Artikel top billede

Forsker: Det offentlige sløser med vores persondata

Det offentlige sløser med danskernes personlige data. Der er mistanke om, at myndighederne slet ikke fører tilsyn med deres it-løsninger, mener forsker.

De offentlige myndigheder sjusker og sløser med deres håndtering af danskernes personlige data i en grad, så man bør lade alarmklokkerne bimle.

Alarmsignalerne, som vi i dag ser, bør tages langt mere alvorligt end hidtil, mener lektor og forsker i persondataret og forvaltningsnet på Syddansk Universitet, Hanne Marie Motzfeldt.

Til Djøf-bladet peger hun, at Datatilsynet fornylig har udtalt kritik af både regioner og kommuner.

Hver fjerde kommune og to af de fem undersøgte regioner fik her karakteren ‘meget kritisabelt.'

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet: Danske kommuner overholder ikke persondata-loven - i fire kommuner er situationen 'stærkt kritisabel'

"Præmisserne for Datatilsynets kritik er meget klare og kan vanskeligt komme bag på juristerne i regioner og kommuner. "De skal ifølge persondataloven føre tilsyn med deres egne IT-løsninger. Både dem, de selv driver, og dem, hvor driften er udliciteret til en ekstern leverandør. Hvis de ikke gør det, bryder de reglerne. Så når en region eller kommune falder igennem på alle de kriterier, som Datatilsynet har opstillet i undersøgelsen, og får prædikatet "meget kritisabel", skaber det mistanke om, at myndigheden overhovedet ikke har ført tilsyn med de IT-løsninger, som den har ansvaret for," siger Hanne Marie Motzfeldt til bladet.

Hun sammenligner situationen med, at man som privatperson ikke opdaterer sin computer og ikke holder øje med trusler og andet derude.

Læs også:

Det er på tide at vi udnævner en it-sikkerhedschef for det offentlige

Danske virksomheder smøler med forberedelser til ny kæmpe-persondataforordning

Opråb til alle chefer: EU-stramningen af persondata-reglerne er dit ansvar

Undgå EU-bøder for brud på persondata-reglerne: Her ligger sikkerhedsansvaret i din virksomhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere