Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Forsker: Det offentlige sløser med vores persondata

Det offentlige sløser med danskernes personlige data. Der er mistanke om, at myndighederne slet ikke fører tilsyn med deres it-løsninger, mener forsker.

De offentlige myndigheder sjusker og sløser med deres håndtering af danskernes personlige data i en grad, så man bør lade alarmklokkerne bimle.

Alarmsignalerne, som vi i dag ser, bør tages langt mere alvorligt end hidtil, mener lektor og forsker i persondataret og forvaltningsnet på Syddansk Universitet, Hanne Marie Motzfeldt.

Til Djøf-bladet peger hun, at Datatilsynet fornylig har udtalt kritik af både regioner og kommuner.

Hver fjerde kommune og to af de fem undersøgte regioner fik her karakteren ‘meget kritisabelt.'

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet: Danske kommuner overholder ikke persondata-loven - i fire kommuner er situationen 'stærkt kritisabel'

"Præmisserne for Datatilsynets kritik er meget klare og kan vanskeligt komme bag på juristerne i regioner og kommuner. "De skal ifølge persondataloven føre tilsyn med deres egne IT-løsninger. Både dem, de selv driver, og dem, hvor driften er udliciteret til en ekstern leverandør. Hvis de ikke gør det, bryder de reglerne. Så når en region eller kommune falder igennem på alle de kriterier, som Datatilsynet har opstillet i undersøgelsen, og får prædikatet "meget kritisabel", skaber det mistanke om, at myndigheden overhovedet ikke har ført tilsyn med de IT-løsninger, som den har ansvaret for," siger Hanne Marie Motzfeldt til bladet.

Hun sammenligner situationen med, at man som privatperson ikke opdaterer sin computer og ikke holder øje med trusler og andet derude.

Læs også:

Det er på tide at vi udnævner en it-sikkerhedschef for det offentlige

Danske virksomheder smøler med forberedelser til ny kæmpe-persondataforordning

Opråb til alle chefer: EU-stramningen af persondata-reglerne er dit ansvar

Undgå EU-bøder for brud på persondata-reglerne: Her ligger sikkerhedsansvaret i din virksomhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere