres it-løsninger, mener forsker.

De offentlige myndigheder sjusker og sløser med deres håndtering af danskernes personlige data i en grad, så man bør lade alarmklokkerne bimle.

Alarmsignalerne, som vi i dag ser, bør tages langt mere alvorligt end hidtil, mener lektor og forsker i persondataret og forvaltningsnet på Syddansk Universitet, Hanne Marie Motzfeldt.

Til Djøf-bladet peger hun, at Datatilsynet fornylig har udtalt kritik af både regioner og kommuner.

Hver fjerde kommune og to af de fem undersøgte regioner fik her karakteren ‘meget kritisabelt.'

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet: Danske kommuner overholder ikke persondata-loven - i fire kommuner er situationen 'stærkt kritisabel'

"Præmisserne for Datatilsynets kritik er meget klare og kan vanskeligt komme bag på juristerne i regioner og kommuner. "De skal ifølge persondataloven føre tilsyn med deres egne IT-løsninger. Både dem, de selv driver, og dem, hvor driften er udliciteret til en ekstern leverandør. Hvis de ikke gør det, bryder de reglerne. Så når en region eller kommune falder igennem på alle de kriterier, som Datatilsynet har opstillet i undersøgelsen, og får prædikatet "meget kritisabel", skaber det mistanke om, at myndigheden overhovedet ikke har ført tilsyn med de IT-løsninger, som den har ansvaret for," siger Hanne Marie Motzfeldt til bladet.

Hun sammenligner situationen med, at man som privatperson ikke opdaterer sin computer og ikke holder øje med trusler og andet derude.

Læs også:

Det er på tide at vi udnævner en it-sikkerhedschef for det offentlige

Danske virksomheder smøler med forberedelser til ny kæmpe-persondataforordning

Opråb til alle chefer: EU-stramningen af persondata-reglerne er dit ansvar

Undgå EU-bøder for brud på persondata-reglerne: Her ligger sikkerhedsansvaret i din virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere