Artikel top billede

Nordjysk it-virksomhed fik grønt lys til at sælge overvågningsteknologi til diktaturstater

De danske myndigheder gav tilladelse til at det dansk-britiske selskab BAE System kunne sælge overvågningsteknologi til stater, der massivt undertrykker borgernes menneskerettigheder.

De danske myndigheder tillod og assisterede det dansk-britiske it-selskab BAE Systems Applied Intelligence A/S fra Nørresundby med salg af overvågningsteknologi til Saudi Arabien.

Det skriver Information.

Selskabet fik tilladelse til at sælge et system til "ip-overvågning og dataanalyse" for 70 millioner kroner til Saudi Arabien, og selskabet har ligeledes fået tilladelse til at eksportere et lignende system til golfstaterne Qatar og Oman.

Saudi Arabien, Qatar og Oman er alle kendt for systematisk at undertrykke borgernes menneskerettigheder og forfølge systemkritikere.

Nicholas Weaver, seniorforsker ved University of Berkley, siger til Information, at systemet fra BAE Systems kan bruges til at overvåge borgernes færden på internettet samt læse borgernes ukrypterede beskeder og emails.

Danskere virksomheder været i søgelyset før

Det er langt fra første gang, at danske virksomheder kommer i søgelyset for salg af overvågningsteknologi til Saudi Arabien og andre diktatur-stater.

Computerworld afdækkede for ni år siden, hvordan den danske producent af overvågningssoftware Milestone System har forhandlere i  Saudi Arabien og andre lande, der massivt undertrykker deres befolkning.

I den forbindelse advarede Amnesty International mod at selv it-systemer, der er indkøbt til formål, som umiddelbart virker uskyldige, kan risikere at blive anvendt til helt andre formål, når de bliver taget i brug.

Læs også:
Diktaturer kan frit købe dansk overvågning

Milestone om salg til diktaturer: Vi har ikke lav moral

Danske it-firmaer overdynges med ordrer fra Iran
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere