Artikel top billede

Nordjysk it-virksomhed fik grønt lys til at sælge overvågningsteknologi til diktaturstater

De danske myndigheder gav tilladelse til at det dansk-britiske selskab BAE System kunne sælge overvågningsteknologi til stater, der massivt undertrykker borgernes menneskerettigheder.

De danske myndigheder tillod og assisterede det dansk-britiske it-selskab BAE Systems Applied Intelligence A/S fra Nørresundby med salg af overvågningsteknologi til Saudi Arabien.

Det skriver Information.

Selskabet fik tilladelse til at sælge et system til "ip-overvågning og dataanalyse" for 70 millioner kroner til Saudi Arabien, og selskabet har ligeledes fået tilladelse til at eksportere et lignende system til golfstaterne Qatar og Oman.

Saudi Arabien, Qatar og Oman er alle kendt for systematisk at undertrykke borgernes menneskerettigheder og forfølge systemkritikere.

Nicholas Weaver, seniorforsker ved University of Berkley, siger til Information, at systemet fra BAE Systems kan bruges til at overvåge borgernes færden på internettet samt læse borgernes ukrypterede beskeder og emails.

Danskere virksomheder været i søgelyset før

Det er langt fra første gang, at danske virksomheder kommer i søgelyset for salg af overvågningsteknologi til Saudi Arabien og andre diktatur-stater.

Computerworld afdækkede for ni år siden, hvordan den danske producent af overvågningssoftware Milestone System har forhandlere i  Saudi Arabien og andre lande, der massivt undertrykker deres befolkning.

I den forbindelse advarede Amnesty International mod at selv it-systemer, der er indkøbt til formål, som umiddelbart virker uskyldige, kan risikere at blive anvendt til helt andre formål, når de bliver taget i brug.

Læs også:
Diktaturer kan frit købe dansk overvågning

Milestone om salg til diktaturer: Vi har ikke lav moral

Danske it-firmaer overdynges med ordrer fra Iran
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere