Artikel top billede

Illustration: Duncan Walker / Kelvin Wakefield / iStockphoto

Diktaturer kan frit købe dansk overvågning

En succesrig dansk producent af overvågningssoftware har forhandlere i lande, der massivt undertrykker deres befolkninger. Virksomheden har ingen kontrol med, hvem kunderne er.

Den danske producent af overvågningssoftware Milestone Systems har forhandlere i lande, der massivt undertrykker deres befolkninger.

"Vi ved meget lidt om, hvem vores slutkunder er," siger Milestone Systems administrerende direktør, Lars Thinggaard, til Computerworld.

Milestone er en af dansk it's succeshistorier. Og ambitionerne er store.

"Vi kan blive overvågningsindustriens svar på Microsoft, sagde Lars Thinggaard i august 2008 til Computerworld.

I lighed med Microsofts programmer er Milestones Systems videoovervågningssoftware særdeles populært i store dele af verden.

Det i en sådan grad, at virksomheden på sin hjemmeside oplyser, at den sælger sine produkter til Kina og desuden har distributører, partnere eller forhandlere i blandt andet Iran, Saudi-Arabien og Sudan.

Milestone planlægger i øjeblikket at etablere et datterselskab i Kina, og så sent som i oktober var virksomheden i Kina med statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Under besøget holdt Lars Thinggaard møder med den kinesiske sikkerhedsindustri, og deltog sammen med den danske statsminister i et møde med højtstående kinesiske politikere, hvor det blev demonstreret, hvordan Milestones software kan bruges til overvågning af vindmølleparker og vandrensningsanlæg.

Det får menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til at hæve øjenbrynene. Organisationen finder det bekymrende, at Milestone gør forretning i lande, der er kendt for omfattende brud på menneskerettighederne.

Kan undertrykke befolkning

"Vi frygter, at regeringer i diktaturstater køber produkterne og bruger dem som led i deres voldsomme undertrykkelse af befolkningen. Eksempelvis ved at overvåge demonstrationer og registrere politiske modstandere," siger Ole Hoff-Lund, der er pressechef for Amnesty International i Danmark.

Derfor fraråder menneskerettighedsorganisationen helt, at virksomheder, der som Milestone producerer produkter, som kan misbruges til brud på menneskerettigheder, sælger deres produkter til staten i lande, der krænker borgernes menneskerettigheder.

Kan identificere kriminel eller mistænkelig adfærd

"Selvom om virksomhederne sælger produkterne til undervisningsministeriet eller andre dele af regeringsapparatet, der umiddelbart virker uskyldige, kan virksomhederne risikere, at staten bruger produkterne i en helt anden sammenhæng", advarer Amnesty International.

Milestones intelligente video­software kan ifølge virksomhedens egen hjemmeside hjælpe politi eller sikkerhedspersonel med at identificere kriminel, unormal eller mistænkelig adfærd på offentlige pladser og veje.

Den danske overvågningsvirksomhed tilbyder også automatiserede overvågningsfunktioner, der afgiver alarmer, hvis eksempelvis uønskede personer eller biler entrer et bestemt område

Greg Walton er en britisk forsker hos Centre for International Studies på University of Toronto i Canada. Han har gennem mange år forsket i Kinas brug af overvågningsteknologi.

Han mener, at der er god grund til at være bekymret over Milestones salg af overvågningsteknologi til lande, der overtræder menneskerettighederne.

"Jeg ved med sikkerhed, at videoovervågningsteknologi bliver brugt til at overtræde menneskerettigheder og pågribe systemkritikere i Kina og Tibet. Når virksomheder ikke har kontrol over, hvem der køber deres produkter i diktaturstater, er der en helt reel risiko for, at de bliver brugt til brud på menneskerettigheder," siger Greg Walton.

Kameraer i massakre

I samarbejde med den canadiske menneskerettigheds-organisation Rights & Democracy udgav Greg Walton allerede i år 2000 en rapport om Kinas brug af overvågningsteknologi. Efterfølgende har den verdenskendte journalist og forfatter Naomi Klein fremhævet ham som den første, der gjorde verden opmærksom på Kinas kraftige teknologiske oprustning på overvågningsområdet.

Greg Walton fortæller, at de kinesiske myndigheder gjorde brug af videokameraer allerede i forbindelse med myndighedernes brutale nedkæmpelse af studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads i 1989, hvor hundredvis af demonstranter mistede livet.

Produkter kan misbruges

Dengang var kameraerne på Den Himmelske Freds Plads ikke udstyret med moderne software, men ifølge Greg Walton blev demonstranterne på pladsen optaget med britisk producerede kameraer, som den kinesiske regering havde indkøbt som trafikkameraer hos producenten Siemens Plessey.

Selvom den danske overvågningsvirksomhed erkender, at den langt fra har kendskab til alle kunder og brugere af produkterne, har Milestone viden om, at virksomhedens produkter bliver brugt på iranske universiteter og til at overvåge olierørledninger i den saudiske ørken.

Lars Thinggaard, der er administrerende direktør his Milestone Systems, medgiver, at firmaets produkter kan misbruges af regimer som overtræder menneskerettighederne. Eksempelvis ved at bruge produkterne i forhørslokaler eller ved at overvåge demonstrationer.

"Jeg vil naturligvis have det meget dårligt, hvis jeg fandt ud af, at vores produkter blev brugt på den måde. Men det er vores distributører og forhandlere, der har ansvaret for, hvem vores produkter bliver solgt til. Desuden sælger vi også vores produkter på internettet, hvor det er muligt at oplyse falsk identitet," siger Lars Thing­gaard.

Selvom Milestone Systems ikke ønsker sine produkter brugt til overtrædelser af menneskerettighederne, erkender Lars Thinggaard at ordet ‘menneskerettigheder' ikke er nævnt med ét ord i firmates licensaftaler.

Milestone har heller ikke instrueret virksomhedens forhandlere om, hvem produkterne må sælges til eller til hvilke formål produkterne må bruges.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.